N.Z. | 23. 9. 2020, 11:12

Mario Fafangel: »Vsi imamo stike, za katere ne želimo, da bi javnost ali drugi izvedeli zanje!«

Bor Slana/STA


Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), postaja vse bolj priljubljen sogovornik medijev na temo številnih dilem koronavirusne dobe.

V enem od svojih zadnjih intervjujev je tako med drugim spregovoril tudi o tem, zakaj gre epidemiologom vendarle zaupati, s kom vse so imeli stike potem, ko je bila pri njih zaznana okužba.

Za skrivanje stikov imajo ljudje seveda lahko veliko razlogov. Od tega, da jih skrbi za zasebnost, za zaposlitev in socialno varnost, pa do tega, da ne želijo povzročati sitnosti drugim ljudem, je razumevajoč Fafangel, ki pa gre nato v svojem razumevanju slehernika še dlje, ko na podvprašanje, ali ima s skrivanjem stikov pred stroko kaj opraviti tudi prešuštništvo, odgovori naslednje:

»Kot epidemiolog lahko rečem, da jih razumem. Vsi imamo stike, za katere ne želimo, da bi javnost ali drugi izvedeli zanje. Naj navedem zanimiv primer: v Nemčiji bodo spet odprli javne hiše in epidemiologi so seveda opozorili, da bo v tem primeru iskanje stikov izjemno problematično. Ampak vedno je možnost, da okužena oseba tistega, s katerim je bila v stiku, mogoče intimno, v pogovoru na štiri oči, opozori na to, da je okužena in da je prišlo do tveganega stika. S tem dosežemo enak učinek, kot ga ima na primer aplikacija. Kajti ko izveš, da si bil v stiku z nekom, ki je okužen, se boš zagotovo tudi sam obnašal drugače, in zame kot epidemiologa je to dovolj. Torej tudi če mi za določen stik ne vemo, pa bo ta o tveganem kontaktu obveščen in bo nato ravnal samozaščitno, je to za nas zadovoljivo. Ponavljam, ne želimo si, da bi ljudje skrivali stike pred nami, ker jih je strah ukrepov. Kot epidemiologi ne storimo nič drugega kot to, da človeku omogočimo, da deset dni ostane doma v karanteni. Od ljudi pa pričakujemo, da bodo ravnali odgovorno.«

  • Vir: intervju z Mariom Fafangelom na Svet24

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.