N.Z. | 25. 6. 2022, 10:00

Samohranilka, ki je postala vplivnica - Kristina Kuzmič s poslanstvom, ki pravi: "Drži se"

profimedia

Ko nas prežema obup, se zdi, da bo trajal večno. Mar ni tako? Ampak če imaš težko leto, dve ali pet let, še ne pomeni, da je šlo k vragu vse življenje. Pomeni le, da se spopadamo s težavami leto, dve ali pet let.

Kristina Kuzmič je Instagram zvezdnica z več kot pol milijona sledilcev in YouTube vlogerka z 165 tisoč sledilci. Ko se je v začetku julija v Ljubljani mudila ob predstavitvi izida njene knjižne uspešnice pri nas, je nase in svojo izjemno življenjsko zgodbo, ki zbuja upanje, opozorila še Slovence.

"Prvo leto po ločitvi sem nekega dne izvlekla izkaznico, da bi plačala hrano. Enega otroka sem držala v rokah, drugi je sedel v nakupovalnem vozičku. Ženska za mano me je na pol zase, pa vendar dovolj glasno, da sem jo zagotovo slišala, ošvknila: ’Zakaj si ne najdeš službe, namesto da živiš na račun države?’ Bilo je kot klofuta. Oči so mi zalile solze in roke so se mi zatresle. Čeprav sem imela dve službi, se nisem mogla postaviti zase. Nisem ji odgovorila. Zdelo se mi je, da sem povsem nepomembna. Prav mogoče je, da se mi je zdelo tudi, da si to, kar se mi dogaja, zaslužim. To je razlog, da se ne poslovim od izkaznice: če se bom še kdaj znašla v podobnem položaju, se ne smem vdati. Obstaja izhod in imam vse, kar je treba, da se postavim na noge. Samo odločiti se moram in zavihati rokave."

Človek, ki si ne zasluži, da ga pogledaš v oči

Pred 15 leti je bila Kristina samohranilka, ki si je delila sobo z dvema razposajenima, čudovitima in napornima malčkoma. Imela je dve službi in ubirala je številne bližnjice. In nikakor ni bila preponosna za to, da bi sprejela pomoč prijatelja, ki je bil zaposlen pri Starbucksu in ji je za zajtrk prinašal staro posušeno pecivo, ki ni bilo več primerno za prodajo.

Življenje takrat jim ni bilo posejano z rožicami.

Tistega jutra je dveletno hčerko in triletnega sina pripela v avtomobilski sedež in se odpeljala na urad, od katerega si je obetala morebitno dodelitev pravice do živilskih bonov.

Ker enostavno ni šlo več drugače. "Pred nekaj dnevi sem prodala poročni prstan, da sem poravnala najemnino za tekoči mesec,« je zapisala v svoji knjigi in nadaljevala: »Razen avtomobila – ki sem ga potrebovala za vožnjo od ene službe do druge – nisem imela ničesar več, kar bi lahko unovčila, da bi plačala račune."

Ko so na uradu poklicali njeno ime, je bila soočena z uradnico, ki je vanjo izstrelila rafal vprašanj, preletela dokazila, ki jih je z muko in težavo zbrala skupaj, in se ni niti toliko potrudila, da bi dvignila glavo in jo pogledala v oči.

"Svojima otrokoma nisem mogla priskrbeti niti najnujnejšega in počutila sem se do konca ničevo. To, da me ženska, ki je odločala o nujno potrebni pomoči, ni imela za človeka, ki si zasluži, da ga pogledaš v oči, je samo še okrepilo gnev, ki sem ga čutila do sebe. Za hip sem se vprašala, kakšno je njeno življenje. Se kdaj počuti potrto, osamljeno, preobremenjeno in na robu samomora, kot sem se počutila jaz? Ima otroke, ki jih ljubi bolj kot vse na svetu? Se ji zdi, da si zaslužijo neskončno več, kot jim lahko ponudi?"

Nekaj ur kasneje je bila Kristina spet v njihovi skupni sobici. Preplavljena z olajšanjem, a tudi globoko osramočena. Komaj je krotila svojo žalost, ko jo je sredi kaosa Matea s svojimi drobnimi ročicami nežno zgrabila za lica in se ji z velikimi rjavimi očkami zazrla v oči in rekla: "Mami, obojujem tvoj epi objazek." Preplavila jo je globoka ljubezen.

