13. 9. 2022, 11:20

Koliko priložnosti je treba dati odnosu, kolikokrat oprostiti? Vzhodnjaška modrost pozna odgovor

profimedia
Koliko priložnosti je treba dati odnosu, kolikokrat oprostiti? Vzhodnjaška modrost pozna odgovor (foto: profimedia)

Kdaj je bilo dovolj in koliko priložnosti je bilo preveč? Pa naj gre za partnerja, sodelavca, sorodnika, prijatelja. Dobro je postaviti jasne meje.

Kako pogosto oprostiti osebi? Dvakrat, trikrat, štirikrat? Gotovo se sprašujete, ali si oseba to sploh zasluži, ko pa ni nobene garancije, da istega ne bi nekoč spet storila.

Kakorkoli že, najprej je potrebno vedeti, da oprostiti ni enako temu, da odnosu damo še eno priložnost.

Zakaj je pomembno, da oprostimo?

Najprej zato, ker vsi delamo napake. Takšna je človeška narava. Napake delate tudi vi, pa tudi ljudje, ki vas imajo radi, ljudje, s katerimi delate … Včasih se napake zgodijo tudi iz najboljših namer. In to, da nekomu napako oprostite, je znak, da ste se dvignili nad situacijo. Zapomnite si, da oprostiti pomeni osvoboditev za boljšo prihodnost. Če predolgo vztrajate v stanju tuhtanja in premišljevanja o krivici in bolečini, ki vam je bila povzročena, to postane del vaše sedanjosti.

Oprostiti ne pomeni, da ste drugemu dali še eno priložnost. Oprostiti pomeni, da ste osvobodili sebe.

Ko nekomu oprostite in mu date novo priložnost, pa to veliko pove o vašem karakterju, o plemenitosti. Ob tem je nujno spomniti, da se še vedno lahko zgodi, da bi nekdo lahko zlorabil vašo dobroto. Če ste mu enkrat oprostili, bi ta človek lahko pričakoval, da boste to storili tudi v drugo. Govora je seveda o osebah, ki se praviloma ničesar ne naučijo iz svojih napak, ki niti ne kažejo znakov, da bi se želeli spremeniti. Tem ljudem se zdi samoumevno, da bodo drugi strpni do njihove vedenja in jim neprestano dajali nove priložnosti.

Kaj je najbolje storiti?

Obstaja vzhodnjaška modrost, ki pravi naslednje:

»Oprostiti prvič je modrost. Oprostiti drugič je velikodušnost. Oprostiti tretjič je neumnost.«

Ljudem enostavno ne gre dajati neskončno število priložnosti. Če nekdo ponovno naredi nekaj slabega, mu oprostite zaradi sebe in svojega notranjega miru, ob tem pa ostanete previdni in tega človeka držite na distanci. Postavite jasne meje. Če se spet zgodi, da vas ta človek prizadene (in to na isti način kot v preteklosti), se samo obrnite in odidite. Temu človeku več kot očitno ne gre verjeti na besedo. Ne glede na to, kako težko je oditi, se morate imeti dovolj radi in se ceniti, da svojo dobrobit postavite na prvo mesto.

Oprostite jim, ampak zaradi sebe, potem pa obrnite novo življenjsko poglavje brez tega človeka v njem, še svetuje hrvaška spletna edicija Sense.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.