8. 4. 2020, 12:20 | Vir: STA

Mestna knjižnica Ljubljana omogoča izposojo študijskega gradiva po pošti

profimedia
Mestna knjižnica Ljubljana omogoča izposojo študijskega gradiva po pošti (foto: profimedia)

Mestna knjižnica Ljubljana, ki v času epidemije novega koronavirusa svojim članom omogoča brezplačno izposojo elektronskih knjig in dostop do številnih elektronskih podatkovnih zbirk, sedaj omogoča še izposojo študijskega gradiva po pošti.

Kot so sporočili, jih je povečano povpraševanje po gradivu tudi v tem času spodbudilo, da članom ponudijo možnost izposoje študijskega gradiva, ki ga predhodno naročijo in prejmejo na dom po pošti. Na ta način lahko študenti in dijaki opravljajo šolske in študijske obveznosti tudi v času, ko je potrebno ostati doma.

Člani Mestne knjižnice Ljubljana lahko na naslovu koz@mklj.si naročijo do pet naslovov študijskega gradiva hkrati. Možno bo naročiti le strokovno literaturo ter leposlovje, ki je del učnega načrta, torej domača in obvezna branja.

Pošiljke bodo pripravili in odpremili isti delovni dan, pri tem pa upoštevali ključna priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje in varnostne ukrepe, ki veljajo za ravnanje s poštnimi pošiljkami. Izposojeno gradivo bo ostalo pri njihovih članih vse do ponovnega odprtja knjižnic, brez finančnih posledic ali stroškov zaradi zamudnine.

Dodali so, da se trudijo, da bi bralcem omogočili obilo bralnih užitkov tudi na spletu. V e-knjižnici Biblos ponujajo trenutno dostop do skoraj 2500 naslovov elektronskih knjig za odrasle in otroke, zbirko pa redno dopolnjujejo z aktualnimi novostmi. Bralci lahko izbirajo tudi med 4000 naslovi dnevnega časopisja in revij Pressreader iz več kot sto držav in v več kot 60 jezikih.

Bralcem so v tem času omogočili, da se v knjižnico vpišejo na daljavo brez plačila članarine in tudi e-knjige si lahko izposojajo, ne glede na to, ali imajo članarino poravnano oziroma imajo kakršnekoli neporavnane obveznosti do knjižnice.

Poleg knjig kot edina knjižnica v Sloveniji ponujajo brezplačni spletni dostop do kakovostne zbirke igranih in dokumentarnih filmov na platformi Kanopy, kjer lahko člani izbirajo med več kot 30.000 naslovi filmov, med njimi tudi za otroke.

Otrokom in njihovim staršem so na spletni strani knjižnice na voljo izbrane spletne vsebine ter lahko skupaj prebirajo ali poslušajo pravljice, rešujejo kvize ter rišejo in rešujejo uganke.

Na YouTube kanalu Mestne knjižnice Ljubljana so dostopni posnetki kulturnih dogodkov in predavanj, ki so potekali v knjižnicah Mestne knjižnice Ljubljana in Trubarjevi hiši literature. Poleg tega še vedno vabijo bralce k sodelovanju pri literarnem natečaju Zgodbe mojega kraja in k bralnemu projektu Mesto bere, ki so ju zaradi izrednih razmer podaljšali do septembra 2020.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.