N.Z. | 25. 8. 2020, 11:19

Mladi iz generacije Z se ’ustrašijo’ spletne komunikacije, ki se konča s PIKO!

profimedia


Lingvisti, ki proučujejo uporabo jezika na spletu, so prišli na sled zanimivi ugotovitvi. Mladi ljudje si uporabo ločil (še posebno pike na koncu stavka) rado razložijo kot znak jeze sporočevalca.

Generacija Z (in milenijci) naj bi piko na koncu stavka videli kot znak jeze in zato kot 'grožnjo', trdi stroka, razpravljalci s Twitterja pa ugotovitvi množično pritrjujejo.

Debata o tem novodobnem lingvističnem fenomenu se je najmočneje razvnela na Twitterju, ko so uporabniki mlajših generacij pričeli opozarjati nekoliko starejše, da je uporaba pike v spletni komunikaciji znamenje neotesanosti in celo sovražnosti. Slednji so nato tem pričeli odgovarjati, da 'gre zgolj za slovnico'.

twitter

Razprava traja že nekaj tednov, da bi postalo jasno eno:

  • pripadniki starejših generacij NE BODO PRENEHALI UPORABLJATI PIKE!
Naj spomnimo, da je v spletni komunikaciji (tako na družabnih omrežjih kot v emailih) veljala uporaba velikih tiskani črk (all- caps) za nasilno, ljudje si namreč to prevajajo kot VPITJE (tako kot uporaba večih klicajev!!!). Še zanimivost: morda niste vedeli, ampak fenomen pripisovanja negativnega čustvena naboja uporabi velikih tiskanih črk ni od včeraj in se nikakor ni pojavil z nastopom spleta. Nekateri teksti, ki svarijo pred tovrstno obliko komunikacije, so namreč stari tudi do 200 let. In tako kot VPITJE v resničnem življenju, je sporočanje na ta način seveda lahko tudi koristno, zavedati pa se moramo, da bo v večini primerov sprejeto za še posebno nesramno.
profimedia

Lingvist Owen McArdle je za Telegraph povedal: "Pika je, po mojih izkušnjah z mladimi ljudmi, prej izjema kot norma pri pisanju instantno kratkih tekstov, zato je prevzela novo vlogo v sporočanju. Mladi jo interpretirajo kot osoren ali jezen ton glasu."

Številni (starejši, kakopak) se na Twitterju zdaj sprašujejo, ali niso 'preveč stresna' za mlade kar vsa ločila.

Nedavna študija Univerze Binghamton v New Yorku je na vzorcu 126 prostovoljcev ugotovila, da mladi pike vidijo kot znak neiskrenosti. A kakor koli že, pika na koncu stavkov se mladim prav zares zdi preveč formalna za spletno komunikacijo, prav gotovo pa jih ne plaši zares.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.