21. 2. 2022, 18:00

Mladi naj izberejo poklice, ki jih zanimajo in imajo hkrati prihodnost

profimedia

Kako med številnimi možnostmi izbrati izobraževanje, ki vas bo pripeljalo do želenega poklica? To je mnogo bolj zahtevno vprašanje, kot si mnogi mislimo. Če ne vemo, kaj želimo početi, se lahko zdi naloga celo nepremostljiva. Pa vendar se tudi v tovrstnih situacijah z določenimi aktivnostmi lahko pride do rešitev.  

Na preteklih informativnih dnevih ste dobili prve informacije o izobraževanju, ki vas zanima, sedaj je na vrsti trenutek odločitve, mladim sporočajo iz kadrovskega podjetja Trenkwalder in jim polagajo na srce:

"Ne prehitevajte, pojdite čez zbrane informacije, poiščite odgovore na dodatna vprašanja, predvsem pa ostanite odprtega duha. Naj vas nepoznavanje poklicev ali morda njihov (ne)ugled ne odvrnejo od iskanja dodatnih informacij o njih. Pretehtajte prednosti in slabosti, njihovo perspektivnost ter seveda lastne želje in tudi sposobnosti.

Ne bodite ukalupljeni v okvir trenutnih želja in interesov, saj se lahko nezaposljivost na določenem področju čez čas le še potencira. In kar je pomembno – vsakdo, ki najde pravo pot, ki je zadovoljen in izpopolnjen, uspešneje premaguje tako karierne kot osebne izzive.

Mladi zožite seznam – vendar ne preveč. Izbirajte med poklici, ki vas zanimajo. Ne pozabite, da je do vaše sanjske kariere lahko več kot ena pot. Obstaja pa tudi več kot ena sanjska kariera. Vaše sposobnosti in interesi bi se lahko odlično ujemali z mnogimi vrstami poklicev – tudi za določene tiste, za katere morda še slišali niste. Pomembno je, da ugotovite vrsto poklicev, ki vas navdušujejo, kajti karierna pot, ki se začne na primer pri delu s strankami, lahko vodi do karierne poti v zdravstvu, turizmu in gostinstvu ali v prodaji – če jih naštejemo le nekaj.

»Pomembno je, da so mladi res radovedni. Da ne izbirajo le med poklici, ki jih poznajo, ampak iščejo dodatne informacije. Dobro je poiskati pomoč svetovalnih služb ali kariernih centrov, pregledati seznam vseh izobraževalnih ustanov ipd.,« svetuje Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovskem podjetju Trenkwalder ter dodaja: »Pomembno je da mlade in seveda tudi starše, ki otroka podpirajo pri izbiri nadaljnjega izobraževanja, ne ohromi neznanje, nepoznavanje res bogate palete izobraževalnih možnosti ali premalo informacij. Da jih ni strah odločitve, saj četudi naredijo napako, imajo možnost, da to spremenijo. Glede na to, da smo vedno bolj družba vseživljenjskega učenja, predstavlja formalna izobrazba vedno bolj zgolj temelj za nenehno nadgrajevanje znanja.«

Na Zavodu RS za zaposlovanje med profile delavcev, ki bodo najbolj iskani v bližnji prihodnosti, uvrščajo zidarje, voznike težkih tovornjakov in vlačilcev, delavce za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, varilce in prodajalce, med strokovnjaki pa so/bodo iskani tisti s področja matematično-naravoslovnih, tehnično–tehnoloških ved, ob tem še posebej izpostavljajo profile s področja za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, strokovnjake s področja izobraževanja, zdravstva in nege itd.

»Mladi v tem trenutku potrebujejo vso pomoč in podporo šole in staršev, da jih usmerijo pri odločitvi. Da jim predstavijo izzive prihodnosti in širok nabor možnosti, predvsem pa, da jim stojijo ob strani. Izbira ni preprosta in mladi se soočajo z najrazličnejšimi stiskami, povezanimi tudi s strahom, da točk za vpis na želeno ustanovo ne bo dovolj ali da starši vztrajajo pri vpisih na gimnazijo, čeprav otrok jasno izrazi željo po določenem poklicu.« opozarja Alenka Kraljič in hkrati izpostavlja:

»Vsi poklici so častni, zato slepo vztrajanje na neki poti, ki bodisi že danes ni perspektivna, bodisi na noben način ni skladna z željami ali sposobnostmi mladega človeka - ni prava pot.«

Na Trenkwalderju ob tej priložnosti tudi izpostavljajo neambicioznost države, da bi usmerjala mlade k poklicem, ki jih bo potrebovala v prihodnje. Vzvodov ima več, a ključno je povezovanje z gospodarstvom, omogočanje pridobivanja izkušenj in kompetenc že tekom šolanja ter pripravljanje izobraževalnih programov, ki sledijo trendom in zahtevam trga ter časa. Že osnovne in srednje šole morajo bolj spodbujati razvoj kompetenc za naravoslovno in tehnično razmišljanje ter mlade spodbujati pri pridobivanju dodatnih znanj.

Trenkwalderjev nasvet mladim:

  • Postavite si cilj, da se boste v tem letu naučili več, kot od vas zahteva formalni izobraževalni program. Znanje je danes dostopno bolj kot kdajkoli. Na spletu poiščite ponudbo e-izobraževanj s tematikami, ki vas zanimajo, in jim namenite uro, ki bi jo sicer posvetili najljubši seriji.
  • Razvijajte sposobnost kritičnega razmišljanja. Tudi pri tem izzivu si lahko pomagate z e-izobraževanji, denimo o spoznavanju drugih kultur, delovanju politike in gospodarstva, zgodovinskih prelomnicah, ki še vedno krojijo današnji svet. S tem boste v poplavi (lažnih) informacij razvijali kritično razmišljanje in razumevanja sveta.
  • Naučite se samostojnega raziskovanja in učenja. Če boste izbrane veščine, znanja pridobili s samostojnim učenjem in raziskovanjem, si jih ne boste le hitreje zapomnili, ampak se boste ob tem tudi naučili, kako pridobiti nova znanja, kar vam bo koristilo tudi kasneje v vsakdanjem življenju in na karierni poti.
  • Pridobite praktične veščine, znanja. Lahko je to počitniško delo ali praksa ali pa se priključite seminarjem, interesnim skupinam na fakulteti, šoli. Tako boste pridobili tudi socialne veščine in se spoznali s timskim delom.
  • Poiščite tehniko učenja, ki vam ustreza. Katera tehnika deluje najbolje, je odvisno od tega, kaj se morate naučiti, a s pravilno tehniko bo učenje hitrejše, učinkovitejše, cilji pa hitreje in lažje dosegljivi.
     

 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.