D.H. | 10. 9. 2020, 06:00

Moški z 'očetovskim telesom' dajejo vtis dobrih očetov in zvestih partnerjev

Shutterstock

Se vaši prestolonasledniki kdaj pa kdaj ponorčujejo iz vašega malce bolj konkretnega trebuha? Odlična novica – nova študija pravi, da ste zato bolj topel in predan oče – oziroma, tako vas vsaj vidijo drugi. Zato le ugriznite v tisti gurmanski burger, o katerem grešno razmišljate že od zadnjega vikenda.

Sodelujoči v študiji, o rezultatih katere so poročali v The Times, so namreč moške z mišičastim telesom resda označili za bolj privlačne, so pa jim zato prisodili slabše ocene pri družinskih vrlinah in tudi monogamnosti.

Študijo so izpeljali na univerzi v Mississipiju, vključevala pa je 800 prostovoljcev, ki so ocenjevali fotografije moških z različnimi kombinacijami telesne maščobe in mišic -  od izklesanih fitneserjev do težjekategornikov. V segmentu družinskega vedenja, jih je po študiji najbolje odnesel moški s t.i. 'dad body' – očetovskim telesom, najslabše pa moški z najbolj optimalno izklesanim telesom.

Moški z 'očetovskim telesom' so bili v študiji tudi ocenjeni kot bolj zanesljivi in celo bolj zvesti. Večina vprašanim jim je samo zaradi te fizične karakteristike pripisala monogamnost.

Avtorji študije so razložili, da mišičasti moški pri drugih ljudeh ustvarjajo občutek, da nimajo topline, potrebne za starševstvo. »Takšni dominantni moški tudi preferirajo pluralistične paritvene strategije, kar dodatno spodkopava percepcijo, da bodo nudili ustrezno podporo tako partnerici, kot tudi naraščaju,« še dodajajo.

Ker je študija zaključke formirala zgolj na vtisih, ki so jih sodelujoči imeli ob gledanju fotografij, lahko končni rezultat interpretiramo bolj kot namig, kako bi okolica zgolj po videzu ocenila moškega kot očeta. So pa zato rezultati spodbudili veliko debat o tem, zakaj družba morda res na takšen način ocenjuje, kako dober je nek moški kot oče.

Diskurz o tej študiji med drugim recimo vključuje problematiko časa. Iskanje ravnotežja med delom in družino običajno ne dopušča veliko prostega časa za dovolj redno vadbo, da bi očetje imeli izklesano telo. Starševstvo zahteva veliko ur na teden, tisti z več kot enim otrokom pa v diskusiji dodajajo, da je to v bistvu celodnevna služba. Takšen življenjski slog ne omogoča veliko prostora za vzdrževanje ultra športne postave. »Nekaj je potrebno žrtvovati. In največkrat se potem žrtvuje trebušne mišice,« piše v komentarjih.

Moški s 'očetovskimi telesi' naj bi prav tako signalizirali drugim ljudem, da so manj obremenjeni s sabo in se bolj posvečajo drugim. Kot pove nekdo v komentarjih – starši so preveč utrujeni, da bi bili nečimrni. »Preveč se zabavamo z drugimi stvarmi v življenju, da bi se nam bilo smiselno obremenjevati s telesno popolnostjo,« pove eden od staršev.

Se pa istočasno opozarja, da to ne pomeni, da je za očete edina prava pot popolno ignoriranje izboljševanja lastne fizične pripravljenosti, ker naj bi to kradlo dragocene trenutke druženja z otrokom. Redna telesna vadba je seveda nujna za ohranjanje zdravega življenja in tudi preprečevanja prezgodnjih znakov staranja.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.