11. 12. 2020, 07:00 | Vir: STA

Otroci ob novici o smrti znane osebe potrebujejo pomiritev in pošteno informacijo

Profimedia

Otroci, ki izvejo za smrt nekoga, ki jim je bil blizu ali so ga poznali, potrebujejo pomiritev ter pravo informacijo in ne prikrivanje, je na novinarski konferenci o covidu-19, na kateri je spregovoril o žalovanju, dejal psiholog Žarko Trušnovec. Tistim, ki se ne morejo posloviti od znancev in prijateljev, svetuje simbolično slovo na skupnem kraju.

Otroci, ki izvejo za smrt nekoga, ki so ga poznali, po besedah Trušnovca zaslužijo pošteno informacijo in pravi pristop v smeri, da se to "njim z malo sreče ne bo zgodilo še dolgo časa".

Ni pa potrebno, da starši novice o epidemiji vpričo otrok poslušajo ves dan. Da se z njimi seznanijo, namreč zadostuje že njihovo spremljanje enkrat v dnevu, je dejal.

Ker bodo otroci v času epidemije lahko imeli tudi kakšno izkušnjo o smrti, je po besedah psihologa pomembno, da se ob ponovni vrnitvi v šolah ne skuša takoj loviti zamudo pri obravnavi snovi, pač pa se opravi tudi pogovor o tem, kako se počutijo in kakšne izkušnje so doživeli v času pouka na daljavo.

Spregovoril je tudi o tem, kako naj ravnajo tisti, ki se soočijo s smrtjo sodelavca ali prijatelja, od katerega se zaradi ukrepov ob epidemiji niso mogli posloviti. V tem primeru pojdimo na nek skupni kraj in se od njega poslovimo z rožo ali svečo ali dejanjem humanitarnosti, je dejal.

Povedal je še, da je imel v času prvega vala epidemije telefon za civilno zaščito in osnovno šolo. "Takrat je bilo v dveh mesecih okoli 230 klicev, v drugem valu pa do zdaj okoli 130. V prvem valu so bili predvsem klici, v katerih so ljudje želeli informacije, zdaj pa se pojavljajo tudi klici, ki izražajo resno stisko, med njimi tudi klici glede žalovanja," je dejal.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.