N.Z. | 25. 6. 2022, 11:37

5 učinkovitih psiholoških tehnik za obvladovanje stresa in anksioznosti

profimedia

Na Psychology Today je dr. Jamie D. Aten z javnostjo delil nekaj koristnih nasvetov za obvladovanje stresa in anksioznosti.

Številna poročila kažejo, da imamo že nekaj časa opraviti s še eno epidemijo, t.j. epidemijo anksioznih in depresivnih motenj, kar gre videti (tudi) kot neposredno posledico kroničnega stresa v aktualnih okoliščinah življenja.

Da bi premagali iracionalni strah, zaradi katerega bi v trenutkih resnične nevarnosti najverjetneje ravnali kvečjemu manj zaščitno, je psiholog Aten nanizal nekaj nasvetov iz bogatega arzenala, ki ga ima ponuditi znanost o človeški psihi in čustvih.

Predvsem in najprej: Bodite pozorni na svoje telo in zaznajte, kaj v danem trenutku čutite.

Povsem naravno je, da v situaciji, v kateri smo, čutimo tako stres kot anksioznost. Soočeni smo namreč z nečem, kar je zunaj našega nadzora. Ker pa vsak človek reagira drugače, gre najprej zaznati, kaj sploh čutimo v telesu in katera čustva nas preplavljajo. Telesne senzacije nam namreč lahko veliko povedo:

  • Prisluhnite svojim čustvom. Morda boste odkrili, da ste anksiozni, žalostni, jezni ali distantni.
  • Poslušajte svoje telo. Morda boste odkrili, da se vam je spremenil apetit, da čutite v delih telesa bolečine ali pa vam je bodisi neprestano hladno ali vroče.

In ko ugotovite, da že izkušate težavno simptomatiko, se skušajte ustaviti in poskrbeti tako za svoje telo kot um.

A kako to storiti? Kako umiriti telo in um? Morda vas bo na tem mestu zanimalo:

Če vam samopomirjanje navkljub vsemu ne bo uspelo, pa naj vam ne bo težko (ali celo nerodno) pomoč poiskati pri terapevtih in drugih strokovnjakih. Ti so tu prav za to, da vam v trenutkih stiske priskočijo na pomoč.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.