11. 6. 2019, 19:42 | Vir: STA

Nemčija o popolni prepovedi 'terapij' za spreobrnitev homoseksualcev

profimedia

Nemški minister za zdravje Jens Spahn je danes napovedal zakon, s katerim bi prepovedali t. i. terapije za spreobrnitev, s katerimi želijo homoseksualcem vsiliti heteroseksualnost. "Homoseksualnost ni bolezen, zato se je ne more zdraviti," je dejal Spahn, ki je poročen z moškim.

"Zelo rad bi predstavil zakon še letos, da ga nato vložimo v parlament," je na novinarski konferenci v Berlinu dejal minister iz vrst krščanskih demokratov.

V Nemčiji naj bi bilo vsako leto več tisoč poskusov spremembe spolne usmerjenosti osebe z različnimi metodami spreobrnjenja, ocenjujejo pri fundaciji Magnus Hirschfeld.

Spahn je spomladi na to temo sklical ekipo strokovnjakov, ki je sklenila, da je tovrstna prepoved iz zdravstvenega vidika primerna in pravno mogoča. Zaključno poročilo komisije bodo objavili konec avgusta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medicinski strokovnjaki uvrščajo psihološke ali duhovne intervencije v spreminjanje spolne usmerjenosti med psevdoznanstvene panoge, ki so lahko neučinkovite in boleče. Med najspornejšimi praksami sta uporaba elektrošokov in injiciranje moškega hormona testosteron.

Nemško združenje lezbijk in gejev je pozdravilo napoved Spahna in dodalo, da je bil že skrajni čas. "Zahtevamo celovito prepoved," so dodali. Opozarjajo, da potrebujejo tovrstno zaščito predvsem mladi.

Dobre novice tudi iz Bocvane

Dobre novice za LGBT skupnost prihajajo tudi iz Bocvane.

Tamkajšnje vrhovno sodišče je namreč danes odločilo, da je zakon o prepovedi sodomije iz kolonialnih časov neustaven, s čimer je dekriminaliziralo istospolne odnose. Nevladna organizacije Amnesty International je odločitev sodišča označila za zmago v boju za enakopravnost in svobodo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Odločitev sodišča predstavlja mejnik v razburljivem novem obdobju sprejemanja, ki bi moral navdihniti druge afriške države, naj sledijo zgledu," je dejala namestnica direktorja južnoafriške podružnice Amnesty International Muleya Mwananyanda.

Sodišče je sprejelo odločitev, potem ko je lokalna nevladna organizacija za pravice LGBT Legabibo v marcu posredovala zahtevo za oceno ustavnosti delov kazenskega zakonika, ki kriminalizirajo nenaravne prestopke in nespodobne prakse.

"To je neverjetna odločitev, ki bo spremenila življenja," je ocenila vodja Legabibo Anna Mmolai-Chalmers

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih TikTok, Youtube, Instagram in Facebook.