Adisa Burzić | 31. 12. 2021, 15:52

V letu 2022 prenehajte biti žrtev odnosov: to vam bo pomagalo

V letu 2022 prenehajte biti žrtev odnosov: to vam bo pomagalo - Odnosi

Profimedia

Ljudje smo v vseh pogledih odvisni od odnosov, v katerih se nahajamo in ki jih tkemo tekom našega življenja. Mi smo upravljalci krmila, ki nas pelje bodisi v zadovoljiv in izpolnjujoč odnos ali pa nam zadaja nenehne duševne stiske, srčne bolečine ter občutke manjvrednosti. Najsi bo to prijateljski, družinski, partnerski ali službeni odnos - mi smo tisti, ki s svojim obnašanjem sporočamo drugim, kakšen odnos si dovolimo in posledično tudi zaslužimo. 

Molčanje namesto odločnega glasu, povešen pogled namesto pokončnega izraza na obrazu, prisiljen nasmešek v trenutku, ko smo prizadeti in bi najraje jokali ali kričali ... Se sliši znano? Najbrž ga ni junaka, ki ne bi vsaj enkrat v svojem življenju pogoltnil globokega cmoka in se zadržal v trenutku, ko je vse v njem kričalo po drugačni reakciji. V istem trenutku, ko znotraj nekega odnosa pokleknemo glede zadeve, ki nas močno moti in zaradi katere čutimo nemir, pa storimo tudi prvo in največjo napako, s katero pomagamo graditi temelje odnosa, ki nas naposled pokoplje.

Ljudje smo pretežno bitja navad in ko nekomu enkrat pokažemo mejo naše tolerance, a je le-ta nato večkrat premaknjena, mi pa ob tem molčimo s povešenim pogledom, drugemu sporočamo, da naša meja in naša beseda pravzaprav sploh ni pomembna in zatorej ni vredna nadaljnjega spoštovanja. Na takšen način povsem nezavedno postanemo tisti, ki so vedno pripravljeni počakati, ki so zadovoljni z vsako situacijo, ki jim je všeč vsaka odločitev, ki jo sprejme nekdo drug namesto njih, ki so zadnji na seznamu za vse. Postanemo tisti, ki jih drugi ne jemljejo dovolj resno. Postanemo žrtev svoje lastne taktirke.

Vzemite za primer katerikoli odnos, v katerem se trenutno nahajate. Če ste na tisti strani prijateljstva, kjer nekdo nenehno prestavlja vaša skupinska druženja, vi pa se novim terminom vedno znova in znova prilagajate - in zato morda odpovedujete nekatere lastne načrte, v novem letu temu početju recite odločno NE. Niste si zaslužili biti zadnji na seznamu ali zgolj nekogaršnji 'izhod v sili', ko ni nikogar drugega. Zavzemite trden, a spoštljiv položaj in naslednjič vašemu prijatelju ali prijateljici sporočite, da v naslednjem 'terminu' vašega sestanka vi preprosto ne boste imeli časa za druženje. Ljudje se bodo nad vašim odzivom sprva nekoliko začudili, a verjemite, da boste na takšen način končno vzpostavili pravo mero spoštovanja. Tisti pravi prijatelji bodo tako ali drugače storili vse, da je odnos recipročen, vsi ostali pa - ali jih sploh potrebujete v svojem življenju? 

Če gre za vaše družinske člane, ki vam vse sporočijo 'tik pred zdajci' oziroma 'pet do dvanajstih', se postavite zase. Naj gre za vašo mamo, očeta, brata ali sestro ... Če ste vedno vi tisti, ki se prilagajate tujim načrtom in povabilom v zadnjem trenutku, odvrzite vaš plašč občutka krivde in mirno recite: ''Zelo rad/a bi se družil/a z vami, a ker ste mi to sporočili prepozno, zdaj ne morem prestaviti svojih načrtov. Nimam časa, vas pokličem drugič.''

Če se nekorektne stvari dogajajo na delovnem mestu in ste vi tisti 'tovorni konj', ki na svojih plečih nosi večino delovnih nalog in odgovornosti - ob tem pa je nemara nekdo drug potrepljan po ramenih za vaše zaslužke, se sprehodite do vašega nadrejenega in ga v naslednjem letu vprašajte, zakaj je temu tako. Spregovorite, izrazite svoje občutke, povejte, kako vi gledate na celotno situacijo in kakšna so vaša pričakovanja v danem delovnem razmerju. Vprašajte, v čem tiči problem, da ga boste lahko pravočasno in učinkovito odpravili. Ne bodite tiho. Ko o nečem, kar nas moti in zaradi česar imamo močen občutek, da se nam godi krivica, ne spregovorimo, v nas začne rasti zamera. Na ta način pa ne ponudimo možnosti niti drugi strani, da bi dejansko pojasnila, zakaj je vsemu temu tako in nam nemara olajšala našo situacijo na pravičen način. 

