22. 11. 2019, 16:35 | Vir: STA

Mladostniki v šolah pogosto tarče zbadanj in opazk zaradi svoje spolne usmerjenosti

profimedia

Mladi, ki se identificirajo na LGBT spektru, se v šolah relativno pogosto soočajo z opazkami in zbadljivkami zaradi predsodkov o spolni usmerjenosti, o spolu ali spolnem izrazu, kažejo trenutni preliminarni rezultati raziskave o stanju v šolah v Sloveniji 2019: LGBT mladi - Prebijmo molk v šolah.

Preliminarne rezultate raziskave, ki jo Legebitra izvaja skupaj z organizacijo GLSEN iz ZDA, so predstavili na strokovnem posvetu LGBT+ mladi v šolah, naslavljanje in preprečevanje medvrstniškega nasilja na podlagi spolne usmerjenosti in/ali identitete v izobraževalnih ustanovah.

Mladi, ki so sodelovali v raziskavi, so v relativno visokem odstotku pričali o verbalnem in spletnem nasilju, ki ga nad njimi izvajajo sovrstniki oz. sošolci.

Gre za zmerljivke in negativne opazke, ki so usmerjene proti posamezniku zaradi predsodkov o spolni usmerjenosti, o spolu ali spolnem izrazu, je ob robu posveta za STA povedala programska sodelavka Legebitre na področju mladine Katja Sešek.

Po njenih besedah so v šolah prisotni tudi fizično nasilje in fizični napadi na pripadnike LGBTI skupnosti, poročajo tudi o uničevanju njihove lastnine. Obstaja tudi kar velik odstotek dijakov ali učencev, ki se odločajo, da bodo v šoli manjkali določeno število dni, ker se na poti vanjo ali v njej ne počutijo varne.

Negativne opazke na spolno identiteto pa ne prihajajo le s strani sovrstnikov, pač pa tudi s strani šolskega osebja, je opozorila Seškova.

"Kljub temu, da imamo izobraževanje za pedagoške delavce, etične kodekse in pedagoške zaveze, še vedno manjka občutljivost in podatek, da je pomembno, da so pedagoški delavci na to občutljivi," je poudarila in dodala, da tudi sami pedagoški delavci pogrešajo več izobraževanja na to temo.

Podatki, ki so jih pridobili z raziskavo - udeležilo se je je več kot 500 mladih - morajo sedaj dodobra analizirati, končno poročilo pa bo izdelano predvidoma konec prihodnjega leta. "Obetamo si, da bomo poleg naših izkušenj dela z mladimi, ki nam vsak dan poročajo o tovrstnih dogodkih in nasilju, pridobili še statistične podatke, ki govorijo o tem, da je to področje pomembno in da je pomembno, da država na sistemski ravni naslavlja to problematiko," je še dejala Seškova.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.