Nika Vajnhandl | 3. 4. 2022, 06:00

Konec epidemije ne pomeni konec stiske: posledice bodo vidne šele zdaj

Profimedia

Po dveh letih od začetka epidemije se bodo pokazale posledice družinskega nasilja, ki se je kuhalo med štirimi stenami ves ta čas.

Čeprav uradni podatki policije za lansko leto ne kažejo porasta družinskega nasilja, so izkušnje nevladnih in drugih organizacij, ki pomagajo žrtvam, precej drugačne.

Velika težava je tradicionalno dojemanje in omalovaževanje problema nasilja. Prav tako so pristojne službe velikokrat nemočne, ko je žrtev nasilja odrasla oseba, saj teh brez privolitve ne morejo umakniti na varno - pri otrocih pa je to mogoče.

Lani 49 otrok v Sloveniji trpelo nasilje

Direktorica Centra za socialno delo Pomurje Sandra Fekonja je za Val 202 povedala, da je bilo v lanskem letu 49 otrok na območju Pomurja žrtev nasilja. "Ni nujno, da gre tukaj za fizično nasilje. Poznamo tudi druge oblike nasilja: psihično, spolno, ekonomsko ..." Poudarila je, da želi s tem osvetliti dejstvo, da se za to številko skrivajo konkretne osebe, v tem primeru so to otroci.

Številka izpeljanih postopkov pa je veliko nižja od tiste, ki prikazuje, koliko otrok dejansko trpi družinsko nasilje, pravi Fekonjeva.

"Mene so doma tepli, pa sem čisto v redu"

"Ravno zaradi tega, ker nismo ozavestili ničelne tolerance do nasilja," opozarja, da še vedno mnogo staršev kot primer vzgoje, navaja svojo, "ko je bil večkrat tepen, pa je zdaj odrastel v čisto v redu človeka". Direktorica Centra za socialno delo Pomurje izpostavlja, da nasilje (fizično ali psihično) ni primerna vrsta vzgoje otrok.

Odvzemi otrok od staršev

Odvzemi otrok so skrajna oblika, h kateri se Centri za socialno delo v Sloveniji zatečejo redko. V letu 2021 so 24 otrok odvzeli od staršev, 2020 pa 22 otrok na območju Pomurja, pove direktorica.

Je pa veliko višja številka tistih, katerim so presodili milejši ukrep: nadzor nad izvajanjem starševske skrbi. V okviru tega ukrepa Center za socialno delo vstopa v družino in jih vključuje v razne programe. S tem jih vodijo in jim svetujejo.

Epidemična negotovost počasi izveneva ...

... brezposelnost je nizka, povpraševanje po kadrih pa veliko. Videti je, da je večjih razlogov za stiske vsaj na videz manj.

A problematika, s katero se soočajo na Centrih za socialno delo je kompleksnejša: konec epidemije ne pomeni konec stiske. Skrbi jih, da se bo dinamika nasilja stopnjevala do te mere, da bo vedno več takih primerov, ki se končajo s smrtjo. 

"Kako je epidemija vplivala na porast družinskega nasilja, bo videti šele v prihodnjih letih. Zdi se nam, da so in še bodo ljudje v stiski," pove in opozarja, naj bomo na nasilje v družini pozorni še bolj kot prej.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.