N.Z. | 24. 5. 2023, 12:07

Že slišali za #simpatia? V Braziliji tako rečejo magičnim ritualom (razkrivamo urok za ljubezen)

profimedia

V Braziliji veliko ljudi verjame v vraže in okultno. Vraže so del njihove kulture in tradicije, zato se mnogi zatekajo k njim za srečo, zaščito ali rešitev težav.

Takšna znana vraža iz Brazilije je 'simpatia'.

Simpatia je vrsta vraže, ki vključuje uporabo določenih predmetov, besed ali dejanj za dosego želenega rezultata. Med drugim tako obstaja simpatia za privabljanje denarja, simpatia za ljubezen in simpatia za zdravje.

Znanje o teh vražah se pogosto prenaša iz generacije v generacijo. Da bi zares učinkovale, pa je potrebno vanje verjeti.

Simpatia za ljubezen

Naj povedano ponazorimo s konkretnim primerom, t.j. z ritualom ali simpatio za ljubezen.

Simpatia za ljubezen je ena izmed najbolj priljubljenih vrst vraž v Braziliji.

Obstaja več načinov izvedbe, ena od najpogostejših pa vključuje uporabo rdeče sveče, saj ta simboliira strast in ljubezen.

Postopek je običajno takšen:

  1. Izberite rdečo svečo: Kupite rdečo svečo, ki je čista in nepoškodovana.
  2. Priprava sveče: Svečo pripravite tako, da na njeni površini s tankim nožem ali šilo izrežete ime ali simbol tiste osebe, ki naj bi se zaljubila v vas, ali pa napišete vaše ime, odvisno od namena.
  3. Sveča v svečniku: Svečo postavite v svečnik in jo postavite na ravno površino.
  4. Prižiganje sveče: Svečo prižgite s tekmo ali vžigalico ter si predstavljajte, kako se želeni osebi zbudi čustvena privlačnost do vas.
  5. Vizualizirajte: Medtem ko sveča gori, se osredotočite na svoje želje, vizualizirajte srečen in ljubeč odnos z osebo ter izrazite svoje želje na glas ali v mislih.
  6. Sveča naj dogori: Pustite, da sveča dogori v celoti, brez prekinitve ali pihanja. Brazilci verjamejo, da bo sveča, ko bo popolnoma izgorela, poslala vaše želje v vesolje.

Svarilo: Ob tem ne pozabite, da je ljubezen kompleksen in občutljiv vidik človeških odnosov, zato gre ritual izvajati z vsem spoštovanjem in integriteto ter se zavedati posledic svojih dejanj (in ritualnih namer).

@marcia.sensitive Dedique a Iemanja. ☺️ #marciasensitiva #simpatia #amor #gravidez ♬ som original - Márcia Sensitive

Simpatia, vudu in hudu

Če vas je brazilska simpatia spomnila na bolj znani vudu, še zdaleč niste edini. Obstaja kar nekaj podobnosti med simpatio, vudujem (in hudujem), hkrati pa ne gre spregledati tudi razlik.

Vsaka od teh tradicij ima namreč svoje posebnosti.

  • Simpatia je povezana s tradicijo brazilskih vraž in jo gre videti kot svojevrstno folkloro.

Gre za uporabo predmetov, dejanj ali besed za dosego želenega rezultata, kot je privabljanje ljubezni, denarja ali sreče. Simpatia je bolj osredotočena na uporabo pozitivne energije in vpliva na želene rezultate.

  • Vudu (Voodoo) pa je prava religija.

Gre za duhovno tradicijo, ki izvira iz Zahodne Afrike. Vudu je povezan z verovanjem v duhove, magijo, obrede in komunikacijo z onostranstvom.

Vudu je kompleksna vera, ki vključuje bogastvo ritualov, uporabo magičnih predmetov (kot so lutke za čaranje) in povezavo z duhovnim svetom. Pomembno je opozoriti, da je vudu v svojem izvornem kontekstu spoštovanja vredna religija, ki je v popularni kulturi pogosto napačno predstavljena.

  • Hudu (Hoodoo) je sistem verovanj in praks, ki je pogosto povezan s tradicionalnimi afriškimi, ameriškimi in karibskimi kulturami.

Gre za obliko folklornega okultizma, ki se ukvarja z magijo, zdravljenjem, vražami, amuleti in uporabo naravnih sestavin za dosego želenih rezultatov. Hudu je bil močno vplivan tudi s strani krščanstva in drugih vplivov.

Sklenemo torej lahko, da je vsaka od teh tradicij edinstvena in ima svoje posebnosti, pristopi, verovanja in prakse pa se lahko razlikujejo glede na geografsko območje, kjer se izvajajo, ter posamezne skupnosti in njihove specifične interpretacije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.