A. B. | 17. 11. 2022, 18:30

Zaradi igranja glasbenega instrumenta lahko postanete pametnejši (in to prav zares!)

Profimedia

Udeleženci so opravili test kognitivnih sposobnosti pri 11 letih in ponovno pri 70 letih, s pomočjo česar so raziskovalci ugotovili, da ... 

Svoje kognitivne sposobnosti lahko urimo celo življenje in s tem dvigujemo tudi raven svoje splošne inteligence. Študija Judith Okely, Kative Overy in Iana Dearyja, objavljena v septembrski številki revije Psychological Science iz leta 2022, kaže, da lahko učenje igranja glasbenega instrumenta pri tem dolgoročno pomaga.

Raziskovalci so analizirali podatke iz študije, ki je spremljala skupino posameznikov, ki so odraščali na Škotskem in bili rojeni leta 1936. Tekom življenja so opravili več različnih vrst testov in anket. Posebej zanimivo je, da so ti udeleženci opravili test kognitivnih sposobnosti pri 11 letih in ponovno pri 70 letih. Pri starosti 82 let so preživele člane te skupine povprašali tudi o njihovih izkušnjah z učenjem igranja glasbenega inštrumenta tekom življenja.

Vprašalnik o glasbenih izkušnjah je spraševal o številu instrumentov, ki jih igrajo, letih izkušenj, letih vadbe in urah vadbe na teden. 

Raziskava je dokazala, da ... 

Analiza kaže, da ima igranje glasbenega instrumenta majhen, vendar zanesljiv vpliv na povečanje kognitivnih sposobnosti v celotnem življenjskem obdobju. Izkušnje z igranjem inštrumenta so v povprečju privedle do nekaj več kot 1-odstotnega povečanja uspešnosti na testih kognitivnih sposobnosti. Čeprav se to morda ne zdi veliko, imajo ljudje v življenju veliko izkušenj in večina jih ne privede do zanesljivih sprememb splošnih kognitivnih sposobnosti.

Profimedia

Te ugotovitve ne pojasnjujejo, zakaj bi igranje instrumenta lahko imelo takšen učinek na sposobnosti. Eden od vidikov, ki je morda pomemben, je, da ljudem pomaga pri učenju celotnega cikla, kako zavzetost in vadba vodita k izboljšanju. Ko se vključite v strukturirano in premišljeno vadbo z instrumentom, se izboljšate.

Ta lekcija se lahko prenese na druge stvari, ki se jih ljudje učijo, kar lahko (dolgoročno) privede do izboljšanja splošne kognitivne zmogljivosti. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.