12. 7. 2020, 15:45

Psiholog dr. Andrej Perko: "Zrel človek ne bere primitivnih in agresivnih vsebin, ki jih pišejo troli!"

Preddy/Story

V zadnjih nekaj mesecih se je še zadnji delček socialnega življenja preselil na družbena omrežja. Ta so bila deležna poplave komentarjev, ljudje so med krizo delili svoje misli in stiske, svoje nezadovoljstvo. Med kopico pa je mogoče zaslediti tudi neštevno, z moralo in etiko povsem skreganih komentarjev, ki jih v spletni anale pošiljajo anonimni liki.

Ta novodobni pojav je sočasen z aktivnostmi političnih veljakov, ki namesto da bi nagovorili narod, visijo na Twitterjih in Instagramih. Družabna omrežja so postala orodje za obračunavanje z drugače mislečimi, postala so arena za zlivanje gnojnice in frustracij.

Psiholog dr. Andrej Perko ve o tem povedati naslednje:

Vojna med rdečimi in črnimi, levimi in desnimi se tragično kaže v razkolu slovenskega naroda že skoraj 100 let. Zaradi novih možnosti, kot je splet, lahko vsak pride do svojih petih minut in izrazi mnenje. Navadno gre za primitivne, agresivne vsebine, ki niso vredne nobene prave pozornosti. Zrel človek česa takega niti ne bere. Ta vojna se ne bije samo zadnjih nekaj mesecev, med Slovenci kontinuirano traja že vrsto let. Anonimnost omogoča, da si ljudje upajo izraziti vse tisto, česar si sicer ne bi. Kot vidimo, gre navadno za agresivne, in kot sem že omenil, zelo primitivne vsebine. Španski filozof Gasset (op. José Ortega y Gasset) bi rekel, da tako funkcionira 'masa', ljudje, ki nimajo hrbtenice, ki so konformisti in poskušajo doseči položaj elite, vendar brez vloženega truda in odpovedi. Nedvomno bi bilo takšnih mnenj na spletu zelo malo, če bi se moral vsakdo podpisati s polnim imenom in priimkom. Večina ljudi, ki piše komentarje, so 'skrivači' brez hrbtenice. Spletni troli so pravzaprav ljudje, ki svojo zatrto agresivnost sproščajo prek spleta, ki živijo na površju in po principu ugodja. Psihologi bi jih označili za 'predipalce' (to so tisti posamezniki, ki niso v razvoju dosegli stopnje moralne odgovornosti, ki niso razvili vesti). Danes govorimo o narcistični kulturi in ta kultura se kaže tudi na spletu.

Vir: revija Story, celoten intervju s psihologom dr. Andrejem Perkom si lahko preberete tukaj: "Resni ljudje, ki bi imeli kaj povedati, se v Sloveniji raje umaknejo in se ne izpostavljajo."

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.