Darjo Hrib | 22. 1. 2021, 08:11

Darjo Hrib: Naj vas naučim, kako se učinkovito prepirati na spletu

Aleksandra Saša Prelesnik
Darjo Hrib: Naj vas naučim, kako se učinkovito prepirati na spletu (foto: Aleksandra Saša Prelesnik)

Menim, da sem v svojem življenju izpopolnil umetnost prepiranja. Če vprašate moje preostale tri prijatelje, bodo potrdili, da lahko zmagam še tako kompliciran prepir, na glede na tematiko, ne glede na nasprotnika. Ker mi je prepiranje v resničnem svetu šlo tako dobro, da sem brez težav zatolkel vsakogar, ki mi je hotel podati svoje mnenje, so me iz spoštovanja do drugih, slabših v tej vrlini, prenehali vabiti na zabave in piknike, zato sem svoje nadaljnje urjenje opravljal na spletu.

Odraščal sem v svetu video iger, tematskih forumov, toksičnih spletnih skupnosti in virtualnih svetov, kjer so se pod krinko anonimnosti prepiri ponesli v čisto nove dimenzije. Po dolgih letih brutalnega treninga med najhujšimi spletnimi troli lahko zdaj tudi vas podučim, kako postanete vrhunski prepirljivec na Twitterju (ali kjerkoli si že krajšate čas s tem, da drugim ljudem govorite, da je njihovo mnenje napačno) in si zagotovite zmago v vsakem verbalnem dvoboju.

Namig 1: Stvari si enostavno izmislite

Če se recimo znajdete v prepiru, kjer želite nekomu dopovedati, da so na področju, kjer delate, vsi slabo plačani, kar je prepričanje, ki ste si ga ustvarili zato, ker ste sami slabo plačani (seveda mora biti to potemtakem sistemski problem), napišite recimo: »Na mojem področju se je od leta 2008 v preračunani razliki glede na spremenjeno davčno osnovo per annum baza zmanjšala za 23,4 odstotke in tako povprečje spravila na zgolj 107,56 EUR bruto presežka nastavljene minimalne plače.«

Uporabljajte zelo specifične številke in utrujajoče težke izraze. Če vas kadarkoli kdo vpraša, od kod vam ti podatki, si tudi to izmislite. »Gre za podatke, ki jih je zbrala posebna evropska finančna komisija in so bili objavljeni tudi v študiji iz leta 2012, ki jo najdeš, če vsaj malce pobrskaš po Cobissu.« Ker je jasno, da se v spletne prepire običajno spuščamo med sedenjem na straniščni školjki ali čakanjem v kakšni vrsti, nihče ne bo imel volje ali časa to dejansko preverjati.

Namig 2: Uporabljajte akademske okrajšave in kratice

Več akademskih okrajšav, kratic in izrazov boste nametali v svoje argumente, manj je možnosti, da vam bo kdo oporekal. Tisti 'itd.' zamenjajte z 'etc.', dodajte kakšen ad hoc, pa prima facie in vsak kontra argument označite kot non sequitir, na koncu še kdaj navrzite q.e.d. in potem samo zmagoslavno spustite virtualni mikrofon. Ker ste zaključili debato. Zapomnite si – vse latinske besede, ki jih uporabimo v prepiru, dejansko povedo isto – 'jaz znam latinsko, ti pa ne'.

Namig 3: Replike naj bodo odrezave in po potrebi irelevantne

Če se prepir poglobi, lahko bolj vztrajne komentatorje, ki začnejo dvomiti v vašo komunikacijsko superiornost, hitro postavite na njihovo mesto z odrezavimi replikami, vsebinsko popolnoma nepovezanimi s tematiko prepira. Za najbolj učinkovite in danes že zimzelene replike, ki vam na hitro prinesejo zmago v prepiru, so se izkazale naslednje:

'Mislim, da tu samo še projiciraš lastne frustracije …'

'Saj si si že sam odgovoril na lastno vprašanje …'

'Čutim nekaj defenzivnosti, mogoče je prav, da se najprej pomiriš, preden lahko nadaljujemo tale pogovor …'

'To je tako, kot če bi primerjal jabolka in pomaranče …'

'Če smem vprašati, po kakšnih parametrih si prišel do teh ugotovitev …'

Primer. Vi rečete: »Odkar je Slovenija leta 2004 prevzela skupno evrsko valuto, …« Komentator odgovori: »Slovenija je evro prevzela leta 2007.« Vi odgovorite: »Čutim nekaj defenzivnosti, mogoče je prav, da se najprej pomiriš, pa se bova potem naprej pogovarjala.«

Namig 4: Namignite, da so vsi prepiri na spletu tako ali tako bedasti

Če se zmaga ne obeta po konvencionalni poti popolnega demantiranja, lahko izberete vedno delujoč izhod, kjer celoten prepir v trenutku trivializirate rekoč, da so vsi spletni prepiri tako ali tako bedasti. Tudi, če ste v to polemiziranje vnesli že nekaj ur svojega časa, požgali par mostov, uničili nekaj prijateljstev – na koncu je pač pomembno, da zmagate. In zmagate seveda tako, da imate zadnjo besedo. Zato ob tem vedno dodajte še, da se v debato ne boste več vrnili in da odzivov ne boste brali. Tudi, če vas bo potem neznansko grizlo in boste seveda šli prebirati odzive, ne odgovarjajte. Razen seveda, če ni nujno ali pa, če ste se spomnili še kakšen latinski izrek.

Namig 5: Nasprotnika primerjate s Hitlerjem

To je vaša težka artilerija. Uporabite v situaciji, ko ima vaš nasprotnik prav, vi pa ste zašli v spektakularno zmoto. Hitlerja v prepir povlecite nekoliko subtilno. Recimo: »Tole se sliši sumljivo kot nekaj, kar bi rekel Adolf Hitler.« In ste avtomatično zmagali. Nekoga ste ravnokar izenačili s šefom največjega zla človeške zgodovine, vsi kontra-argumenti so potem irelevantni.

Vsi namigi se enostavno aplicirajo tudi v prepire v resničnem življenju, razen v primeru, da je vaš nasprotnik oborožen. Takrat pa – saj veste – po lastni presoji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.