N.Z. | 21. 9. 2022, 10:52

Se bojite spremeniti življenje pri 50+? Izkoristite zrelost za drugo priložnost - nič ni nemogoče

profimedia
Se bojite spremeniti življenje pri 50+? Izkoristite zrelost za drugo priložnost - nič ni nemogoče (foto: profimedia)


Življenje v petdesetih je polno izzivov. Mnogi se prav v tem življenjskem obdobju srečujejo z velikimi spremembami.

Nekateri spoznajo, da niso več srečni ob partnerju in se odločijo za ločitev, drugi si želijo spremeniti poklicno usmeritev, saj življenje, ki ga živijo, ni skladno z njihovim poslanstvom, spet tretji so soočeni z bolečinami izgub – od pomembnih oseb, kot so starši, do finančnih težav. Ne glede na našteto pa se v tem obdobju zdi bolj zastrašujoče kot v mlajših letih popolnoma spremeniti svoje življenje.

A resnica je le ena: ne glede na leta LAHKO vedno znova izberete srečo in živite tako, kot ste vedno sanjali in kar si tudi zaslužite.

Da bi pogumno odprli novo poglavje brez strahu …

1. Zaupajte svojim instinktom.

Če čutite, da je čas, da na nek način začnete znova, vzemite te občutke resno. Vsi poznamo takšne trenutke, ko pa vas takšne misli neprenehoma obsedajo, je čas za globoko spremembo.

2. Vzemite si čas zase.

Šele ko si zares vzamete čas zase, se boste lahko osredotočili na svoja čustva in jih razumeli: od občutkov izgub in žalosti do želje, da greste naprej. Ozavestite, da se prebujate, da delate nekaj dobrega zase, da se končno osvobajate omejujočih bremen.

3. Verjemite, da je vse mogoče.

Čeprav se zdi začetek v tej fazi življenja skorajda nemogoča misija, pa je vse mogoče, če to verjamete. Morda ste izgubili službo, ljubljeno osebo, partnerja ali celo svoj dom. Morda vas skrbi, da ni luči na koncu predora. Vedno lahko začnete znova in postali boste močnejši kot kadarkoli pred tem.

4. Pomagajte si s pozitivnimi afiramcijami.

Vsak dan si ponavljajte pozitivne sugestije, s katerimi se boste motivirali, utrjevali vero vase, si vlivali samozaupanje in postajali boljša inačica sebe. Tudi meditacija je v tem obdobju odlično orodje za povezovanje s samim sabo. Poskusite z njo začeti dan. Lahko pa se odločite tudi za dihalne vaje, ki vam bodo – poleg številnih zdravstvenih dobrobiti – pomagale, da ohranite jasen fokus ves dan.

5. Oprostite.

Oprostite ljudem okoli sebe, oprostite sebi, oprostite svoji preteklosti – to vam bo pomagalo, da si razbremenite srce. Če boste to zares storili, vam uma ne bodo več zastrupljale grde slike iz preteklosti, otresli pa se boste tudi nepotrebnega ogorčenja in jeze.

6. Ozavestite, kaj si v resnici želite.

Ni začetka brez jasnega cilja. Novi začetek prinaša negotovost, kar je lahko zastrašujoče. Po drugi strani pa situacija lahko vzbudi tudi občutke poživljajočega razburjenja. Kaj si želite za svoj ’novi jaz’? Ali obstaja nekaj, kar ste si od nekdaj želeli početi? Ko začnete znova, je to vaša priložnost, da stvari popravite, zato spoštujte svoje osebne preference. Na osebni seznam zapišite vse tisto, kar si želite v svojem življenju – pa naj bo to zasebno ali profesionalno.

7. Povežite se z ljudmi, ki vas imajo iskreno radi.

Novi začetki prinašajo izzive, zato se obkrožite z ljudmi, ki vas podpirajo in h katerim se vedno lahko zatečete v trenutkih stiske. Presenetilo vas bo, koliko bližnjih vam je pripravljenih priskočiti na pomoč. Prosite za njihov nasvet, pogovorite se z njimi. Takšne prelomnice so tudi odlična priložnost za pomoč strokovnjaka. Pogovor s psihologom ali psihoterapevtom vas lahko opolnomoči z močnimi psihološkimi orodji.

8. Pripravite načrt.

Ljudje, ki začenjajo znova, se pogosto počutijo izgubljeno. Eden od načinov, da ublažite takšna občutja, je, da začnete razmišljati o svoji prihodnosti. Pa vendar nikar zgolj ne razmišljajte, temveč tudi delujte. Pripravite konkretne načrte. Postavite si cilje. Osredotočite se tako na kratkoročne kot dolgoročne. Že razmišljanje o ’načrtu akcije’ bo ublažil strah pred neznanim.

9. Sprejmite priložnost.

Brez strahu se odprite priložnostim in možnostim, ki vam jih ponuja življenje. Tekom dosedanjega življenja se niste odzvali na številne priložnosti. Najpogosteje iz strahu pred spremembo. Zdaj, ko ste se odločili, da boste spremenili svoje življenje, pa je čas, da srečo sprejmete odprtih rok. Začnite živeti tako, kot si to vaše avtentično bistvo resnično želi.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.