N.Z. | 10. 3. 2023, 08:00

7 jasnih znamenj, da delujete iz svoje sence

profimedia

Če ste kot večina ljudi, imate verjetno kar dobro predstavo o tem, kakšne so vaše želje, vrednote, prepričanja in stališča. Skozi življenje greste po nekem osebnem kodeksu, ki vam pove, ali ste kot človek ’dobri’. Če je v vesolju sploh mogoče kaj zares spoznati, smo to: mi sami.

Ampak: kaj pa, če se motimo?

Kaj, če večina tega, kar mislimo o sebi, naša moralnost, naši resnični globlji motivi niso pristna slika tega, kar v resnici smo?

In preden se pričnete braniti z: »Hej, kdo pa bo vedel, kdo sem, če ne ravno jaz? Ti sploh veš, kaj vse imam v življenju za seboj?«

Ste se kdaj ujeli, da ste rekli ali naredili nekaj zares groznega, grdega, neprimernega, skoraj na impulz, kar ste potem globoko obžalovali?

Ko je škoda narejena, sočlovek pa prizadet, se boste močno potrudili, da bi se kar najhitreje ogradili od lastnih besed in dejanj. Vseeno pa vas bo v tisti frustraciji prešinilo vprašanje: »Pa kako sem lahko rekel/a nekaj takšnega?«

In prav to vprašanje, namreč ZAKAJ?, nakazuje, da imamo slepo pego na dele svoje osebnosti. In čeprav se vam bo morda zdela vaša reakcija ’opravičljiva’, vas zna prestrašiti dejstvo, da se vendarle nimate tako zelo v oblasti, kot ste si domišljali.

Le najbolj pogumni med nami si to upajo priznati in so zato sposobni zaslutiti, da so imeli ’srečanje’ s svojo lastno senčno platjo.

»Senca je moralni problem, ki izziva celotno ego-osebnost, zato nihče ne more ozavestiti sence brez znatnega moralnega truda. Da bi jo ozavestili, moramo najprej prepoznati temne plati osebnosti kot nekaj, kar je tu že prisotno in resnično. To dejanje je nujen predpogoj za vsakršno samo-spoznanje.« - Carl Gustav Jung

Švicarski psihiater Carl G. Jung je ’senco’ kot prvi opredelil kot psihološki koncept. Gre za psihološki fenomen, tekom katerega iz osebnosti ’izrivamo’ (zavračamo, ne priznamo in potlačimo) določene osebnostne aspekte. Včasih to počnemo z deli osebnosti, ki jih ne maramo, spet drugič zato, ker jih zavrača družba. Med temi aspekti se tako znajdejo agresivni impulzi, s tabuji povezane prilike, izkušnje osramočenosti, nemoralne potrebe, strahovi, iracionalne želje, nesprejeta spolna hrepenenja …

Z odrivanjem v nezavedno vse našteto seveda ne izgine, temveč se občasno pojavlja v naših reakcijah, značilno obarva naše besede in vpliva na naše vedenje.

Naj v nadaljevanju naštejemo nekaj med ljudmi precej razširjenimi SENČNIMI vedenji:

  • 1. Tendenca, da strogo sodimo druge, še posebno, če ta sodba izbruhne impulzivno.
  • 2. Ko svoje lastne negotovosti projiciramo (kot slabosti) na druge.
  • 3. Nepotrpežljive, hitre in odrezave reakcije v odnosu s podrejenimi.
  • 4. Pogosto igranje ’žrtve’ v vsaki situaciji.
  • 5. Ko gremo brez pomislekov tudi čez ’trupla’, da bi le dosegli svoje cilje.
  • 6. Smo pristranski in polni predsodkov, pa se jih sploh ne zavedamo.
  • 7. Imamo kompleks mesije (in večvrednosti, tudi duhovne).

Vir in za več branja: Highexsistence.com

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.