N.Z. | 25. 11. 2020, 11:21

"Natakarico je ozmerjal s ku**o, zdaj pa bo to drago plačal," je sporočilo sodišče v Karlovcu!

profimedia
"Natakarico je ozmerjal s ku**o, zdaj pa bo to drago plačal," je sporočilo sodišče v Karlovcu! (foto: profimedia)

Gost majhne vaške gostilnice v Ozlju bo moral plačati slabih 530 evrov odškodnine natakarici, ki jo je žalil, komaj nekaj manj pa ga bodo še dodatno stali sodni stroški, poroča Jutarnji list.

Dotični natakarici je 'počil film' potem, ko se je moški, sicer brat lastnika lokala (s katerim pa se ne razumeta najbolje) za šankom verbalno znesel nadnjo in jo vpričo drugih gostov ozmerjal z grdimi besedami. Odločila se je, da bo pravico iskala na sodišču v bližnjem Karlovcu.

V svoji tožbi je navedla, da je poročena ženska, mama dveh otrok, in da živi v manjši vasi Ozlja, kjer se vsi poznajo. V gostilnici, kjer dela, so bili v času incidenta prisotni tudi nekateri sosedje, zaradi česar ji je bilo še posebno nelagodno, pa tudi kar trije policisti. Takoj po incidentu naj bi zaradi stresa, ki ga je doživela, odšla tudi k zdravniku, ta pa ji je predpisal pomirjevala.

Toženi naj bi se branil, da je slišal, kako se gospa pritožuje čez njenega brata, ker naj bi morala delati tudi na dan, ko so bili vsi ostali lokali zaprti, saj je bil tisti dan praznik, t.j. dan mrtvih. Sodišču je hitel pripovedovati, da je rekel samo: "Kaj imaš ti proti mojemu bratu?" in da je nikakor ni žalil. 

Pričevanja drugih so njegove navedbe postavile na laž. Še več. Kar nekaj vaščanov je povedalo, da so se govorice o incidentu v naslednjih dneh nato razširile po celi vasi, kar nekaj pa jih je prišlo oškodovanki še 'povedati', da 'jo je zagotovo napadel zgolj zato, ker mu ni 'dala''.

Sodišče je potem, ko je pretehtalo vsa pričevanja, dalo prav ženski, ki v dotični gostilnici dela že dobrih 14 let, sodnik pa je svojo odločitev še obrazložil z naslednjimi besedami:

"... so bile v incidentu, ki se je zgodilo na delovnem mestu, brez dvoma napadene njena čast, ugled in dostojanstvo. Razlog za napad je bilo dejstvo, da je ženska. Sodišče je prepričano, da bi se kdorkoli, ki bi se znašel na njenem mestu, v takšnem primeru počutil prizadetega in ponižanega.

Nihče, pa tudi tožnica ne, ni dolžan trpeti  s strani druge osebe zmerjanje in psovk, kar je v konkretnem primeru tožnica morala trpeti. In to pred številnimi pričami. Vsakemu človeku pritiče pravica do časti, ugleda in dostojanstva, kot tudi izrazi spoštovanja do osebe kot takšne, naj si bo v njenem življenjskem ali delovnem okolju."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.