26. 5. 2020, 12:00

Ne bojim se ostati sam! Ljubezen ni samo partnerstvo.

unsplash

Luka tokrat o tem, da nismo vsi na tem svetu z isto nalogo in potjo, še posebej, ko govorimo o partnerskih odnosih. 

Včasih sem si delal utvare, da če do tridesetega leta starosti ne najdem pomena v svojem življenju in t.i. ljubezen življenja oz. partnerko, bom bil bitko s časom in "zavozil" svoje življenje.

Moj brat, ki je leto in en dan starejši od mene, se je poročil s štiriindvajsetimi, malo pred petindvajsetim letom pa s svojo ženo že povil prvega otroka. Danes, malo pred triintridesetim rojstnim dnevom, ima že tri otroke. In namesto da bi me to zaskrbelo, me je samo še bolj pomirilo...

Nismo vsi na tem svetu z isto nalogo in potjo. Nekaterim je to življenje dano, da ga preživimo na drugačen način in ga doživljamo iz nasprotnih bregov in drugačnih višav. Za zaveso pričakovanj drugih ljudi in družbe.

Pred približno sedmimi leti, ko sem hodil na skupinska srečanja k svoji prvi duhovni učiteljici, mi je na kavi pred srečanjem pogledala v dlan in izrekla stavek, ki mi je dolgo odzvanjal v glavi: "Vse življenje boš iskal pravo ljubezen." Če njene besede povzamem v kontekstu partnerstva, bi lahko rekel, da se ni veliko zmotila.

Ne glede na to, da sem bil v večletnem razmerju in se tudi poročil z žensko, ki sem si jo noro želel in za katero sem se boril z vsemi silami in jo tudi osvojil, pa lahko rečem, da se je v kontekstu ljubezni same zelo motila.

Ljubezen ni samo partnerstvo, ljubezen je širša in globlja kot vsi oceani tega sveta. Danes lahko rečem, da sem našel ljubezen svojega življenja, nekaj kar mi nihče, niti smrt, ne more odvzeti. Našel sem sebe. Malo pred dvaintridesetim letom sem najsrečnejši in najbogatejši človek na svetu. Imam svoj dom, živo in zdravo družino, zdravje, neprecenljive izkušnje, katere marsikdo v mojih letih ni izkusil ter najbolj pomembno, poslanstvo. Nekaj za kar sem prišel na svet in se rodil.

To je zavetišče in pomoč izgubljenim in zapuščenim psom. Pomoč, da prvič v življenju izkusijo, kaj pomeni, ko te ima nekdo brezpogojno rad in da jim pomagam najti dom in ljudi, ki jim bodo omogočili srečo in radost, ki si jo zaslužijo. Čeprav nisem mogel pomagati vsakemu, kot bi si to želel, sem vseeno pomagal tolikšnem številu, da je moje srce na mestu. Naredil sem spremembe v svetu, o katerih sem vedno sanjal. Niso to bile spremembe na globalni ravni, so pa bile spremembe v svetu teh bitij in čeprav za to delo ne prejemam plačila, sem trenutno najbogatejši človek na svetu.

Moj status je trenutno samski. In srečen. Predvsem srečen. Ne morem dovolj poudariti, da biti sam, ne pomeni, da si osamljen. Ravno nasprotno...

V tem času sem najbolj zrasel, se spoznal in napredoval na svoji osebni poti. Vem, kaj si želim in česa si nikakor ne želim. Biti sam je z vsakim dnevom bolj "nevarno". Počneš stvari, ki te izpolnjujejo, imaš svoj ritem, navade in razvade. Predvsem pa se odvadiš drame, ki jo prinašajo drugi ljudje. Vsi, ki so me uspeli vsaj malo spoznati v zadnjih dveh letih vedo, da imam samo eno "pravilo"... Brez drame!

Če ne veš, kaj si želiš od življenja in od mene, če ne zmoreš komunicirati kot zrela oseba in izraziti kaj čutiš, me prosim obidi v širokem krogu.

Če ne zmoreš sprejeti, da so psi in zavetišče pri meni na prvem mestu, da si ne želim "normalnega" življenja z otroci, potovanj, dopustov, praznih pogovorov, materialnih stvari in egoističnih iger, žal ne bova imela oprijemljivih skupnih točk, ki bi najinemu odnosu dala globino.

Če se ti zdijo pogovori o drugih svetovih, spiritih, živalih, naravi, vesolju, prejšnjih življenjih, karmičnih vezeh ali potovanju duš nesmiselni, čudni in smešni, ne bova imela vsebine.

Če ti gledanje v zvezdno nebo, nočni sprehodi v naravi in preživljanje časa v tišini zvenijo preveč neprijetno, si ne bova nikoli zaupala in slišala drug drugega.

Dlje, kot sem sam, bolj ljubim življenje in ne zadržujem se več, da povem, kaj si mislim in kaj čutim.

Ne pravim, da je to univerzalna resnica, je samo moja resnica, ki sem jo spoznal skozi lastne izkušnje.

Pred kratkim mi je ena oseba rekla, da bom s takim načinom življenja, kriteriji in pogledi večno sam. Kot, da je to nekaj najhujšega, kar se človeku lahko zgodi?

Iskreno, ne bojim se ostati sam, saj sem raje sam, kot pa z nekom, ob katerem se počutim osamljenega. To sem že izkusil in ne želim več premlevati zgodb, ki sem jih preživel in iz njih povlekel nauke. Kar ne pomeni, da se bojim novih razmerij... Ravno nasprotno. Samo tokrat vem, kaj si želim od razmerja.

Želim, da je razmerje korak naprej in ne korak nazaj. Tako, kot biti s pravo osebo, je tudi biti sam blagoslov. Če ga znaš najti. Biti sam danes pomeni biti čuden, neprilagodljiv, strahopeten in poseben. Jaz pa pravim, da biti sam pomeni, da si iskren do sebe, uglašen sam s sabo, pogumen, stabilen in pomirjen z življenjem. Če ne zmoreš v samoti najti srečo, mir in zadovoljstvo, ti to nihče ne bo mogel dati. Biti odvisen od nekoga in pričakovati, da bo zapolnil tvojo drugo polovico, je neodgovorno, nezrelo in strahopetno. Namesto da bi nekoga dopolnili, je vse več potrebe po tem, da nekoga zapolnimo. In obratno.

Vse, kar potrebujemo za srečno in izpolnjeno življenje že nosimo v sebi in samo mi si lahko podarimo pravo ljubezen, ki jo nato lahko delimo med druge in jo drugi delijo z nami. Vse ostalo je v rokah življenja, ki nam prinese na pot tisto, kar rabimo in za kar smo pripravljeni.

Luka Vrbančić, Sensa.si

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.