9. 10. 2020, 14:08

Metka Sporiš je Slovenka, ki svojo sanjsko službo opravlja v Škofji Loki! Poglejte, kaj počne.

Osebni arhiv

Metka Sporiš je lastnica cvetličnega studia in spletne cvetličarne Sanjski šopek. Za metropolitan.si smo jo poklicali in se z njo pogovarjali o iskanju navdiha, kreativnosti, trendih poročnega cvetja in nenazadnje o čaru podarjanja rož.

Že od nekdaj je sanjala o lastni cvetličarni in o ustvarjanju s cvetjem. Dolgo se je poigravala z idejo, da bi svoje ustvarjanje, ki je drugačno od večine, lahko ponudila ljudem. V začetku je bila to samo želja, ki je med študijem prerasla v hobi. Začela je s prvimi porokami za prijateljice, znance in garaža je kmalu postala domači cvetlični studio. Pred tremi leti pa se je s pomočjo partnerja le opogumila in stopila na samostojno pot.

Osebni arhiv

Nekako prelomno pa je bilo leto 2019, ko je vrata odprla točno tista cvetličarna, o kateri je nekdaj sanjala. Spletna cvetličarna Sanjski šopek je našla prostor na spletu, cvetlični studio pa domuje v Škofji Loki, kjer zadnje leto redno pripravljajo razne cvetlično obarvane dogodke na prostem, ustvarjalne delavnice in druženja za ljubitelje cvetja.

Tradicija podarjanja cvetja je stara kot človeštvo samo. V čem je za vas čar podarjanja rož?

Pri podarjanju cvetja gre predvsem za tisto, kar želimo nekomu sporočiti, povedati, pa je včasih lažje povedati s cvetjem, kot z besedami. Lahko bi rekli, da se preko cvetja ustvarja povezava, odnos med dvema osebama. Podarjamo ga ob različnih priložnostih in šele v nekem določenem kontekstu cvetje dobi svoj pravi pomen; lahko gre za izkaz ljubezni, naklonjenosti, hvaležnosti, sočustvovanja … Kar pa je najlepše - cvetje vedno podarjamo s pozitivnim namenom - razveseliti nekoga, mu polepšati dan, se mu zahvaliti, z njim praznovati …

Kje najdete navdih za ustvarjanje?

Redno spremljam trende in se udeležujem izobraževanj doma in v tujini. Zadnje čase seveda predvsem na spletu. Vendar je to le en del navdiha. Večji in pomembnejši del najdem v povsem spontanih situacijah. Med sprehodom v naravi, med druženjem s prijatelji, med odkrivanjem ulic neznanega mesta, branjem knjig … Proces kreativnega ustvarjanja se nikoli ne konča in enako je z odkrivanjem navdiha. S tem preprosto živim, moje delo je z mano vedno in povsod in mislim, da je prav to pravi recept, da nikoli ne zmanjka navdiha.

Katera je vaša najljubša roža?

Moja najljubša cvetlica je cinija. Lestvica najbolj priljubljenih cvetlic se pri meni iz leta v leto in iz sezone v sezono spreminja, a cinija ostaja vedno na vrhu.

Na delu ste obdani z rožami. Kako pa je doma, je tudi vaš dom poln rož?

Tudi doma se najde kakšen šopek suhih rož, v zadnjem času pa tudi sobne rastline. Tudi šopek cvetlic iz travnika občasno krasi kuhinjo, pa kakšna spontana dekoracija iz vej, sveže cvetje pa se bolje počuti v cvetličarni. In glede na to, da tam prebijem tudi večino svojega časa, je to kar prava odločitev.

Osebni arhiv
Šopek rož je pika na i vsakega doma. Prvi v Sloveniji ponujate naročnino na šopek, ki je lahko darilo bližnji osebi ali pa kar samemu sebi. Kako so Slovenci sprejeli to domiselno ponudbo?

