N.Z. | 9. 2. 2022, 13:04

Ogorčenje po smrti preobremenjenega IT-jevca prisililo podjetje Bilibili v spremembe

profimedia

Podružnica Alibabine skupine podjetij, ena od največjih kitajskih video platform, je bila minuli teden deležna masovne javne kritike potem, ko je uporabnik na mikroblogerski platformi Weibo zapisal, da je eden od njihovih zaposlenih umrl zaradi izčrpanosti po predolgem delavniku tekom pomladanskih počitnic. Informacija je nato viralno zaokrožila družabna omrežja.

Ključnik, pod katerim so se zbirala ogorčena mnenja o smrti zaposlenega pri video platformi Bilibili, je bil uporabljen in viden v več stotin milijonov prikazih, podjetje pa se je skušalo braniti z izgovorom, da moški ni umrl zaradi preobremenitve.

25-letni kitajski IT-jevec (ki je urejal video vsebine na platformi Bilibili) je v soboto popoldan v bolnišnici umrl za posledicami možganske krvavitve, je poročal Guardian.

Njegova smrt je sprožila široko razpravo o toksični delovni kulturi, ki je še posebno razširjena v medijskih in tehnoloških podjetjih, za katere velja, da zahtevajo delo od 9. ure zjutraj do 9. ure zvečer. Temu rečejo tudi pravilo '996'. Pravilo je do nedavnega promoviral tudi ustanovitelj Alibabe in milijarder Jack Ma.

Pričevanja na družbenih omrežjih

Komentatorji na družbenih omrežjih so med drugim opozorili na dejstvo, da vlada ni naredila dovolj, ko je državo leta 2020  pretresalo poročilo o množičnih smrtih, ki so jih povezali z delovno preobremenjenostjo.

"Nikar ne delajte preveč. Ko vas ne bo več, v podjetju tega ne bodo niti opazili, vaša mati pa bo izgubila vse," je napisal eden od uporabnikov Weiba (t.j. kitajska različica Facebooka).

"Galvni razlog, da vlada ta problem ignorira, je, da je v velikih tehnoloških podjetjih postalo normalno, da zaposleni delajo po 12 ur na dan," pa je zapisal drugi.

Spet tretji so zapisali, da poznajo zaposlene v teh podjetjih, ki so tekom novoletnih praznikov (na Kitajskem so bili ti ravno pred kratkim) delali 12-urne nočne izmene, da bi četrti povedali, da se zdi skoraj nemogoče izkoristiti dopust, ki jim pripada, preden rok zanj ne poteče.

"Pri Bilibili ne plačajo nadur," je poročal eden od zaposlenih, da bi drugi dodal: "Naš delovnik se stopnjuje takole: če delaš nočno, je to od 9. zvečer do 9. zjutraj. In delati je treba tudi čez praznike. Zato je veliko ljudi dalo odpoved."

Podjetje obljubilo, da bo zaposlilo več ljudi

Pri podjetju Bilibili skušajo škodo na 'dobrem imenu' popraviti z javnim pozivom, naj ljudje pazijo na svoje zdravje, gredo na bolniško, če se ne počutijo dobro, in o svojem zdravstvenem stanju obvestijo nadrejene. V podjetju naj bi sprožili tudi preiskavo stanja v podjetju ter obljubili, da bodo zaposlili več ljudi.

"Najprej, v podjetju se zelo trudimo, da bi razširili našo ekipo in rekrutirali 1000 zaposlenih več. In drugič, podjetje bo v prihodnje bolj pozorno glede fizičnega zdravja zaposlenih," so še zapisali.