17. 6. 2020, 06:00 | Vir: STA

Občutna porast obremenjenih na delovnem mestu

Tina Kosec/STA

Dva tedna po uradnem koncu epidemije je javno mnenje po anketi Valicona nekoliko manj optimistično. Občuten je porast tistih, ki poročajo, da so na delovnem mestu bolj obremenjeni. Teh je tokrat 32 odstotkov vprašanih zaposlenih, v predhodni meritvi je bilo takšnih 23 odstotkov.

Istočasno se je skoraj podvojil delež tistih, ki imajo skrajšan delovni čas. Ta je zrasel s petih na devet odstotkov. Delež tistih, ki so trenutno na čakanju, je ostal nespremenjen pri osmih odstotkih. Najvišji doslej izmerjen delež v višini petih odstotkov so zabeležili med tistimi, ki pravijo, da so zaradi epidemije izgubili zaposlitev, kažejo rezultati raziskave, poimenovane nova normalnost, izvedene med 12. in 15. junijem na vzorcu 536 vprašanih.

Petina vprašanih v tokratni meritvi meni, da so ukrepi vlade za omilitev posledic bolj neustrezni, kar je pet odstotnih točk več kot v predhodni meritvi. Večina še vedno meni, da so ukrepi deloma ustrezni, deloma neustrezni (51 odstotkov). Da so ukrepi ustrezni, meni 28 odstotkov vprašani, za eno odstotno točko več kot v predhodni meritvi. Ocena ukrepov za zajezitev širjenja virusa se tokrat ni bistveno spremenila, 14 odstotkov vprašanih meni, da so premalo strogi, 53 odstotkov da so ravno pravšnji, 33 odstotkov pa, da so ukrepi še vedno prestrogi.

Razpoloženje potrošnikov se je znova obrnilo v bolj negativno smer. Segment prikrajšanih se je vrnil na raven s konca maja (18 odstotkov), zopet je nekoliko večji segment pozornih (28 odstotkov), manjši pa so ostali trije segmenti. Čeprav razlike na ravni posameznega segmenta niso statistično značilne, pa je obrat lahko simptomatičen, saj je razlika v seštevku najnižjih dveh segmentov in ostalih treh vendarle statistično značilna, so navedli v Valiconu.

Nihanje v oceni zaskrbljenosti

Od začetka maja, ko je delež bolj zaskrbljenih prvič padel pod 60 odstotkov, v Valiconu opažajo nihanje v oceni zaskrbljenosti, od druge polovice maja dalje se deleža bolj in manj zaskrbljenih izmenjujeta. V tokratni meritvi je zopet več tistih, ki so manj zaskrbljeni (53 odstotkov), bolj zaskrbljenih je 47 odstotkov. Še vedno prevladuje zaskrbljenost za gospodarstvo, dobra petina zaposlenih je v skrbi za svoje delovno mesto.

Glede na predhodno meritev v začetku junija je skrb za družino nekoliko nižja, zvišala pa se je skrb za lastno zdravje.

Za dobri dve petini vprašanih so trenutne razmere dokaj normalne. Tretjina jih pravi, da je situacija normalna glede na nove razmere, osem odstotkov pa, da je povsem normalna oz. takšna kot pred virusom. Dobrih 30 odstotkov se jih odloča za odgovor sprejemljiva, nekako gre. Na pozitivni strani je tako še vedno več kot 70 odstotkov vprašanih, čeprav nekoliko manj kot v predhodni meritvi. Na drugi strani jih 28 odstotkov razmere doživlja bolj negativno.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.