N.Z. | 31. 3. 2022, 10:58

»Ko Putin grozi, ima razpet suknjič, dlani pa obrnjene navzdol!«

profimedia

Zelenski, Biden in Putin – se zadnje tedne na javnost obračajo s sporočili, ki govorijo o vojni v Ukrajini. Vsak po svoje se trudijo narediti kar najboljši vtis, da bi pridobili še več zaupanja javnosti. Ker pa so tudi oni samo ljudje, se njihova resnična čustva razkrivajo v neverbalni govorici.

Vsi trije so brez dvoma prekaljeni politiki s priučenimi veščinami retorike in nastopanja.

Putin je imel učitelje neverbalne komunikacije, podoben trening je dal skozi tudi Biden, Zelenski pa je še posebno vešč javnega govora, saj je za njim čisto prava igralska kariera (zaradi česar zna prikriti resnična čustva, strah, žalost in zaskrbljenost pa je moč občasno zaznati le v njegovi telesni govorici).
Ko Putin grozi

Strokovnjaki za telesno govorico so skozi analizo vseh treh državnikov prišli na sled prebliskom iskrenega besa, skrbi, prenarejanja in laži.

Eden od njih je komunikolog Željko Trivanović, ki za Večernji list analiziral telesno govorico Zelenskega, Bidena in Putina. Ker je članek zaklenjen za občo javnost (dosegljiv pa proti plačljivosti), na kratko povzemamo njegove ugotovitve:

  • Zelenski je videti, kot da govori o dogajanjih, ki se dogajajo drugim. Teatralen je in zato ni avtentičen.
  • Biden deluje neiskreno in nenavadno obrača glavo, ko je soočen s težkimi vprašanji.

Pa Putin?

  • »Tu stvari postanejo nevarnejše,« trdi strokovnjak za neverbalno komunikacijo in med drugim razkrije nekaj, kar smo vsi že videli, a temu morda nikoli nismo pripisovali večjega pomena, namreč:

»Ko Putin grozi, ima razpet suknjič, dlani pa obrnjene navzdol!«

Jezni Putin

Da Putinova telesna govorica izdaja silno jezo, so se že pred mesecem dni strinjali štirje največji eksperti za telesno govorico: Greg Hartley, Chase Hughes, Scott Rouse in Mark Bowden.

Med drugim so za Vladimirja Putina navedli:

  • Da so ga naučili nastopanja na način, da bi deloval, kar najbolj sproščen, ko odgovor nanese na najbolj pereča (tudi vojna) vprašanja. To je razvidno iz presedanja z leve na desno, pa tudi iz njegovega pogleda, ki umetelno išče stik s sogovornikom, s čimer naj bi sporočal odprtost, kar pa je v popolnem nasprotju s Putinovim KGB-jevskim treningom. Vse to in še veliko več kaže zgolj na to, kako zelo zaigran zna biti Putinov nastop in kako dobro zna na ta način pridobivati na času.
  • Občasno Putinu vendarle uide kakšen ’Pff!’, ki nakazuje stres, ali gesta, ko zamahne z roko na način: ’S to temo smo končali, dovolj sem govoril.’ Resnična čustva občasno izdajo nenadzorovani dvigi obrvi, ki pa zaradi tega, ker je ’močno botoksiran’, niso tako očitni, kot bi si analizanti zares želeli.
  • V prvem videu, ki so ga strokovnjaki analizirali, je Putin pogosto mežikal, kar nakazuje stres. Običajno ljudje pomežiknemo 15-krat na minuto, Putin v istem času pomežikne kar 70-krat v trenutku, ko novinarju odgovarja o ’pomenu kibernetske varnosti, kar naj bi bilo občutljivo vprašanje’ (v taistem trenutku se Putinovi prsti skrčijo v prežo proti stolu).
  • Kasnejši posnetki nato razkrivajo še narcisistično plat jeznega Putina. Ni skrivnost, da je Putin produkt svojega otroštva. Vzgajan je bil s trdo roko, veliko je pretrpel. Od tu jeza, ki pa jo zna držati pod pokrovom. Njegovo jezo, ki je strokovnjakom evidentna, gre iskati znotraj poze, s katero zaigrano sporoča, da je sproščen, v resnici pa so napete vse mišice obraza in telesa. Ko je jezen, se njegove roke delno skrijejo in postanejo rigidne. Če bi bil resnično sproščen, bi si z njimi jemal več osebnega prostora in bil tudi sicer telesno bolj fluiden. Prav njegova trda, rigidna poza telesa v takšnih trenutkih zato najbolj jasno razkriva, da se še kako trudi zadržati bes zaklenjen tam nekje globoko v sebi, pa tudi, da je raven stresa ravno takrat na ekstremno visokih ravneh. In vse to Putina dela nevarnega.

»Vsi prejšnji ruski predsedniki so v takšnih trenutkih nastopili s široko razprtimi rokami in sporočilom: ’Mi smo Rusija! Imamo pravico!’ On pa ne. On pričenja z igro iskanja krivcev in ’Prevarani smo bili.’ In v tem je popolnoma jasen. Pravi, da je Rusija plačala dolgove, z gesto tolčenja pa mizi, kot bi zabijal žebelj s kladivom, pa sporoča: ’Pokopali vas bomo!’ Vsi ruski vladarji so rekli: ’Smo Rusija! Imamo pravico!’ On pa ne. On pravi: ’Prenesli so nas naokoli, zato bomo zdaj to popravili!’ To je novo! In zato me zares skrbi,« med drugim pove Greg Hartley.

Kar se telesne govorice tiče, obstaja torej več Putinov: eden od njih je lahko tudi sproščen in fluiden, medtem ko je drugi tisti, ki s pogledom navzdol ukazuje, pridiga, skriva svoj neizmeren bes (ki se zdi kot tiktakajoča bomba) za masko zaigrane ležernosti.

Sicer pa si celotni posnetek lahko ogledate spodaj:

Preberite tudi:

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.