La. P. | 10. 2. 2024, 07:00

Ljubezen na prvi pogled: mit ali resnica?

Profimedia

"Že ko sem ga prvič zagledala, sem vedela," vam razlaga prijateljica, očarana nad novo ljubeznijo. Pa je to lahko res?

"Ljubezen na prvi pogled" je ena najpomembnejših sestavin ljubezenskih romanov in filmov, skorajda temelj za usodno ljubezen, ki se ima zgoditi med dvema junakoma. Samo zagledata se v isti dvorani, na ulici, v pisarni ali kjerkoli že, tudi če sta drug od drugega precej oddaljena, in nekako prvinsko začutita, da je to to.

Toda kaj sploh je "to"? In ali lahko ta občutek, karkoli že ga povzroči, dejansko predstavlja dobro osnovo za dolgoletno zvezo ali celo poroko? Glede na to, da je pred vrati najljubši praznik vseh romantikov, valentinovo, smo preverili, kaj o tem pravijo poznavalci.

Intenzivna ljubezen je kot kokain

Po pisanju Economista je v zadnjem desetletju zmožnost, da možgane opazujemo "v akciji", omogočila tudi dragocen vpogled v mehaniko ljubezni. Znanstveniki so tako med drugim dokazali, da v trenutku, ko se oseba zaljubi, kot temu rečemo, več različnih delov možganov deluje hkrati, da se lahko sprostijo hormoni, ki sprožajo občutke evforije, povezanosti in vznemirjenosti (to so med drugim dopamin, oksitocin, adrenalin in vazopresin).

Različni tipi ljubezni, na primer ljubezen mame do otroka in strastna ljubezen, se "dogajajo" v različnih delih možganov. Za strastno ljubezen je odgovoren sistem za nagrajevanje v možganih — kar je enako območje, ki je aktivno, ko človek začuti učinek kokaina.

Pravzaprav ima naše vedenje, ko smo zaljubljeni (od silnega hrepenenja po drugem do prebolevanja) veliko skupnega z vedenjem človeka med odvisnostjo. Te najbolj intenzivne oblike doživljanja ljubezni pa so dejansko povezane z zgodnjo fazo razmerja, pozneje pa jih nadomesti mirnejša oblika ljubezni, navezanost, ki jo posameznik čuti do dolgoletnega partnerja.

Ta oblika ljubezni, navezanost, je posledica drugačne kemije v možganih, vendar pa so vanjo še vedno vključena možganska središča za nagrajevanje.

Različni tipi ljubezni, na primer ljubezen mame do otroka in strastna ljubezen, se "dogajajo" v različnih delih možganov.

Različni tipi ljubezni, na primer ljubezen mame do otroka in strastna ljubezen, se "dogajajo" v različnih delih možganov.

Profimedia

Kaj to pomeni za ljubezen na prvi pogled? Družbo posebne osebe, ki jo ljubimo, naši možgani sčasoma začnejo dojemati kot nagrajevanje. Tako je ljubezen na prvi pogled mogoča le, če se ob našem prvotnem navdušenju nad neko osebo, ki je vedno posledica tega, da je nekdo za nas privlačen, hitro aktivira tudi mehanizem v možganih, ki sproži dolgoročno navezanost.

To se sicer lahko zgodi, ni pa pogosto. Psihologinja Ayala Malack-Pines je v raziskavi ugotovila, da je le majhen delež, 11 odstotkov, ljudi v dolgih razmerjih dejalo, da se je njihova romantična zgodba začela z ljubeznijo na prvi pogled.

Njihov nagonski občutek, da je neka oseba privlačna, ko so jo prvič zagledali, na dolgi rok ni zdržal, v razmerju bolj cenijo druge stvari. Zato ima najbrž po drugi strani popularna kultura vseeno rada tudi zgodbe o najboljših prijateljih, ki naenkrat postanejo ljubimci, ko se zagledajo v drugi luči.

Pri Economistu so tako zaključili, da ljubezen na prvi pogled sicer obstaja, a ni ravno dobra osnova za dolge zveze.

"Kot ognjemet"

O ljubezni na prvi pogled pa so pisali tudi na portalu Brides, kjer so se s štirimi svetovalci za odnose pogovarjali o tem, ali tovrstna očaranost nad neko osebo lahko vodi celo do poroke.

Ljubezen na prvi pogled so strokovnjaki na tem področju na podlagi pogovorov, ki so jih imeli s svojimi klienti, opisali kot občutek takojšnje povezanosti, občutek, ko se čas ustavi, "kot ognjemet", "električen občutek" ali celo občutek, podoben pijanosti, skoraj vedno pa je, pravi družinska in partnerska terapevtka Sharon Gilchrest O'Neil, odziv na to, kako je druga oseba videti, na njen glas ali način, kako nas gleda.

Pogosto so imeli ljudje, ki so govorili o ljubezni na prvi pogled, tudi občutek, da druga oseba čuti popolnoma enako kot oni.

Toda O'Neill nadaljuje, da se kljub temu ne bi smeli zanašati le na ta občutek, ko gradimo partnerstvo — prav tako nas ne bi smelo skrbeti, če s trenutno partnerico ali partnerjem tega nismo začutili. "Vsekakor ljubezen na prvi pogled ni temelj za dolg in srečen zakon."

Ljubezen na prvi pogled je skoraj vedno odziv na to, kako je druga oseba videti, na njen glas ali način, kako nas gleda.

Ljubezen na prvi pogled je skoraj vedno odziv na to, kako je druga oseba videti, na njen glas ali način, kako nas gleda.

Profimedia

"Po drugi strani lahko vodi do poroke - vendar se tu pojavi vprašanje, ali osebi potem zakon lahko vzdržujeta na dolgi rok?" dodaja terapevtka Tania Paredes. Posamezniki, ki se v razmerje ali zakon namreč spustijo na podlagi začetne privlačnosti oziroma električne očaranosti drug nad drugim, imajo v poznejših fazah razmerja namreč lahko težave, saj ugotovijo, da je v razmerju ključnih še veliko reči, s katerimi se na začetku morda niso dovolj ukvarjali.

"Kljub temu da je tudi fizična oziroma seksualna komponenta razmerja zelo pomembna, ne more zadostovati zanj — da sestavimo to sestavljanko, potrebujemo še nekaj drugih pomembnih delov," pravi Sharon O'Neill. "Kadar se ljudje odločijo na razmerje na podlagi usodne 'ljubezni na prvi pogled', je zelo lahko misliti, da se bo vse ostalo kar zgodilo samo od sebe."

Zato je pomembno vedeti, da je ljubezen le ena od mnogih komponent, ki tvorijo uspešno razmerje. "Tako kot zdrava komunikacija, intimnost, zaupanje, iskrenost, spoštovanje partnerja, njegovih želja in ciljev," zaključuje Sharon O'Neill. "Česar pa ne more vzdrževati samo močna iskrica — za vse to potrebujete čas, predanost in delo."