N.Z. | 10. 2. 2020, 15:21

Pot odličnega moškega tako, kot jo vidi David Deida

profimedia

»Vse do nedavnega sta bili sodobni vlogi moškega in ženske jasno ločeni in trdno določeni. Moški naj bi šli od doma in služili denar, ženske pa ostajale doma in skrbele za otroke.«

Te družbeno rigidno zapovedane vloge so rezultirale v tem, da so moški s pomočjo svoje fizične in finančne prevlade, včasih pa tudi prek groženj, manipulirali s svojimi ženskami. Ženske jim za to seveda niso ostale dolžne in so jim to vračale tako, da so jih kaznovale na čustvenem in spolnem področju.

»Značilna karikatura starih časov sta mačo tepec in pokorna gospodinja,« svoj obisk v ne tako daljno preteklost ponazori avtor priročnika Pot odličnega moškega, ki v tujini že nekaj let buri strasti, v slovenskem prevodu založbe Chiara pa jih bo zdaj pričel buriti tudi pri nas.

David Deida evolucijo moško-ženskih odnosov nadaljuje z naslednjimi besedami: »Za prvo je prišla (in še prihaja) druga stopnja, v kateri sta oba spola, v iskanju enakovrednega ravnovesja notranje moške in ženske energije, postala bolj podobna drug drugemu.«

Onkraj velike luže se je to najbolj jasno kazalo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so mladi moški drug za drugim pričeli opuščati svojo togo, enodimenzionalno moško držo, začeli nositi dolge lase in pisana oblačila, ter se vrnili k naravi, sprejeli glasbo ter bolj brezskrben in čuten način življenja, zato, da bi ’zažareli, povečali energijo in se zlili z mogočno silo življenja’.

Po avtorjevem mnenju (s katerim se morda kdo ne bo povsem strinjal) so moški postali bolj ženstveni.

»Hkrati so številne ženske počele ravno nasprotno,« uvodoma piše avtor. »Povečevali so svojo notranjo moškost, kar se na človeku značilen način kaže kot smer ali jasnost namena in vizije. Ženske so pridobile finančno in politično neodvisnost. Okrepile so svoje poslovno področje in se osredotočile na dolgoročne cilje. Številne med njimi so se izšolale na diplomski ravni in se naučile bolj jasno in odločno izražati svoje potrebe in želje.«

Večina današnje generacije je po mnenju Davida Deida prav v tej fazi. Namreč precej bolj uravnovešena, kot so bili njihovi starši.

Ženske so bolj neodvisne in asertivne od svojih mater, moški pa čustveno in miselno bolj odprti od svojih očetov.

Avtor te uravnovešenosti energij znotraj posameznikov še zdaleč ne kritizira. Nasprotno. Poudari, kar je desetletja pred njim poudarjal že Carl Gustav Jung, za njim pa cela plejada ekspertov psihologije: »Vsak človek ima v sebi moške in ženske lastnosti. Moški lahko nosijo uhane, se nežno objemajo ali zamaknjeno plešejo in ženske lahko menjajo olje v avtomobilu, pridobijo politični in finančni vpliv ter boksajo v ringu. Moški lahko skrbijo za otroke in ženske se lahko borijo za državo. To smo že dokazali.«

Pa vendar.

Eno je življenje v družbi, naše poklicne preference in dostop do družbene moči, drugo pa so intimni odnosi. Slednji po avtorjevem mnenju izgubljajo magnetičen naboj dražljive strasti takoj, ko izgine energijska polarnost med partnerjem.

»Ljubezen in prijateljstvo morda ostaneta enako močna, vendar seksualna polarnost izgine, razen, če sta partnerja v intimnem trenutku pripravljena vzpostaviti moško-žensko polarnost. Če se želita igrati v polju spolnih strasti, morata oživiti moško-ženske razlike.«

In to po avtorjeve mnenju velja tako za istospolne kot heterospolne pare. