N.Z. | 2. 9. 2022, 10:50

Kako en sam dober človek lahko v temeljih spremeni usodo enega otroka (izpoved, ki je ganila tisoče)

profimedia

»Rada bi vam povedala zgodbo,« je na Twitterju zapisala Jessie Renee, trenutno študentka farmacije na UC Davis. Ko je pisala te besede, pa se ji gotovo ni niti sanjalo, da bo njena serija izpovednih zapisov tako zelo ganila ljudi.

Potem je nadaljevala:

Ko sem bila v tretjem razredu osnovne šole, sem bila z mamo, ko je ta svoji stranki predala paket droge (ja, točno to je počela). Kakorkoli že, pustila me je v avtu. Od nikjer se je pojavil moški, ki naj bi name ’pazil’, in takrat sva bila samo jaz in on. Pa me je pogledal in me vprašal: »Ti seveda ne veš, kaj je haiku, kaj ne?«

Jaz pa sem odgovorila: »Seveda vem, gre za tradicionalne kratke japonske rime v treh vrsticah z vzorcem 5-7-5 zlogov.« To sem vedela, saj smo ravno eno takšnih pesmi morali napisati v šoli. Osupel je poskočil in rekel, da sem ena od najpametnejših oseb, kar jih je kadarkoli srečal. Pa sem bila takrat stara 8 let.

Kakorkoli že. Tistega dne si je zadal, da bo poskrbel, da bom vsak dan uspela priti v šolo. Moja mama je, tako je sama povedala, medtem preprodajala drogo. Ta moški pa me je prišel iskat in me odpeljal v šolo vsak dan, zato je vedel, kaj se doma dogaja. In dobesedno mi je pomagal pri domačih nalogah.

Spremljal me je ob vseh najpomembnejših dogodkih mojega življenja. Postal je del družine. Največji približek figuri očeta, ki mi je bil v življenju sploh dan. Bil je moj najboljši prijatelj. Rešil mi je življenje. Danes zvečer pa sem prejela klic njegove sestre. Nepričakovano je umrl. Najverjetneje zaradi srčne kapi. Okoli enih zjutraj.

In potem se je Jessie spomila, kaj se ji je dogajalo te iste noči:

Ponoči sem se zbudila. Ura je bila ena zjutraj. In nikakor nisem mogla zaspati nazaj. Zato sem samo ležala z odprtimi očmi vse do štirih zjutraj. Potem sem vstala in šla v laboratorij. Izvedela sem, da so ga skušali oživljati od enih do štirih zjutraj. Na neki čudni način je moje telo čutilo to energijo. Tega takrat še nisem vedela.

profimedia

Jessi je nato nadaljevala …

Kakorkoli že. Ni ga več. Verjetno bom malce čudna nekaj časa. Se vam opravičujem že vnaprej. Tole pa sem morala dati iz sebe. Toliko tega je v življenju, česar ne vemo. Vem pa, da bi ne bila tukaj, kjer danes sem, če ne bi bilo njega.

Rada te imam, Dave. Hvala, ker si stopil v moje življenje in me naučil, kako se zamenja guma na avtu, ker si z mano gledal vse serije Simpsonovih, ker si mi ničkolikokrat rešil življenje, ker si vedno govoril: »Lahko imaš dobro življenje navkljub svoji mami ali pa slabega zaradi nje.« Izbrala sem dobro življenje.


Jessicina serija tvitov je do danes postala viralna. Ganila je na tisoče ljudi, številni pa so se ji zahvaljevali, da jih je spomnila, kako močan vpliv ima lahko na otroka že en sam dober človek v njegovem življenju, pa tudi, kako zelo smo ljudje (tudi na nedoumljive načine) povezani med seboj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.