9. 7. 2020, 00:00 | Vir: STA

Med avtohtonimi izdelki s Paga bo poleg sira kmalu znana tudi konoplja

profimedia

Zagrebški trgovec z izdelki iz konoplje namerava na otoku Pag gojiti industrijsko konopljo. Prejšnji mesec je na manjšem zemljišču posadil dovoljene vrste konoplje, da bi ugotovil, kako bo rastlina prenašala vremenske pogoje, predvsem znano paško burjo in sol. Prepričan je, da bo kmalu na seznamu avtohtonih paških izdelkov tudi konoplja.

Hrvaški otok Pag je mnogim turistom znan predvsem po norih poletnih zabavah ob elektronski glasbi na plaži Zrće. Novo blagovno znamko za otok pa načrtuje lastnik podjetja Hemps iz Zagreba Tvrtko Kračun, ki v svojih trgovinah v Zagrebu in Karlovcu prodaja več kot 600 izdelkov iz konoplje.

Prepričan je, da bo Pag nekoč znan tudi po avtohtonih izdelkih iz konoplje, kot že slovi zaradi svoje soli, sirov, čipk in jagenjčkov.

Načrtuje, da bo po letošnjem preizkusu na manjšem zemljišču naslednje leto posadil industrijsko konopljo na približno 4000 kvadratnih metrih površine, kar bo zastavilo temelj za resno proizvodnjo izdelkov iz industrijske konoplje. Gojil bo zvrsti, ki so dovoljene v EU. Iz paške konoplje namerava pripravljati predvsem kozmetične izdelke. Doslej je blago za svoje trgovine uvažal iz osmih držav, tudi iz Slovenije.

Kračunova družina izvira s Paga, konopljo bodo gojili tam, kjer je družina nekoč imela vinograde. Številne paške vinograde je lani uničila burja, je spomnil. "Nameravamo povezati družinsko zgodbo z zgodbo tega krutega otoka, na katerem zelo težko karkoli uspeva. Kar pa uspeva, je izjemne kakovosti. Če bo projekt uspešen, bo to pomenilo odpiranje novih delovnih mest na otoku," je dejal Kračun v pogovoru za hrvaški novičarski tportal.hr.

Na Hrvaškem so lani dovolili gojenje industrijske konoplje za potrebe kozmetične, živilske, tekstilne, gradbene, papirne in avtomobilske industrije, kot tudi za proizvodnjo biogoriv.

Kračun je prepričan še, da je tudi legalizacija kanabisa na Hrvaškem le vprašanje časa.

Kot je pojasnil, izdelki, ki jih trenutno prodajajo v svojih trgovinah, temeljijo na legalni snovi iz industrijske konoplje kanabidiolu (CBD), ki ne vsebuje ravni psihoaktivnega tetrahidrokanabinola (THC), kot ga lahko indijska konoplja, ki jo je na Hrvaškem prepovedano gojiti.

Vsi artikli so laboratorijsko preizkušeni in imajo ustrezna dovoljenja, je povedal Kračun za Radio Pag, ki je prejšnji mesec poročal o projektu gojenja industrijske konoplje na Pagu.

Projekta blagovne znamke paške konoplje in Paga kot otoka kanabisa še ni uradno predstavil lokalnim oblastem na otoku. Je pa prepričan, da bo odziv pozitiven, kot je bil po njegovih besedah med večino prebivalcev. Zainteresirani so za sodelovanje, nekateri pa celo brezplačno nudijo svoja zemljišča za gojenje industrijske konoplje, je še povedal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.