4. 11. 2022, 17:35

Preprosta rešitev za otroški strah: pravljica o medvedku, ki se boji teme (in tapkanju)

Chiara/Youtube

V gozdu to zimo nič ni tako, kot je bilo. V zraku je nemir. Mama medvedka in mali medo se letos nista odpravila k zimskemu spanju. Mali medvedek se boji teme in ne more zaspati. Mama medvedka je poizkusila čisto vse, da bi mu pomagala.

Tako magistra ekonomije, izvajalka EFT, diplomirana astrologinja in avtorica Katja Drobež zapiše prve stavke zgodbice Medvedek se boji teme.

Kmalu nato izvemo, da mali medvedek ni edini prebivalec tistega gozda, ki ga je neskončno strah. S podobnimi težavami se spopadajo tudi v volčji družini.

»S strahom je težko,« ve povedati volk medvedki. »Moj volkec se boji nevihte in mu tudi ne znam pomagati.«

In ko družno nato ne dobita dobrega nasveta za svojo zagato s podmladkom niti od lisice. »S strahom ne znam,« pravi lisica volku in medvedki. »Moja lisička se boji psov, pa ji ne znam pomagati.«

Mimo obupane trojice naenkrat priskaklja zajček.

In tu zgodba slikanice, katerih ilustracije je prispevala Ksenija Konvalinka, dobi pomenljivi preobrat. Zajček namreč ve, kako premagati strah. Preproste metode tapkanja se je naučil od opic v Afriki, originalna slovenska pravljica pa bo taiste naučila starše in otroke, ki bodo slikanici dali priložnost.

Tapkanje ali metoda EFT

V slikanici je na otrokom prijazen način predstavljeno tapkanje.

Tapkanje ali metoda EFT je preprosta metoda čustvenega sproščanja, ki vam pomaga v čustvenih stiskah. Metoda EFT predpostavlja, da so napetosti, stres in naše splošno počutje povezani z našim čustvenim stanjem. Tapkanje pa je orodje, ki pomaga telesu, da se znebi negativnih čustev, simptomov in omejujočih prepričanj, ki so vzrok za slabo počutje.

Med izvajanjem metode s konicami prstov tapkamo na določene točke telesa, medtem, ko smo uglašeni s svojo težavo, kar pomeni, da o njej govorimo. S tem dosežemo čustveno razbremenitev in sprostitev, ki prineseta tudi telesno olajšanje.

Uporaba te tehnike nam pomaga, da začnemo drugače razmišljati in čustvovati, ter s tem podpremo pozitivne spremembe v telesnem in čustvenem zdravju. S to enostavno, varno in blago tehniko lahko učinkovito ublažimo najrazličnejše težave, kot so strahovi, fobije, trema, škodljive navade, bolečine in nespečnost. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.