8. 4. 2020, 13:27 | Vir: STA

Nekateri najemodajalci malim trgovcem ponujajo odlog plačila

profimedia

Mali trgovci z neživilskim blagom, storitvena in gostinska podjetja, ki zaradi epidemije koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti, ostajajo brez prihodkov, dodatno skrb pa jim predstavlja plačilo najemnine za poslovne prostore. Najemodajalci jim gredo ponekod na roke z odlogom plačila najemnine, drugje se vsebina najemnih pogodb ne spreminja.
 

Mali trgovci v času priprave drugega protikoronskega svežnja opozarjajo na težke zgodbe, ki bi lahko pripeljale do konca marsikaterega podjetja. Tisti, ki so sredi marca morali zapreti trgovine in lokale, bodo težko prišli do sredstev za izplačilo plač za marec, dodatno težavo pa jim predstavlja plačilo najemnin za poslovne prostore in tudi obratovalnih stroškov zanje, ki jim jih ponekod zaračunavajo kljub zaprtju trgovin.

Najemodajalci so se na stisko malih trgovcev odzvali različno, vsi pa poudarjajo, da so se prvič znašli v takšnih razmerah.

"Odločitve o znižanju najemnin še nismo sprejeli," so zapisali v Tušu. V Sparu pa so poudarili, da "se vsi prvič soočamo s tovrstno situacijo, ki zahteva precejšnjo mero prilagajanja in razumevanja, vendar verjamemo, da bomo v luči dobrega sodelovanja z vsemi našli optimalne rešitve".

V Supernovi so zapisali, da so v času epidemije z njihovimi najemniki stalno v stiku in se posvetujejo z njimi individualno. "V iskanju ustreznih rešitev želimo posledice primerno uravnotežiti. V tej situaciji ne more vseh posledic nositi samo ena stran, bodisi najemodajalec ali najemnik," so poudarili.

V družbi SES Slovenija, ki upravlja z nakupovalnimi središči Citypark, Citycenter, Europark in Aleja, priznavajo, da je kriza presenetila, zato številna vprašanja ostajajo odprta. Je pa družba svojim najemnikom odložila plačilo najemnine, vključno z obratovalnimi stroški za april.

"S tem želimo podjetnikom na hitro in ne birokratično pomagati pri njihovi likvidnosti, še preden bo država sprejela ukrepe za podporo trgovini in preden ta pomoč prične tudi veljati in učinkovati," so zapisali in dodali, da ne izključujejo nadaljnjih podpornih ukrepov za reševanje slovenskih trgovskih, storitvenih in gostinskih podjetij, ki bodo odvisni od finančne podpore države in trajanja vladnih ukrepov.

Glede nakupovalnega središča Aleja, ki bi moralo vrata odpreti 19. marca, a jih zaradi razmer ni, v SES pojasnjujejo, da skušajo z najemniki najti individualne rešitve. "Kljub obstoječim pogodbam smo se seveda odločili, da vsem našim partnerjem do nadaljnjega odložimo plačilo najemnine od dneva načrtovanega odprtja do dejanskega odprtja nakupovalnega središča, katerega datum je še vedno neznan," so navedli.

V SES Slovenija si sicer od države želijo načrta, kdaj naj bi se trgovine oz. posamezne panoge ponovno začele odpirati, saj bo to v pomoč vsem vpletenim pri nadaljnji organizaciji in optimiziranju stroškov. Trgovinska zbornica Slovenije bo sicer po napovedih njene predsednice Mariče Lah ta teden pripravila oceno stanja v trgovini, ki bo podlaga za pripravo predloga za odprtje prvega sklopa trgovin s tehničnim blagom.

Problematiko najemnin bi sicer lahko nagovoril drugi protikoronski sveženj ukrepov, ki ga trenutno snuje vlada.

Trgovinska zbornica je predlagala model za razdelitev bremena plačila, po katerem bi približno 70 odstotkov najemnine pokril proračun, glede preostalega deleža pa bi se morala dogovoriti najemnik in najemodajalec. Najemodajalci od dneva razglasitve epidemije po tem modelu poleg tega ne bi smeli odpovedati pogodb zaradi neplačevanja najemnine.

V družbi SES Slovenija sicer poudarjajo, da je trgovska panoga, ki je eden najpomembnejših delodajalcev v državi, zelo prizadeta in potrebni bodo celoviti ukrepi za vse vpletene. Med predlogi navajajo denimo vladno subvencijo za odpis blaga, ki ga ni mogoče prodati, in nepovratna sredstva trgovcem za nastale stroške v obdobju neobratovanja in po tem (za plačilo najemnin, zavarovalnih premij, stroškov za elektriko, plin, telefon, internet, obroki za leasing).

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.