19. 3. 2022, 17:14

Uživate v črnem humorju? Preberite, kaj to pove o VAS glede na izsledke TE študije!

Profimedia

Rezultati študije vas znajo presenetiti.

Študija je razkrila, da so osebe, ki uživajo v črnem humorju lahko bolj inteligentne.

Raziskavo je vodila Ulrike Willinger iz Medical University na Dunaju, vanjo je bilo vključenih 156 moških in žensk različnih okolij in starosti. Ugotovili so, da imajo tisti s črnim smislom za humor višji IQ.

Udeleženci so bili deležni verbalnega in neverbalnega testa IQ, zastavljena so jim bila splošna vprašanja o njihovem razpoloženju in stopnji agresije. Ko so končali s testi so raziskovalci skupino prosili, naj oceni različne satirične risanke vzete iz The Black Book nemškega karikaturista Ulija Steina. Morali so oceniti, v kakšni meri "uživajo" v 12 mračnih scenarijih.

Na koncu je študija razkrila tri vrste skupin glede na 'bolnost' humorja:

  • Tisti z "najtemačnejšim" smislom za humor so dosegali najvišje ocene na testih in so bili na splošno tudi bolje izobraženi. Tudi stopnja agresivnosti je bila pri njih nizka.
  • Tisti, ki se jim risanke niso zdele prav nič zabavne, so na IQ testih dosegle nižje rezultate z višjo stopnjo agresivnosti.
  • Tisti, ki so pokazali povprečno razumevanje prizorov, pa so dosegli povprečne rezultate testa.

Raziskovalno poročilo se je glasilo: "Najbolj presenetljiv rezultat je, da subjekti, ki kažejo najvišje vrednosti glede preferenc in razumevanja črnega humorja, dosegajo najvišje vrednosti pri inteligenci, imajo višjo izobrazbo in kažejo najnižje vrednosti pri motnjah razpoloženja ter agresije."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.