17. 3. 2021, 08:43

Mojmir Mrak: "Kupovanje bitcoina je čisto v redu, dokler se gre v te naložbe z viški denarja!"

Tamino Petelinšek/STA

V velikem intervjuju za MMC je ob obletnici epidemije profesor ekonomije Mojmir Mrak z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani spregovoril o finančnem svežnju EU, ki Sloveniji za obdobje 2021-2027 namenja več kot 10 milijard sredstev.

Takšen finančen zalogaj je namreč lahko velika priložnost za državo, po drugi strani pa ta kaj lahko s seboj prinaša tudi vrsto negativnih posledic.

Vrstijo se vprašanja, kako bo država ta dolg odplačala? Nas čaka inflacija in bo ta pojedla dolgove, ko se prah poleže? Ali pa bo državam evroobmočja v postepidemijskem času uspelo ustvariti stabilno gospodarsko rast in z njo javnofinančne presežke, s katerimi bodo te nato zlahka odplačevale izposojeno?

Na vprašanje novinarja MMC, Gorazda Kosmača, je v intervjuju "Slovenija ima priložnost za preboj med najuspešnejše, to ni več zgolj želja" Mojmir Mrak takole odgovoril na vprašanje, ali je strah nekaterih ekonomistov, ki svarijo pred inflacijo, upravičen, in kaj to pomeni za cene nepremičnin, zlata in, nenazadnje, vse bolj priljubljene investicije v bitcoine:

"V tem vprašanju je dejansko združenih več vprašanj, zato bom šel po korakih. Da, veliki fiskalni svežnji, ki jih države namenjajo za reševanje pandemije, bodo čez čas lahko imeli za posledico višanje inflacije, ki pa je zdaj že nekaj let na ravni okoli ničle ali malo nad njo. Gospodarska rast, ki naj bi sledila zdajšnji krizi, bo verjetno spremljana z določeno rastjo stopnje inflacije, kar navsezadnje potrjuje tudi dogajanje v zadnjih tednih. Kratkoročno strah pred hitrim povečevanjem inflacije nima neke realne osnove, srednjeročno pa tega seveda ni mogoče izključiti. In zdaj nekaj o tem, kaj velik obseg likvidnosti in nizke obrestne mere pomenijo za investitorje. V pogojih negativnih donosov na obveznice z dobro boniteto se investitorji v želji po donosu vse bolj odločajo za kupovanje bolj tveganih obveznic, s tem pa tudi za prevzemanje večjih tveganj. Da, izrazita ekspanzivna monetarna politika centralnih bank je nedvomno eden od elementov krepitve balonov v najrazličnejših segmentih. Nekaj ste jih omenili vi, na primer napihovanje vrednosti nepremičnih in bežanje v tiste investicije, ki imajo v kriznih časih vlogo "varnih pristanov". Eno takšnih je kupovanje zlata, v zadnjem času pa tudi kupovanje kriptovalut, zlasti bitcoina. Vsaj kar zadeva to, gre po mojem mnenju predvsem za špekulativne naložbe tistih, ki razpolagajo z znatnimi sredstvi in želijo svoj portfelj diverzificirati. Torej kupovanje bitcoina je čisto v redu, dokler se gre v te naložbe z viški denarja, ki tudi v primeru izgube za investitorja ne bodo usodni. Povsem druga stvar pa je vlagati v bitcoin svoje osnovne prihranke ali še huje, zadolževati se, da bi kupil bitcoine."

Vir: MMC Slovenija

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.