N.Z. | 18. 1. 2023, 10:33

3 modrosti o življenju, ki jih vedo starejši od 50 (resnice, na katere stavi tudi Dale Carnegie)

profimedia

Katere tri velike modrosti o življenju vedo povedati ljudje v srednjih letih – dragocene izkušnje, ki bodo olajšale življenje tudi vam.

Leta in osebnostna zrelost prinašajo izkustvene modrosti. V najlepših, t.j. zrelih, letih nam namreč postane jasno veliko tega o življenju. Od tega, kako minljive so skrbi, kako ne gre zanemarjati svojih potreb, katerim ljudem verjeti in komu ne gre zaupati, kdo si zasluži našo pozornost …

Pisatelj Dale Carnegie je izpostavil naslednje tri modrosti o življenju, ki so tako značilne za ljudi v zrelih letih.

1. Kako obvladovati depresijo in apatijo?

Zaposlite se. »To je eno od najbolj učinkovitih zdravil na svetu.«

Ko svojo pozornost usmerimo k zastavljenim ciljem in osebnim ambicijam ter se posvečamo stvarem, ki so nam ljube in jih visoko vrednotimo, se tveganje za apatijo in slabo razpoloženje zmanjšuje. V svoj vsak dan vključite katerokoli aktivnost, ki vam z nečim koristnim zaposli roke in glavo. Na ta način boste učinkovito preprečevali, da vaš um preplavijo nepotrebne in lažne misli.

2. Analizirajte svoje napake!

»Če vam življenje dostavi limone, si naredite limonado.«

Kakršenkoli problem se pojavi, morate razumeti razlog, ki tiči za njim. Proučite situacijo, pa boste našli rešitev. To je veliko boljša strategija od negativnih misli in skrbi, ki se rade pojavijo, ko smo soočeni z izzivi. Poskusite najti svetlejšo perspektivo, pa boste veliko lažje delovali.

3. Bodite previdni, ko gre za druge ljudi.

»Ne bojte se sovražnika, ki vas napada, bojte se prijatelja, ki vam laska.«

Potrudite se biti v vsaki komunikaciji odprti in v vsak odnos vstopajte s čistimi namerami. To isto pa pričakujte tudi od drugih ljudi. Obkrožite se z iskrenimi in pozitivnimi ljudmi, z ljudmi, ki vas imajo radi, vas podpirajo in vas spodbujajo k osebni rasti. Distancirajte pa se od toksičnih ljudi. Tem jasno pokažite, da ne boste sodelovali v njihovih igrah. 

Povzeto po sensa.mondo.rs

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.