Pozitiven odziv je ekipo Sanjskega šopka zares razveselil in celo nekoliko presenetil. Ko smo začeli razmišljati o tej opciji, nismo vedeli, kaj lahko pričakujemo. Čeprav je v tujini to razširjena praksa, je v Sloveniji to nekaj čisto novega. Danes vemo, da smo dosegli točno to, kar smo želeli. Naši naročniki so zelo različni: nekateri sklenejo naročnino zase, nekateri kot darilo, imamo tudi primer vnukinje, ki je sklenila naročnino na šopek za babico v domu ostarelih … Skratka, same lepe, pozitivne zgodbe, točno takšne, kot jih želimo pisati …

Pogosto slišimo, da slovenski moški ne podarjajo več rož. Kakšne so vaše izkušnje?

Po mojih izkušnjah to ne drži popolnoma, saj se moški zavedajo, kakšno lepo presenečenje je šopek cvetja. Pogosto se zgodi, da po rože ne pride le moški ali ženska, temveč prideta oba skupaj in izbereta šopek. Je pa res, da si ženske pogosteje cvetje kupijo kar same od sebe, saj to danes ni nič nenavadnega. Vse pogosteje pa moški kupujejo cvetje tudi brez posebnega razloga in ga svojih partnerkam podarijo kot presenečenje. Morda kot zanimivost: ob prejemu cvetja se ljudje dokazano počutimo ljubljene in sprejete, kar 95 % žensk pa se poleg tega natančno spominja, kdaj so nazadnje dobile šopek od moškega.

Kako pretehtate etične izzive, ko gre za sveže cvetje?

Sama sem mnenja, da sveže cvetje potem, ko mine njegova življenjska doba v vazi, ni za v smeti. Z različnimi načini lahko poskrbimo, da bo sveže cvetje postalo večno in s tem naredimo tudi nekaj dobrega za okolje. Cvetje lahko na različne načine posušimo, iz njega ustvarimo novo dekoracijo, posujemo sveže pečene piškote ali pa ga damo v okvir …

Lahko sveži šopek posušimo kar sami? Nam zaupate najboljši nasvet, kako to storimo?

Seveda! Obstajajo različne tehnike sušenja cvetja. Pogosto je sušenje s pomočjo silikagela ali sušenje v pečici. Najbolj zanesljiv način, kako posušiti šopek, pa je sušenje na zraku. Ko šopek počasi jemlje slovo, ga vzamemo iz vaze, obrišemo stebla, jih zvežemo z vrvico in šopek obesimo v temen in hladen prostor (cvetovi naj bodo obrnjeni navzdol). Na ta način bo po nekaj tednih šopek suh, za še večjo obstojnost pa ga lahko posprejate z lakom za lase.

Specializirani ste tudi za poročno cvetje. Kje se krojijo največji poročni trendi in kakšne lahko pričakujemo v prihodnji sezoni?

Vsakič okrog novega leta, še pred pričetkom poročne sezone, na blogu zapišem poročne trende za prihajajočo sezono. Čeprav se je poročna industrija zaradi situacije v svet nekoliko zamajala, zaenkrat vse kaže, da bodo trendi v letu 2021 logično nadaljevanje trenutnih trendov. Veliko je govora o mešanju suhega in svežega cvetja (npr. v poročnem šopku in drugih dekoracijah) in o različnih materialih in teksturah (že danes je recimo zelo priljubljena pampaška trava, predvsem zaradi svoje nežnosti in nenavadne podobe). Ko govorimo o barvah, bodo še naprej prevladovali pasteli, hkrati pa je opaziti vse več nenavadnih, temnejših barv cvetja (npr. jesenske barve). Toliko vam lahko razkrijem ta trenutek.

Osebni arhiv
Kako poteka ustvarjalni proces od prve ideje do končnega izdelka?