V letu 2022 prenehajte biti žrtev odnosov: to vam bo pomagalo - Odnosi

V letu 2022 prenehajte biti žrtev odnosov: to vam bo pomagalo - Odnosi

Profimedia

V primeru, da ste se 'zataknili' v partnerstvu, ki vam ne nudi varnega, stabilnega in ljubečega odnosa, naslovite težavo. Ne hodite naokoli s povešenim pogledom in ne kimajte vsakič, ko se v vaši notranjosti vse lomi na pol. Namen partnerskega odnosa ni trpljenje, temveč ljubezen in rast. Vaš partner mora biti nekdo, ki vas je pripravljen slišati, ki je pripravljen storiti temeljit vpogled v lastno početje in ki se je pripravljen odzvati vašim prošnjam - sploh, če gre le za prošnje po enakopravnem in spoštljivem odnosu. Naj vas ne bo strah odkorakati iz razmerja, ki v vas prebuja zgolj občutke nevrednosti in osamljenosti. Za kaj takšnega je življenje enostavno prekratko, svet pa prevelik. Svojo priložnost za srečo lahko poiščete tudi na drugem mestu, če se še v pravem trenutku odločite zanjo.

V naslednjem letu se prav tako začnite zavedati, da z visoko dvignjeno glavo, močno držo in trdnimi stališči utirate lastno pot k samozadostnosti, samostojnosti in resnični izpolnjenosti. Ne hodite po svetu kot žrtev takšnega ali drugačnega odnosa - kajti le vi ste tisti, ki lahko čisto vsak odnos, v katerem se nahajate, usmerite v želeno smer. In če ne zmorete doseči sporazuma, je nemara čas, da končno razmislite, kaj vam pomeni več: nenehen dvom v lastno vrednost in občutek nevidnosti ter neslišanosti (ko ste v ne-recipročnem odnosu, ki služi zgolj načenjanju vaše samozavesti) ali pa lasten mir in obkroženost s tistimi ljudmi, za katere veste, da so toliko tu za vas, kot ste vi za njih. 

Nekateri med nami se rodimo z določenimi generacijskimi vzorci, ki jih na povsem nezavedni ravni prenašamo naprej. Prenašamo jih tako na našo okolico kot na naše potomce. Potem pa so tu tudi vzorci, ki se jih priučimo tekom našega odraščanja. Vsak vzorec sam po sebi ni nujno slab - lahko je seveda tudi zelo dober in nam prinese veliko pozitivnega tekom našega življenja. A v kolikor prepoznate, da v sebi nosite občutke, da morate nekomu nenehno ugajati, da ste vi tisti, ki nosite odgovornost za dobro počutje vaše okolice ali pa si preprosto ne upate na glas izgovoriti besede NE, ker mislite, da boste potem manj zaželeni - se od vsega tega v letu 2022 poslovite. 

Zavedajte se, da smo ljudje poleg naše kompleksnosti tudi bitja, ki se - znova nezavedno - odzivamo eden na drugega na energetski ravni. Naj se sliši še tako klišejsko, boste v svoje življenje pritegnili ravno takšne osebe, kakršna je tudi vaša energija. Če se torej počutite, da morda niste vredni trdnejšega prijateljstva ali pa ste celo vi tisti, ki jim prijateljstvo ne pomeni veliko, ne pričakujte, da boste uspeli stkati in obdržati nek trden prijateljski odnos. Če ste vi tisti, ki menite, da si ne zaslužite boljšega delovnega mesta in boljše plače (ali pa vas je preprosto strah vprašati), boste pristali na točno takšnem delovnem mestu in za takšno plačo, kot menite, da si jo zaslužite. Če po svetu hodite s prepričanjem, da so tako ali drugače vsi moški/ženske nezanesljivi prevarantje, boste nemara pristali ravno v takšnem odnosu. Opustite vaše negativne vibracije, globoko vdihnite in si še pred iztekom leta 2021 odločno in z močnim prepričanjem recite: ''Dovolj sem vreden/na in zaslužim si veliko več. V naslednjem letu bo to moje.'' 

Zajezdite vihar, ki vas je doslej premetaval sem ter tja in ga čvrsto usmerite v želeno smer. In vedite, spremembe se ne zgodijo čez noč - vedno sta potrebna trud in vztrajnost. Pomembno pa je, da imate cilj in da se ga držite: korak po korak. Naj bo vaš primarni cilj v letu 2022 začutiti resnično srečo. Iz tega občutka bo nato sledilo tudi vse ostalo, le zaupajte procesu. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.