N.Z. | 6. 6. 2022, 12:27

Če ste prodali svojo dušo, ali si jo lahko še povrnete?

profimedia

Svet je poln skušnjav, zaradi katerih lahko izdate svoje vrednote, prioritete in obrnete hrbet pomembnim razmerjem.

Naj gre za denar, slavo ali stabilnost, številni izmed nas zaidemo v precep, v katerem zanikamo sami sebe in tako ’prodamo svojo dušo’.

Se je to zgodilo tudi vam? V tem niste sami. Dobra novica je, da še vedno lahko svojo dušo ’terjate’ nazaj.

Povrnitev duše je reverzibilen (dušni) proces.

Začnite tukaj in zdaj, v sedanjem trenutku. Če ste izdali svoje vrednote, izgubili svojo integriteto in občutek identitete, to pomeni, da ste pregovorno ali dobesedno: prodali svojo dušo.

Da bi dušni stik ponovno vzpostavili, sledite naslednjim korakom.

Kariera

To je prva kategorija, v kateri številni prodajo svojo dušo.

V okolju, polnem tekmovalnosti, vsakodnevno brezdušno rutino, včasih celo za drobiž, s pasivno agresivnim nadrejenim in verbalno nasilnim lastnikom, ki s svojimi izbruhi žali in mobingira vse okoli sebe, se nam hitro zgodi, da povsem izgubimo stik s svojim dušnim bistvom.

In potem imamo nekega dne vsega dovolj.

Izstopite iz toksičnega vrtiljaka, če vam je kaj do vašega lastnega duševnega zdravja. Tudi če ste si dovolili prodati dušo za to, da sploh imate službo, ni nobene potrebe, da bi to postala vaša življenjska obsodba.

Verjemite, da vas tam zunaj čaka nekaj neskončno boljšega od službe, ki jo v resnici sovražite.

Družabno življenje

Od malih nog se trudimo pripadati. To počnemo z izbiro naših oblačil, se trudimo ’pravilno’ govoriti in bi nasploh naredili veliko preveč za to, da bi nas drugi ljudje sprejeli.

Ko smo še močno vpeti v šolski proces, lahko jasno vidimo, kako se formirajo družbe in skupine, ki pa neredko potegnejo iz posameznikov najslabše. Za to, da bi pripadali, so ljudje pripravljeni prodati tudi lastno dušo (in izdati svojo resnično naravo).

To je najbolj očitno v primeru nasilništva, ko se sicer povsem prijetni posamezniki prelevijo v prave 'bulije', ker bi radi v očeh vrstnikov izpadli ’kul’. Trend pa se v odraslost le nadaljuje, ko pademo v past pogojevanj naše vrednosti s tem, koliko imamo pod palcem in kako visoko smo prilezli na kakšni do hierarhičnih lestvic.

Če ste svojo dušo prodali, da bi vas sprejeli, jo zahtevajte nazaj. Pričnite biti to, kar v resnici ste, a bodite pripravljeni, da boste za to tudi plačali ceno.

Prekinite stike z ljudmi, ki iz vas potegnejo najslabše. Sami s seboj sklenite zavezo, da ne boste več iskali sprejemanja drugih skozi zanikanje svoje resnične narave.

Identiteta

Naše identitete so pogosto zgrajene okoli pripadnosti ’plemenu’, poveane so z našim verovanjem, jezikom in narodnostjo, včasih celo s poklicem in hobijem.

Vse našteto ni samo po sebi nekaj slabega. Je povsem naravno. Problem nastane, ko se pričnemo vesti v nasprotju s svojo vestjo na nelogičen in iracionalen način samo zato, ker se tako oklepamo svoje identitete. To je trenutek, ko se lahko zgodi, da prodamo svojo dušol

Da bi si dušo priborili nazaj, moramo pričeti dajati prednost svoji humanosti pred identiteto.

Vaša identiteta je pomembna, ampak vaša dejanja so še bolj pomembna. Medtem ko trdno stojite za svojimi prepričanji in vrednotami, ne smete pozabiti, da se boste soočali s številnimi, s katerimi ne boste delili istega mnenja, včasih pa bo vaša identiteta prišla navzkriž z identitetami drugih.

Če pri tem ni nobenega nasilja, ne bo nobenih težav. Človeškost je (tako kot narava) polna diverzitete.

Spiritualnost

Tudi spiritualnost in religija postavljata pasti, zaradi katerih ljudje prodajo dušo tako, da zanikajo avtentičnost lastne izkušnje.

Če ste svojo dušo prodali kakšnemu novodobnemu 'guruju' ali se pridružili kakšni sektaško odcepljeni religijski ločini, v kateri ljudje v imenu 'boga' zlorabljajo moč, ki jo imajo nad vami, je nujno, da se iz tega dušečega primeža izvijete.

Poskusite najti lastno pot, ki vam bo bolj pisana na dušo. Raje kot ljudem sledite resnici.

Ljubezen

Ljubezen je mnogim lahko tudi v dušno pogubo. Je eliksir, zaradi katerega zblaznijo moški in se lomijo srca žensk.

Ljubezen je lahko največji blagoslov ali pa strašno prekletstvo.

Morda se vam je najprej zdelo, da ste srečali človeka svojih sanj, potem pa ugotovili, da živite v nočni mori.

Če ste se zapletli v toksično ali močno posesivno razmerje, bi ljubezen lahko postala cokla okoli vašega vratu.

Premislite še enkrat, kakšna (za druge in vas) škodljiva prepričanja o ljubezni ste si pustili vsaditi, in to enkrat za vselej spremenite.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.