5. 12. 2019, 14:11

Naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji prejelo podjetje Lek

profimedia
Naziv najuglednejšega delodajalca v Sloveniji prejelo podjetje Lek (foto: profimedia)
Od leve: Roman Pogačar, Darja Ferčej Temeljotov, Ksenija Butenko Černe, Katarina Klemenc in Špela Bernhard
Od leve: Roman Pogačar, Darja Ferčej Temeljotov, Ksenija Butenko Černe, Katarina Klemenc in Špela Bernhard
Ksenija Butenko Černe je prevzela nagrado za najuglednejšega delodajalca
Ksenija Butenko Černe je prevzela nagrado za najuglednejšega delodajalca
Darja Ferčej Temeljotov je prevzela nagrado za uglednega delodajalca po izboru študentov
Darja Ferčej Temeljotov je prevzela nagrado za uglednega delodajalca po izboru študentov
Katarina Klemenc je prevzela nagrado za uglednega delodajalca po izboru strokovnjakov družbenih ved
Katarina Klemenc je prevzela nagrado za uglednega delodajalca po izboru strokovnjakov družbenih ved
Roman Pogačar je prevzel nagrado za uglednega delodajalca po izboru strokovnjakov naravoslovnih znanosti
Roman Pogačar je prevzel nagrado za uglednega delodajalca po izboru strokovnjakov naravoslovnih znanosti
Špela Bernhard je prevzela nagrado za najuglednejšega delodajalca v panogi Farmacija in biotehnologija, kemična industrija
Špela Bernhard je prevzela nagrado za najuglednejšega delodajalca v panogi Farmacija in biotehnologija, kemična industrija

Letošnja prireditev Ugled delodajalca je prinesla nekaj novosti in novega zmagovalca. Prestižno priznanje Najuglednejši delodajalec 2019 je šlo v roke farmacevtskega podjetja Lek d.d. Prvič je bilo podeljeno tudi priznanje Ugledni delodajalec po izboru študentov, ki si ga je prav tako prislužilo podjetje Lek d.d. Letošnja nova, bolj poglobljena metodologija raziskave, ki jo je portal MojeDelo.com izvedel v sodelovanju s podjetjem Universum Global, je na področje raziskovanja ugleda slovenskih delodajalcev prinesla števile nove zanimive podatke.

Največji zaposlitveni portal MojeDelo.com je v kongresni dvorani Brdo pri Kranju že devetič podelil nagrado najuglednejšim delodajalcem v Sloveniji.

Dvojno slavje

Po raziskavi podjetja Universum Global, ki je vključila več kot devetnajst tisoč anketirancev, je nagrado Najuglednejši delodajalec 2019 prejelo podjetje Lek d.d., ki se je na vrh najuglednejših že zavihtelo leta 2013. Slavje za podjetje Lek d.d. je bilo dvojno, saj je podjetje zmagalo tudi v novi kategoriji Najuglednejši delodajalec po izboru študentov.

"V Leku, ki je del Novartisa, smo ponosni, da smo bili izbrani za najuglednejšega delodajalca leta, in sicer tako v absolutni kakor tudi v številnih posamičnih kategorijah. To kaže, da smo v letu, ki je za nami in je bilo zahtevno, saj gremo kot del Novartisa na poti nove strategije skozi vrsto preoblikovanj, uspeli ohraniti in nadgraditi našo vlogo odgovornega delodajalca. To priznanje dokazuje, da smo uspeli tudi skozi preoblikovanje Novartisove kulture za naše sodelavce ustvariti okolje, v katerem lahko vsakdo najde svoj navdih, je vedoželjen in opolnomočen," je povedala Ksenija Butenko Černe, direktorica Pravnih zadev in članica uprave podjetja Lek d.d. Dodala je, da brez motiviranih, zavzetih in zadovoljnih zaposlenih ne bi mogli uresničevati njihovega poslanstva, za kar se zahvaljujejo vsem sodelavkam in sodelavcem.

Mnenje strokovnjakov

Posebna plaketa se je podelila uglednim delodajalcem, ki so jih izbrali strokovnjaki s posameznih področij. Strokovnjaki s področja poslovnih ved so na prvo mesto postavili podjetje Krka, d.d., Novo mesto, strokovnjaki s področja tehnike, proizvodne tehnologije in gradbeništva so za zmagovalca izbrali podjetje Akrapovič, d.d..

Prvo mesto po izboru strokovnjakov s področja družbenih ved je osvojilo podjetje Lek d.d., ki so ga kot najboljšega izbrali tudi strokovnjaki s področja naravoslovnih znanosti.

Nova metodologija merjenja

Obsežno raziskavo o ugledu slovenskih delodajalcev so letos pri MojeDelo.com skupaj s priznanim podjetjem Universum Global prvič opravili po novi, bolj poglobljeni metodologiji. V raziskavi, v kateri je sodelovalo več kot devetnajst tisoč anketirancev, so merili poznavanje podjetij kot delodajalcev, upoštevanje podjetij kot potencialnih delodajalcev, njihovo zaželenost oziroma ugled, potencialne prijave na razpisana delovna mesta ter najbolj pogoste asociacije, s katerimi anketiranci povezujejo posamezne delodajalce.

Pridobljene podatke je letos prvič mogoče primerjati z drugimi evropskimi in svetovnimi državami, ki izvajajo tovrstno raziskavo, podatkov je več in so bolj usmerjeni na določene ciljne skupine.

Kdo so najbolj zaželeni delodajalci?

