N.Z. | 16. 6. 2022, 12:01

Kako otroku zagotovo uničite življenje? Navadite ga, da vedno dobi, kar si želi!

profimedia

Otrokove želje bodo neprestano rasle, saj so zlahka izpolnjene, vas pa bo nemoč slej ko prej prisilila, da jim boste morali nekaj odreči, kar bo za otroka veliko bolj mučno, kot če bi ga že pred tem z majhnimi odrekanji pripravljali na življenjsko dejstvo, da ’vedno pač ne more biti samo po naše’.

»Zakaj francoski otroci ne zavržejo hrane?« je naslov knjige neke ameriške avtorice, ki živi v Parizu, zaradi česar je imela dovolj priložnosti opazovati razlike v vzgoji ameriških in francoskih otrok, da bi ugotovila, da so ’ameriški otroci vedno sredi drame, medtem ko so francoski nadvse potrpežljivi’.

Za to veliko razliko gre kriviti predvsem vzgojni slog staršev. Francoski namreč verjamejo, da je neprestano popuščanje otroku nekaj slabega, pa tudi, da gre otrokom od malega postavljati meje. Preveč razvajeni otroci so namreč tisti, ki neprestano dramatizirajo, t. j. ’cepetajo, če nečesa ne dobijo’.

Zakaj nekateri otroci kričijo takoj, ko nečesa ne dobijo? Zakaj je potrebno nekatere otroke neprestano zabavati? Zakaj nekateri otroci v restavracijah ne zmorejo sedeti niti pet minut na miru?

Če okoli otroka skačete za vsako malenkost, se odzovete na vsako negodovanje in željo, če dovolite, da vam otroci diktirajo življenje, namesto da bi vi vzgajali njih, je to tisto, kar boste dobili, namreč: razvajenčka.

To, da starši, ki ne skačejo neprestano okoli otroka, kot bi bili nekakšni privatni klovni, nikakor ne pomeni, da nimajo radi svojih otrok. Nasprotno.

Zavedajo se, da jih le tako lahko dobro pripravijo za njihovo srečno prihodnost, v kateri ne bodo vsega dobili takoj, ko si bodo to zaželeli, prav tako ni pričakovati, da se bo ves svet vrtel okoli njih. Rezultat so bolj srečni in manj frustrirani odrasli.

Starši, ki pa (z dobrimi nameni, jasno) želijo svojega otroka obvarovati pred vsakršnim neugodjem, ga v resnici pripravljajo na življenje, ki bo polno trpljenja.

In zato velja, da je dobro, da ne preprečite vsakega padca, vsake modrice, vsake solze in vsake nezadostne v šoli. Kar najmanj se vpletajte v otroške prepire na igriščih, ne delajte namesto njih domačih nalog in ne pospravljajte neprestano njihovega nereda.

V prihodnosti jih verjetno nihče ne bo tako ščitil in jim služil. Z izjemo tistih redkih, ki bi postali kot Beyonce in imeli okoli sebe celo vojsko strežnega osebja.

Za več branja zadovoljna.dnevnik.hr

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.