1. 10. 2020, 10:42

Perspektivne mlade raziskovalke ponovno vabijo k prijavi za štipendijo

profimedia

Odprl se je 15. razpis za nacionalne štipendije L'Oréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« 2021.

Z današnjim dnem so ponovno odprte prijave na tokrat jubilejni 15. nacionalni razpis »Za ženske v znanosti«. Ta poteka v partnerstvu L'ORÉAL Adria in Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Na razpis se lahko vse do vključno 3. novembra 2020 prijavijo mlade raziskovalke v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine.

V letošnjem letu jim bo prvič na voljo tudi informativni pogovor po spletu kot pomoč pri pripravi vloge.

Tri prijaviteljice, ki bodo s svojim znanstvenim delom prepričale komisijo, bodo prejele štipendijo v višini 5.000 evrov in se pridružile 40 dosedanjim štipendistkam.

Na razpis se lahko prijavijo študentke, ki so v študijskem letu 2020/2021 v zaključni fazi doktorskega študija, svoje raziskovanje opravljajo na slovenski raziskovalni instituciji in niso starejše od 35 let. Za vprašanja pri izpolnjevanju prijavnice bo letos prijaviteljicam prvič na voljo tudi informativni pogovor po spletu. Ta bo potekal 22. oktobra 2020 ob 13. uri, povezava na dogodek bo dostopna na Facebook strani L'Oréal - UNESCO »Za ženske v znanosti«.

V 15 letih podeljevanja štipendij je bilo v Sloveniji nagrajenih že 40 izvrstnih mladih raziskovalk, še dve sta sodelovali tudi v mednarodnem programu štipendij For Women in Science (danes International Rising Talents), vse pa še danes s svojim delom pomembno prispevajo k znanstvenim dognanjem in rušijo številne stereotipe o ženskah v znanosti. V prvem letu podeljevanja štipendij »Za ženske v znanosti« sta štipendijo prejeli doc. dr. Mirijam Vrabec, ki je danes vodja Ocenjevalne skupine, in doc. dr. Luca Lovrečić, ki je članica Nacionalnega odbora.

Doc. dr. Mirijam Vrabec, ki je danes zaposlena na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer se med drugim ukvarja s krožno ekonomijo, uporabo CO2 in nizkoogljično proizvodnjo cementa, pravi, da ji je prejetje štipendije prineslo veselje in vznemirjenje: »Predvsem pa neke vrste zadovoljstvo in potrditev, ko vidiš, da se tvoj trud vloženo delo obrestujeta. Po drugi strani ti da takšna štipendija ponoven zagon, svež veter v jadra, da zagrizeš v probleme, ki so se ti nakopičili. Teh v raziskovalnem življenju nikoli ne manjka.« Kot vodja Ocenjevalne skupine izpostavlja, da jo vsako leto razveseli kopica vlog mladih deklet: »Ta so vedno polna novih izvirnih idej in vsako leto znova sem žalostna, ker so na voljo samo tri štipendije. Resnično, z velikim veseljem skrbno preberem vsako prispelo vlogo. Letošnjim prijaviteljicam pa svetujem, da poskrbijo, da bodo svoje delo v vseh točkah dobro predstavile ocenjevalni komisiji.«

 Tudi doc. dr. Luca Lovrečić, ki danes dela kot klinična genetičarka na Kliničnem inštituta za genomsko medicino, UKC Ljubljana, pravi, da je bilo zanjo prejetje štipendije zunanja, neodvisna potrditev, da znanost šteje: »In da moje raziskovalno delo res pomeni pomemben doprinos k znanosti. Zdajšnje članstvo v Nacionalnem odboru pa je zame častna vloga. Poskušam prispevati kolikor lahko, da bi program živel dalje ter da bi bil njegov prispevek za ženske v znanosti čim bolj koristen. V okviru odbora je lepo videti, da je vsako leto veliko kandidatk in predvsem veliko odličnih kandidatk. Mladim raziskovalkam bi svetovala, da se prijavijo za štipendijo. Hkrati pa jim želim sporočiti, da štejemo vsi in da njena pridobitev ni edino merilo. Veliko je dobrih raziskav in znanstvenic, ki bi si zaslužile prepoznavnost in podporo, program pa omogoča izbor treh štipendistk.«

