16. 3. 2020, 11:56 | Vir: STA

Nekatera podjetja začasno zaustavila proizvodnjo

Nebojša Tejić/STA

Podjetja po državi se prilagajajo na novo realnost, ko se je javno življenje po državi zaradi preprečevanja širjenja novega koronavirusa začasno skoraj povsem ustavilo. V marsikaterem podjetju potekajo delovni procesi okrnjeno, nekatera so proizvodnjo povsem ustavila.

V novomeški avtomobilski tovarni Revoz, ki zaposluje približno 3400 ljudi in je največji slovenski izvoznik, je davišnja dopoldanska izmena redno nadaljevala proizvodnjo. V podjetju sicer več težav kot redna dobava sestavnih delov ob nedelovanju javnega avtobusnega prometa povzroča zagotavljanje prihoda zadostnega števila delavcev. Stanju se bodo sproti prilagajali, so zatrdili.

V Revozu pravijo, da je zagotavljanje zadostnega števila delavcev trenutno glavna težava, saj so delavci vezani zgolj na lastni prevoz. Sicer pa je podjetje uvedlo vrsto ukrepov za zajezitev morebitne okužbe s koronavirusom, glede na stanje pa uvaja dodatne.

Dobava delov je otežena in jo z velikimi prizadevanji še uspevajo zagotavljati, so še povedali v Revozu, kjer so zaradi neredne dobave sestavnih delov, ki je bila posledica širjenja novega koronavirusa na Kitajskem in neredne dobave motorjev iz tovarne v Turčiji, v začetku meseca za tri dni že začasno zaustavili proizvodnjo.

V Gorenju, kjer so že pred dnevi sprejeli vrsto zaščitnih ukrepov, so danes dodatno začeli še z nadzorom s termovizijskimi kamerami, med vikendom pa je potekala tudi dezinfekcija površin znotraj varovanega območja, ki jo izvajajo redno. Proizvodnja danes po podatkih iz podjetja normalno poteka. Večinoma zaradi varstva otrok je doma ostalo okoli 200 delavcev, kar je dobrih pet odstotkov vseh zaposlenih.

V podjetju lastnih prevozov oz. posebnih avtobusnih linij, namenjenih samo Gorenjevih delavcem, nimajo, tako da se je večina tistih, ki sicer uporabljajo javni prevoz, danes organizirala drugače. O delu v prihodnjih dneh se bodo v podjetju odločali sproti glede na razmere.

V kidričevskem proizvajalcu aluminija Talum so za STA potrdili, da so bili v soboto obveščeni o prvem primeru koronavirusa med njihovimi zaposlenimi, a je bil omenjeni že nekaj dni prej odsoten z delovnega mesta. Najožja ekipa obolelega sodelavca je bila nemudoma obveščena, pozvana k samoopazovanju in se počuti dobro. Ob tem so poudarili, da sodijo med podjetja, ki so ključnega pomena za delovanje države, zato morajo svojo dejavnost organizirati tako, da poteka nemoteno.

Vseeno so se za zmanjšanje hitrosti širjenja koronavirusa odločili od nedelje preiti v t. i. vikend način delovanja. Izvajajo nujni nemoten delovni proces, ki je vezan zgolj na zagotavljanje nemotenega obsega proizvodnje, dobav v oskrbovalni verigi ter odprem kupcem. Vse ostale aktivnosti izvajajo le v nujno potrebnem minimalnem obsegu, da vzdržujejo raven proizvodnje. Sodelavci koristijo ure, letni dopust iz leta 2019 in sorazmerni dela letnega dopusta za leto 2020.

S svojimi poslovnimi partnerji so dnevno v stiku. Odpovedi naročil do tega trenutka niso zabeležili, zato proizvodni proces teče nemoteno, dinamiko pa nekoliko prilagajajo trenutnim razmeram. Tudi oskrbovalna veriga zaenkrat deluje, ocenjujejo pa, da največje tveganje predstavljajo evropske logistične poti. Pričakujejo, da se bodo aktivnosti zniževale proti koncu meseca, čemur se bodo prilagajali.

V bistriškem predelovalcu aluminija Impol, v kateri potrjenih primerov okužbe za zdaj še ne beležijo, so prav tako sprejeli številne ukrepe za zmanjševanje tveganj, povezanih s koronavirusom. Zaposleni, ki jim narava dela to dopušča, delajo od doma, vsi interni sestanki pa potekajo v omejenem obsegu oseb, ki jim zagotavljajo potrebno razdaljo med ljudmi. Sprejeli so številne preventivne ukrepe. Kot poudarjajo, se zadeve spreminjajo zelo hitro in najverjetneje bodo v prihodnje sprejeli še dodatne ukrepe.