Raziskava je pokazala, da so slovenski študenti in strokovnjaki s končano vsaj VI. stopnjo izobrazbe ter dijaki in strokovnjaki s srednješolsko ali nižjo izobrazbo zadovoljni s trenutnim delodajalcem - skoraj polovica (45 %) je ocenila zadovoljstvo z 8 ali več (na lestvici od 1 do 10). Prav tako bi skoraj polovica svojega delodajalca priporočila, vendar jih hkrati tudi 43 % razmišlja o menjavi delodajalca v naslednjem letu oziroma že pošiljajo prijave na druga delovna mesta.

Najbolj zaželeni delodajalci so izobraževalne in znanstvene ustanove, javni sektor in vladne agencije, farmacevtska in biotehnološka podjetja, avtomobilska industrija, bančništvo, mediji in oglaševalske agencije.

Po končanem študiju se večina (65 %) želi zaposliti v slovenskem ali mednarodnem podjetju, v manjši meri v javnem sektorju (20 %), 13 % pa želi ustanoviti lastno podjetje ali se zaposliti v start-up podjetju. Največjo željo po samostojni podjetniški poti imajo anketiranci s srednješolsko ali nižjo izobrazbo.

Najpomembnejša vrednota

Sodelujoči v raziskavi v povprečju pričakujejo mesečno plačo med 1.222 in 1.420 eur, vendar pa visoka plača ni edina motivacija za zadovoljstvo na delovnem mestu.

Izkazalo se je, da je bistvenega pomena spoštovanje med zaposlenimi, prijazno, kreativno in dinamično delovno okolje, možnost dodatnih izobraževanj, timsko delo, zagotavljanje varnosti, fleksibilni delovni pogoji, možnost napredovanja in višje plače ter spodbujanje ravnovesja med delom in zasebnim življenjem.

Slednje za več kot polovico vprašanih (62 %) predstavlja glavni karierni cilj, poleg varnosti in stabilnosti (54 %) ter možnosti za razvijanje podjetnosti, kreativnosti in inovativnosti (47 %). Med pomembne vrednote sodijo tudi občutek, da s svojim delom prispevajo k napredku (26 %), avtonomnost in neodvisnost pri delu (23 %), možnost mednarodne kariere (23 %) in možnost zasedbe vodilnih mest (20 %).

Najpomembnejša je kultura v podjetjih

Na letošnjo podelitev priznanj uglednim slovenskim delodajalcem je organizator MojeDelo.com povabil mednarodno priznanega kadrovskega strokovnjaka dr. Karla-Johana Hasselströma, globalnega COO-ja pri podjetju Universum Global, ki na področju raziskav trga deluje že 26 let.

Hasselström je v svojem predavanju predstavil ugotovitve iz slovenske raziskave ter jih primerjal z evropskimi in svetovnimi trendi. "Pričakovali smo, da bo za slovenske kandidate bolj pomemben uspeh podjetij na trgu. A tako za strokovnjake s končano VI. stopnjo izobrazbe ali več kot za strokovnjake s srednješolsko izobrazbo ali manj se je izkazalo, da najbolj cenijo kulturo v podjetjih, torej, koliko delodajalci spoštujejo svoje zaposlene in kako prijazno je delovno okolje," je povedal dr. Karl-Johan Hasselström.

Celoten seznam podjetij po kategorijah v projektu NAJUGLEDNEJŠI DELODAJALEC 2019 si lahko ogledate na ugledni.mojedelo.com

Izjava iz uprave najuglednejšega delodajalca

Ksenija Butenko Černe, direktorica Pravnih zadev in članica uprave podjetja Lek d.d.

  • "V Leku, ki je del Novartisa, smo ponosni, da smo bili izbrani za najuglednejšega delodajalca leta, in sicer tako v absolutni kakor tudi v številnih posamičnih kategorijah. To kaže, da smo v letu, ki je za nami in je bilo zahtevno, saj gremo kot del Novartisa na poti nove strategije skozi vrsto preoblikovanj, uspeli ohraniti in nadgraditi našo vlogo odgovornega delodajalca. To priznanje dokazuje, da smo uspeli tudi skozi preoblikovanje Novartisove kulture za naše sodelavce ustvariti okolje, v katerem lahko vsakdo najde svoj navdih, je vedoželjen in opolnomočen. Skupaj dosegamo zahtevne cilje in ustvarjamo navdihujoče delovno okolje ter organizacijsko kulturo, v kateri se lahko razvija vsak posameznik. Brez motiviranih, zavzetih in zadovoljnih zaposlenih ne bi mogli uresničevati našega poslanstva, zato hvala vsem sodelavkam in sodelavcem. Prepričana sem, da bomo skupaj še naprej gradili in ohranjali ugled Leka kot dinamične, etične in zaupanja vredne farmacevtske družbe. V ponos mi je, da kot članica uprave in kot zaposlena v Leku in Novartisu lahko potrdim, da  bomo kot odgovoren delodajalec tudi vnaprej krepili vedoželjno in navdihujočo organizacijsko kulturo, v kateri se lahko strokovno in osebno razvija vsak posameznik. To izpolnjuje tudi naš cilj postati najbolj uspešna farmacevtska družba na svetu, ki skrbi za izboljšanje in podaljševanje življenja ljudi."

    

V raziskavi, ki jo je spletni portal MojeDelo.com izvedel v sodelovanju s podjetjem Universum Global, je sodelovalo 19.629 anketirancev. Med njimi so bili študenti in strokovnjaki s končano vsaj VI. stopnjo izobrazbe (z akademskim nazivom) ter dijaki in strokovnjaki s srednješolsko ali nižjo izobrazbo (brez akademskega naziva). Raziskava je potekala med junijem in oktobrom 2019 preko spletnega vprašalnika. Povezava do vprašalnika je bila poslana preko omrežja univerz in alumni klubov ter preko različnih partnerjev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.