Nika Arsovski | 17. 6. 2020, 07:40

Poročni zvonovi po epidemiji zvenijo kako drugače?

Manca Birk
Poročni zvonovi po epidemiji zvenijo kako drugače? (foto: Manca Birk)

Epidemija koronavirusa je dodobra ohromila dogajanje v svetu, posledicam virusne krize ni ušel niti segment porok, saj je COVID-19 prišel prav v mesecih, ko se pari radi odločijo za skok v zakonski jarem. Številni so bili tako primorani odpovedati poročna slavja, spet drugi so jih za nekaj mesecev le zamaknili.

"Najin nasvet je, da se vse večje poroke preložijo na 2021"

Strah je bilo prvo občutje, s katerim sta se ob začetku epidemije soočala načrtovalca porok Luka Mirjan Simšič in Ben Kračun. Deležna sta bila kopice prestrašenih sporočil, na katere enostavno nista imela odgovora. Večji del porok sta že hitro po začetku virusne krize prestavila na leto 2021, s tem pa za aktualno leto izgubila velik delež posla.

"Predvsem občutek nemoči in sprejemanja odločitev za katere si v tistem času prepričan da je to to. Boljšega in bolj pozitivnega odgovora ne moreš podati," je prepričan eden najbolj priljubljenih duetov za organizacijo porok na slovenskem.

Po njunem mnenju bodo poroke v naslednjih mesecih potekale pod vtisom previdnosti, zaradi česar bo poklic načrtovalca porok še toliko bolj odgovoren in naporen. Pozdravljata odločitev parov, ki so obred prestavili na naslednje leto, ko bo po njunem mnenju precej lažje, posledično pa bodo slavja bolj podobna tistim pred virusom.

"Kar nas čaka sedaj je predvsem to, da ne vemo kako se obnašati, kaj narediti da bo prav. Občutki niso isti. Letošnje poroke vsekakor ne bodo identične po vzdušju ostalim porokam. Meniva, da je vredno počakati še eno leto," zagotavljata.

Nihče namreč ne ve, kaj bodo prinesli naslednji meseci. Številni pari živijo v strahu drugega ali tretjega virusnega vala, ki bi lahko odnesla še jesenski del porok.

"Najina nasvet je, da se vse večje poroke preložijo v leto 2021. Tukaj ne gre samo za pare, ampak tudi vse ostale, ki so posledično ogroženi in izpostavljeni. Vsekakor pa energija ne bo ista. Tudi v nas je strah, kaj lahko naredimo in kaj ne. Veliko odprtih vprašanje, ki dajejo občutek nesigurnosti. 2021 in 2022 sta novi letnici od katerih si lahko obetamo bolj sproščeno vzdušje," pojasnjujeta in obenem upata, da bodo zvezde porokam v naslednjem letu bolj naklonjene.

"Sproščen stik med ljudmi je za fotografe ključen"

Fotografinja Manca Birk prizna, da so se odpovedi parov ob nastopu epidemije kar vrstile. Glede na to, da je eno izmed njenih fotografskih področij tudi poročna fotografija, bi bila tudi zanjo pomad in poletje v veliki meri obarvana v poročne obrede, a se je izšlo drugače. Na veliko srečo deluje na različnih fotografskih področjih, zato se je po koncu epidemije njen urnik hitro spet zapolnil, kar pa se poročnih fotografiranj tiče, negotovost med pari ostaja prisotna.

"Številni pari, ki so razmišljali, da bi skočili v zakonski jarem še nimajo novih datumov za obred, nekateri razmišljajo o tem, da bi prestavili na avgust, september, spet drugi so se odločili, da se poročijo naslednje leto. Situacija je brez dvoma kaotična, pravila se spreminjajo iz dneva v dan, zato nikoli ne moraš biti povsem prepričan. Številni so odpovedali poroke tudi zato, ker svatje iz tujine ne bi mogli priti čez mejo," pojasni zagate, s katerimi so se soočale njene stranke.

Manca Birk

Ker situacije za naslednjih nekaj mesecev ni mogoče predvideti, celoten poročni sektor ostaja previden. Odpoved porok predstavlja velik finančni udarec za vse, ki se udejstvujejo v poročnem sektorju, če bi se situacija prihodnje leto ponovila, bi bilo to lahko za marsikoga pogubno.

"Močno pa upam, da bo do izpada prišlo le letos in da se situacija naslednje leto ne ponovi. Kar se namreč porok tiče, je letošnja sezona v večji meri splavala po vodi. Poroka ni dogodek z danes na jutri. Poroke se običajno pričnejo organizirati že leto pred samim datumom, poleg tega pa sam proces organizacije zahteva veliko energije. Na dogodek je vezanih veliko ljudi, od glasbenikov do fotografov," pove Manca.

Poročna slavja v naslednjih mesecih bodo po njenem mnenju precej bolj intimna, medtem ko se bodo večji poročni obredi najverjetneje prestavili na naslednje leto. Seveda pa to zavisi od posameznikov, nekaterim so ljubše poroke v krogu najbližjih, spet drugi prisegajo na množična slavja. Prav slavje oz. zabava po obredu bo v naslednji mesecih najbolj na udaru.

"Pri obredu je razdalja med gosti, fotografi in mladoporočencema brez težav zadostna, medtem ko se na zabavi kontaktu ne moreš izogniti. Prisotni so dotiki, objemi, poljubi, ljudje se sprostijo in dovolijo ljudem bližje. Prav ta stik med ljudmi pa je za nas fotografe ključen. Mi smo tisti, ki lovimo čustva, trenutke, energijo. Z razdaljo med ljudmi pa prave energije ni, zato poročne fotografije ne morajo biti tako pristne," zaključi fotografinja.

Več izkušenj poročnih fotografov, vizažistov in organizatorjev si lahko preberete v reviji Story, ki jo s četrtkom, 18. junija, že najdete na vseh prodajnih mestih po Sloveniji.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.