"Kako je vedela, da sem prav tisti trenutek potrebovala nekaj ljubezni?"

Od revne samohranilke do mega zvezdnice

Nekaj let kasneje je bila Kristinina situacija (in njenih otrok) povsem drugačna.

Potrebovala je le malo časa in domišljije, da ji je uspelo spraviti na kupček dovolj denarja – in volje -, da je lahko sebi in svoji družinici privoščila stanovanje z dvema spalnicama.

Potem je napredovala, si dovolila, da se je spet zaljubila, in si zgradila kariero, ki ji je dajala smisel.

"Deset let po tistem, ko je moje življenje zašlo na slepi tir, sem se znašla v imenitni stavbi, nasproti mene pa so za mizo sedeli silno imenitni ljudje. To je bil sestanek, za katerega seme se celo obrila pod pazduho (mislim, pod obema!) in za spremembo oblekla bluzo, ki je še niso krstile tekočine z DNK-jem mojih otrok. Imenitni ljudje so hvalili moje videe in zapise, ki sem jih že nekaj let objavljala na spletu, in občudovali množičnost mojih sledilcev na družabnih omrežjih. Zdela sem se jim dovolj uspešna, da bi mi ponudili še kaj več. ’Povejte, Kristina, kaj si pravzaprav želite? Televizijsko oddajo? Odrsko turnejo? Kaj hočete narediti s svojim življenjem?"

In Kristini je bilo slednje povsem jasno. Želela si je, da bi bila drugim to, kar je potrebovala sama, ko ji je bilo v življenju najhujše. To je postalo njeno življenjsko poslanstvo.

Od 'pocaste kuharice' do zmagovalke

Za Kristino se je vse spremenilo, ko je 26. aprila 2010 na svoj 31-rojstni dan odprla blog Sticky Cook. "Takoj ko so moje objave ugledale luč sveta, sem začela od prijateljev prejemati navdušene klice in sporočila," se začetkov spominja Kristina.

"Samo devet dni po objavi spletne strani sem presenečena prejela e-sporočilo Kim Schofield. Čeprav se prej nisva poznali, je takoj prešla k bistvu. Videla je moje posnetke, in mi predlagala, naj se potegujem za sodelovanje v oddaji Oprah išče naslednjo TV-zvezdo, saj da sem rojena za Tv-zaslon. Ne samo da nisem vedela, kdo je Kim, s Philipom sploh nisva imela delujočega televizorja in se nama ni niti sanjalo, da Oprah pripravlja tekmovanje."

Rečeno, storjeno.

Kristina je na avdicijo OWN-a poslala naslednji predstavitveni video ...

… potem pa se ji je življenje postavilo na glavo.

V šovu je namreč zmagala in dobila svojo oddajo, ki pa je pogorela, tako da se je morala spet pobirati z dna. Ponovno se je poročila, rodila tretjega otroka in ob partnerjevi spodbudi ponovno uspela.

Svojo izjemno zgodbo je Kristina popisala v knjigi Drži se!, ki je postala mednarodna uspešnica. Njeno knjigo so onkraj luže brala tudi svetovni javnosti znana imena, kot je Tori Spelling (ki na spodnji fotografiiji v hotelski sobi išče pogum in navdih zase prav v Kristinini zgodbi).

profimedia

"Ni ti treba biti bogat, popoln in fin, da bi ti uspelo," je prepričana Kristina Kuzmič, ki je danes vlogerka in vplivnica. Njeni videi o starševstvu imajo po milijardo ogledov, po spletu jo redno spremljajo trije milijoni ljudi.

Drži se

V mednarodni uspešnici Drži se! opisuje svoje življenju po ločitvi, pripoveduje navdihujočo zgodbo o volji, moči pozitivnega razmišljanja, novih začetkih, spopadanju z neuspehom, depresijo, sprejemanju samega sebe in starševstvu …

Knjiga Drži se! je poleg izjemne življenjske izkušnje tudi duhovito branje, polno samoironije in primerov, v katerih se boste zlahka prepoznali. Eden od glavnih razlogov za njeno priljubljenost je, da svojega življenja ne olepšuje, temveč ga prikazuje takšno, kakršno je – kaotično in nepopolno, vendar prav zaradi tega edinstveno in čudovito.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.