16. 1. 2021, 08:30

Ključ do duševnega zdravja je v postavljanju (in ohranjanju) dobrih meja

profimedia
Ključ do duševnega zdravja je v postavljanju (in ohranjanju) dobrih meja (foto: profimedia)

"Dobre ograje - dobri sosedje." - Robert Frost

Kako začeti zavestno živeti

Vsak dan bi se morali lotiti nečesa, kar podpira duševno in fizično zdravje. Poskrbeti moramo za dobro počutje. Naučiti se moramo prepoznati znake duševnih motenj in energijskega neravnovesja ter se nanj hitro in učinkovito odzvati.

Dobro duševno zdravje temelji na uporabi zdrave pameti, prizemljenosti ter postavljanju in ohranjanju dobrih meja. Pri tem pa je treba na vse gledati s humorjem.

Navodila za dobro duševno zdravje:

  • Prizemljimo se.
  • Preživimo čim veča časa v naravi. Ostanimo povezani z osnovnimi elementi in prvinskimi silami zemlje in zraka, ognja in vode.
  • V tem času zadošča že sprehod, posedanje na soncu ali ob drevesu.
  • Prikličimo blagoslove in zaščito.

Tudi takrat, ko se počutimo najbolj osamljene je pomoč vedno na voljo. Prikličemo lahko silo, ki odpira in zapira vrata v življenju. To silo lahko poimenujemo Vratar. Prikličemo lahko vse sile, ki nas podpirajo v življenju, tudi boga ali boginjo, s katerima se lahko pogovarjamo. Svetim sila se zahvalimo tako za blagoslove kot za izzive v tem življenju.

Preverimo svoje meje.

Bodimo pozorni, koga vabimo v svoj prostor. Bodimo pozorni na svoje misli in občutke. Razločevati moramo med vsem, kar je naše, in med vsem, kar ni. Če opazimo, da se nam je iz neznanega razloga v misli prikradla podoba ali za lase privlečen spomin iz življenja oziroma da se nenadoma spremenijo naši občutki ali raven energije, preverimo, ali smo morda zaznali kaj, kar pripada komu drugemu. Če nam nenadoma upade ali začne odtekati energija, si oglejmo zakaj. Nenadna izguba energije je lahko znamenje, da je nekaj prebilo naše energijsko polje in da je treba popraviti avro.

Odločimo se za dan, kakršnega želimo živeti.

V vsakem trenutku se odločamo, čemu bomo namenili energijo svoje pozornosti. Energija sledi pozornosti. Vsak dan se prek česa povežimo s središčem svojega Jaza in delujmo iz svoje osebne resnice. Kako bi živeli, če bi res verjeli, da je edini čas, ki obstaja, sedanji trenutek? Ne izgubljajmo se v občutkih krivde zaradi preteklosti in ob strahu za prihodnost.

Razvedrimo se!

Prikličimo svetlobo oziroma poiščimo razlog za smeh, ne glede na vse. Zelo zanimiva praksa tradicionalnih Irokezov je, da vedno, ko nekdo zboli ali je nesrečen, v bolniško sobo povabijo najbolj duhovite ljudi z največ energije v skupnosti, ki se od sreče oglašajo in smejejo.

Irokezi menijo, da duhovi, ki prinašajo bolezni in smolo, ne prenesejo ljudi, ki se iskreno zabavajo, zato prizorišče zgroženi zapustijo. Vsak dan storimo nekaj, kar nas bo nasmejalo.

Robert Moss
Aktivno sanjanje
Onkraj omejitev svojega jaza do divje svobode
Prevod: Dora Debeljak
Založba Zavod Gaia planet Celje (Cangura)

Več v knjigi Aktivno sanjanje na povezavi: www.cangura.com

Pripravila: Mirela Smajić
FB: @izbranozmirelo
IG: izbrano_z_mirelo
www.pravljicna-agencija.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.