Zelo odvisno od same ideje. Idej mi res ne zmanjka, zato jih sproti zapisujem, shranjujem in rišem v beležnico, ki je vedno pri roki. Ko se lotim določene kreacije, najprej poskrbim za zalogo kvalitetnega cvetja. Nato skiciram celoten proces in sledim korakom … Pogosto pa se enostavno prepustim ustvarjanju. Šele v procesu velikokrat odkrijem še druge možnosti in kombinacije, včasih vmes obupam in pustim, da ideja zori naprej. Skratka - nikoli ni dolgčas. Seveda se pri ustvarjanju maksimalno potrudim, da je izdelek všeč tako meni kot tudi drugim. Na koncu vendar ne ustvarjam zase (no, malo pa tudi), ampak za ljudi.

Kakšne so najpogostejše želje nevest in koliko umetniške svobode vam puščajo pri ustvarjanju?

Vsaka ima svoje želje in prav je tako. Prav vsaki se 100% prilagodim in če je le možno, skupaj najdeva rešitve. Seveda pa je včasih potrebno kakšno tudi malce prizemljiti, saj niso vse želje uresničljive. Cvetje je zelo delikatna zadeva in moja dolžnost je, da vem, kaj je izvedljivo in kaj ne. Običajno ima nevesta že neko idejo o tem, kakšen bo stil poroke, kakšno bo imela obleko, frizuro … Na podlagi tega potem izberemo cvetje in skreiramo šopek, pri čemer mi večina popolnoma zaupa. In takšno ustvarjanje vedno prinese najbolj sanjske šopke.

Kakšen nasvet daste nevesti, ko se odloča za svoj poročni šopek?

Naj posluša sebe. Če želi biti drzna, naj izbere nenavadno kreacijo. Če želi šopek, ki je všeč le njej, naj si uresniči željo. Gre za njen poročni dan in šopek je eden najpomembnejših elementov tega posebnega dne. Zato je prav, da nevesta (in ženin) zares poslušata sebe in izbereta takšen šopek, ki odraža njiju, njuno ljubezen in bo zapečatil njuno skupno življenjsko pot.

Osebni arhiv
Kako ste razvili svoj lastni estetski podpis pri aranžmajih?

Tako kot svetujem nevestam, počnem tudi jaz. Predvsem poslušam sebe. Zavedam se, da moje kreacije niso všeč vsem - in prav je tako. Za nekatere so preveč moderne, nenavadne. Predvsem se ne omejujem s pravili glede kombiniranja cvetja. Sem v stalnem iskanju novih kombinacij in izboljšav in verjamem, da je pri tem potrebno nekaj poguma, predvsem pa veliko dela, vztrajnosti in ljubezni do tega, kar počneš.

S katerimi rožami najraje ustvarjate?

Težko vprašanje. Trenutno morda najraje ustvarjam kreacije iz mešanega cvetja, torej tiste, v katerih lahko kombiniram suho in sveže cvetje. Zdi se mi, da je ta dinamika različnega cvetja res nekaj posebnega. Suho cvetje ima čisto posebne, nežne in neponovljive barve, medtem ko sveže cvetje vnese pridih živahnosti. Skupaj lahko tvorita res lepe kombinacije. Tudi sveže cvetje se potem posuši in če vprašate mene, šopek na ta način dobi neko drugo življenje …

V svoji karieri ste dosegli veliko. Kaj štejete za svoj največji uspeh in česa si želite v prihodnosti?

Največ mi pomeni dejstvo, da s svojim delom zares lepšam življenja ljudi. Moje kreacije so z ljudmi ob njihovih lepih trenutkih, praznovanjih, porokah, slavjih … In to, da sem lahko del vseh teh pisanih zgodb, mi predstavlja največje zadovoljstvo. Veliko mi pomenijo vsi pozitivni odzivi na moje delo - to, da ljudje cenijo moj trud, prepoznajo kreacije Sanjskega šopka in se z veseljem ustavijo v cvetličarni na klepetu ali kavi. Želim si, da bi z ekipo Sanjskega šopka tudi v prihodnosti uspešno širili pozitivno energijo z našo cvetočo zgodbo.

Besedilo: Manca Pogačar
Fotografije: osebni arhiv

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.