V dosedanjih 14 izvedbah razpisa »Za ženske v znanosti« so prejeli 350 prijav za štipendijo. Med izbranimi štipendistkami jih je večina raziskovala na področjih biologije, farmacije in biokemije. Med njimi je tudi sintezna biologinja dr. Tina Lebar, ki je štipendijo prejela leta 2017, danes pa je kot podoktorska raziskovalka zaposlena na Univerzi Harvard v ZDA, kjer se na odseku za genetiko ukvarja s sintezno biologijo in načrtovanjem novih proteinov za spreminjanje genoma. »Štipendija mi je prinesla predvsem večjo prepoznavnost v ožjem znanstvenem krogu in s tem tudi nove priložnosti za povezovanja in sodelovanja. Hkrati mi je denarna nagrada omogočila lažji prestop v novo raziskovalno okolje na drugi celini,« razlaga in dodaja: »Znanstvena kariera je primerna za nekoga, ki ga izbrano področje resnično zanima, saj zahteva ogromno predanosti in motivacije, včasih pa tudi jeklene živce. Štipendija pa je odlična odskočna deska za nadaljnjo znanstveno kariero.«

Čeprav se delež žensk v raziskovalni dejavnosti v zadnjih letih veča, so programi, kot je L’ORÉAL – UNESCO »Za ženske v znanosti«, še vedno ključnega pomena pri spodbujanju mladih raziskovalk, da nadaljujejo svojo karierno pot v znanosti. Podatki Statističnega urada RS namreč kažejo, da so v študijskem letu 2019/2020 v Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladovale ženske (54 %). Tako jih veliko doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi. Glede na podatke SURSA je namreč delež žensk v raziskovalni dejavnosti za leto 2016 v Sloveniji znašal le 34,5 %. Na ravni Evropske unije je delež žensk v znanosti 41 %, po svetu pa je znanstvenic le 29,3 %.* Slovenija je po tem deležu sicer nad svetovnim povprečjem, a žal pod evropskim.

Partnerja L’ORÉAL in UNESCO si tako na globalni in nacionalnih ravneh prizadevata pomagati mladim raziskovalkam, da dobijo priznanje za svoje delo, prepoznavnost znotraj znanstvene skupnosti in širše ter tako prispevata k vzpostavljanju enakopravnega položaja žensk znanstvenic po vsem svetu. Njuno globalno partnerstvo »For Women in Science« na mednarodni ravni deluje in opozarja na pomen in vlogo žensk v znanosti že od leta 1998.

L'ORÉAL je vodilni svetovni proizvajalec lepotnih izdelkov ter pomemben akter na področju raziskovanja, ki že več kot 110 let posveča pozornost lepoti. V svojem edinstvenem izdelčnem spletu ima 36 mednarodnih, raznovrstnih in dopolnjujočih blagovnih znamk. Raziskave in inovacije ter ekipa 4.100 raziskovalcev so ključni del L’Oréalove strategije, samo v letu 2019 so registrirali kar 497 patentov. Njihove uspehe zagotavlja tudi neprecenljiv prispevek žensk, ključne položaje v podjetju namreč zaseda kar 54 % žensk.
UNESCO vprašanjem žensk na področjih svojega mandata – v izobraževanju, znanosti, kulturi in komunikacijah – namenja veliko pozornosti. V Sloveniji je na pobudo Slovenske nacionalne komisije za UNESCO leta 1994 v Tednu znanosti potekala ena prvih okroglih miz o ženskah v znanosti v Sloveniji. Kot rezultat pobud Slovenske nacionalne komisije za UNESCO pa je leta 2001 Ministrstvo RS za visoko šolstvo in znanost ustanovilo Komisijo za ženske v znanosti.

 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk