Uredništvo | 19. 12. 2019, 05:55

Osrečimo se lahko predvsem tako, da osrečimo tudi druge

Unsplash

Pravljični december je mesec obdarovanj. A ni treba, da s tem mislimo na draga darila. Srečo lahko delimo tudi drugače. S toplino majhnih pozornosti!

Praznični december je radosten mesec, ko v zraku poleg vonja po pecivu, cimetu in kuhanem vinu skoraj lahko otipamo tudi nalezljiv občutek otroškega pričakovanja nečesa skrivnostno lepega. Kako deliti srečo tudi s tistimi, ki morda niso vsak dan obdani z njo, ali pa so pozabili, kako z njo rokovati? In s tistimi, ki svet šele spoznavajo skozi svoje oči? 

Nasmehi, piškoti in Nasmeškotki za vse! 

Kaj pa če bi po sveže pečenih piškotih zadišalo kar v domači kuhinji? Recept za babičine maslene piškote je eden najbolj preprostih, saj zanje potrebujete le moko, maslo, sladkor in jajca. In pa dobro ogreto prečico, seveda. 

Potem ko jih napečete za vso ulico, jih po njej lahko tudi razdelite! Pozvonite k sosedom – ja, tudi k tisti spodnji sosedi, ki vam ves čas zvoni, da stišajte glasbo – in jim podarite nekaj sladkega. Vsi imamo radi piškote. Še lepše pa nas pogreje misel, da še obstajajo ljudje, ki se spomnijo na nas – kar tako, ker lahko.

Če je peka piškotov nekaj, ob čemer znate zažgati kuhinjo, boste razdeljeno srečo podvojili z Nasmeškoti. Te piškote z nasmehom najdete zgolj decembra, v sklopu kampanje podjetja HOFER. Z nakupom Nasmeškotka, dobrodelnega piškotka, namreč poleg tistih, ki jim jih podarite, na obraz nasmehe narišete tudi otrokom v stiski iz programa Botrstvo v Sloveniji. Zbrana sredstva od Nasmeškotka pri podjetju HOFER namreč namenjajo prav njim! 

Unsplash

Oblikujte in spišite praznične voščilnice 

Še pred leti smo s potovanj pisali razglednice, ob praznikih pošiljali voščilnice in ob veselih dogodkih čestitke. Zakaj ne bi v tem decembru obudili te pozornosti? Namesto kupljenih voščilnic prebudite svoj ustvarjalni navdih in jih tudi ustvarite sami! Osebna nota vedno šteje več!

Sestavite knjigo spominov in album fotografij 

Konec leta je tisti čas, ko preletimo vrhunce zadnjih dvanajstih mesecev, izluščimo, kar so nam prinesli lepega in se poskušamo česa naučiti iz vsega, kar je bilo manj prijetno.

Z digitalizacijo smo kar malo pozabili na tiskane analogne fotografije in roko na srce, tiste digitalne znamo hitro kar malo pozabiti. Vrhunce letošnjega leta zato tokrat natisnite in uokvirite ali spravite v poseben album. Verjemite, čez 10 let jih boste še kako veseli! 

K babici in dedku na obisk

Veste, kaj je še zelo poceni? Druženje z ljudmi, ki jih imamo radi, a so nam pogosto samoumevni! Babice, dedki in tisti, ki to niso nikoli postali, so večino svojih dni v samoti, ko pločniki zaledenijo in pritisne mraz, pa si velika večina njih niti ne upa do trgovine in med ljudi.

Zato – vzemite si vsaj uro dneva, potrkajte na vrata in obujajte spomine na vse tisto, kar vas pogreje pri srcu. Mimogrede, s seboj lahko vzamete še piškote, Nasmeškote, album s fotografijami in sveže napisano voščilnico. Ali pa ustvarjalne urice organizirajte kar tam!

Unsplash

Sprehod s psi iz zavetišča 

V prazničnih dneh niso osamljeni samo ljudje. Tudi psi, mucki in druge živali, ki jih je doletela kruta usoda in so izgubili svoje domove, so sami. Dan lahko preživite tudi v lokalnem zavetišču za živali, kjer se lahko z njimi malo pocrkljate, jih peljete na sprehod in kdo ve – morda komu najdete tudi nov dom za vedno.

Zberite ljudi, ki jih imate radi 

Organizirajte filmski večer, večer družabnih iger, karaoke ali ogled fotoutrinkov leta 2019. Prijateljem naročite, naj s seboj prinesejo pokovko ali punč in poskrbite, da vas bodo od smeha bolele trebušne mišice. In še to, ne pozabite jih tesno objeti! Ob prihodu, odhodu in še kje vmes.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.