Tudi proizvodnja v Magnini lakirnici v Hočah danes poteka, tisti, ki to lahko, pa delajo od doma. Kot so pojasnili za STA, so uvedli zelo stroge zaščitne ukrepe za vse zaposlene, ki morajo prihajati v službo, ob tem pa natančno sledijo vsem navodilom pristojnih ustanov. O tem, kako bo naprej, se vodstvo hoške tovarne dogovarja tako z dobavitelji kot s kupci, pa tudi z oblastmi v različnih evropskih državah. Prihodnji ukrepi bodo zato v skladu z ukrepi posameznih držav, so še dodali v podjetju.

Zreški Unior prav tako dela nemoteno, ob tem pa v podjetju, kjer doslej težav z okužbami ne beležijo, poleg številnih že sprejetih ukrepov pripravljajo nabor dodatnih ukrepov, ki bi jih v primeru potrebe uporabili. Danes so začeli tudi z merjenjem telesne temperature.

V proizvajalcu elektromotorjev Domel iz Železnikov proizvodnja zaenkrat teče še v večji meri nemoteno. Z dobavo materiala večjih težav zaenkrat nimajo, tudi kupci zaenkrat ne odpovedujejo naročil. "Smo v položaju, ko moramo izpeljati pogodbene obveznosti. Tako da nadaljujemo z delom," je za STA povedal predsednik uprave Domel holdinga Matjaž Čemažar.

Zaposleni, ki so nujno potrebni v proizvodnem procesu, so v podjetju, ostali pa delajo od doma, kar velja predvsem za režijo. V samem delovnem procesu v podjetju se medtem trudijo izvajati vse ukrepe preprečevanja prenosa virusa, je pojasnil Čemažar in dodal, da že dva tedna poudarjajo osnovne higienske ukrepe, kot so umivanje rok, dezinfekcija in držanje metra in pol razdalje. Zaščitnih mask pa razen na kritičnih točkah zaenkrat še niso uvedli.

Krizo močno občutijo tudi avtoprevozniki. Direktor prevozniškega podjetja Slo-car iz Ajdovščine Luka Slokar je za STA povedal, da še naprej delajo; pisarniški delavci predvsem od doma. Trenutno imajo na poti, v Sloveniji, pa tudi v Nemčiji, Avstriji in Italiji, 40 voznikov tovornih vozil, pet pa jih ostaja doma na čakanju.

Vsem voznikom so priskrbeli potrebno zaščitno opremo, svetovali so jim tudi primerno obnašanje v stikih z drugimi ljudmi. Slokar je povedal še, da večjih težav pri prehodu državnih meja zaenkrat nimajo, poteka pa vse nekoliko počasneje kot v normalnih razmerah. V prihodnje se bodo prilagajali razmeram in sledili navodilom vlade.

V ajdovski družbi Mlinotest proizvodnja dela nemoteno. Režijski delavci delajo od doma, proizvodnja pa obratuje brez prekinitev. Predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal je za STA povedal, da so del proizvodnih delavcev poslali domov, da bi v primeru izbruha bolezni nadomestili tiste, ki trenutno delajo. Tako bi zagotovili nemoteno proizvodnjo vsaj osnovnih živil, kot sta moka in kruh.

V Mlinotestu še vedno izpolnjujejo vsa naročila, a izvoz in uvoz potekata počasneje, predvsem zaradi prehodov državne meje s Hrvaško in Srbijo. Surovine so doslej dobili vse, težave pa v prihodnje pričakujejo pri dobavi embalaže in kvasa. Kobal je povedal še, da naročene zaloge surovin zaenkrat dobijo brez težav, bi se pa te lahko pojavile, če bi želeli nekoliko povečati obstoječe zaloge.

V vipavskem podjetju Ekolat, ki predeluje slovensko mleko v mocarelo in jo izvaža v Italijo, trenutno nimajo nobenih težav. Prokurist podjetja Peter Selčan je za STA povedal, da njihovo krovno podjetje v Italiji Sabelli mocarelo normalno odkupuje, tudi s transportom preko meje za zdaj ni težav.

V nekaterih podjetjih pa so začasno zaustavili proizvodnjo. Za teden dni se je tako zaustavila proizvodnja v nazarskem izdelovalcu gospodinjskih aparatov BSH Hišni aparati. To je vodstvo svojim zaposlenim in agencijskim delavcem sporočilo v nedeljo. "V naslednjih dneh bo vodstvo družbe glede na razvoj dogodkov v Sloveniji skupaj s predstavniki zaposlenih odločilo o trajanju in načinu nadomeščanja v času odsotnosti zaradi zaprtja tovarne," so po pisanju časnika Večer sporočili zaposlenim in dodali, da so v podjetju vzpostavili tudi krizni menedžment.

Tudi v begunjskem Elanu je bila sprejeta odločitev, da iz preventivnih razlogov v skrbi za zdravje delavcev začasno, predvidoma za tri tedne, zaustavijo delovni proces v vseh divizijah, športni, navtični in energetski. V podjetju pravijo, da bodo zagotovili ukrepe za varnost kompleksa in preprečevanje škode. Ko se bodo razmere umirile, bodo delavce obvestili preko svojih vodij, predstavnikov zaposlenih in po elektronski poti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.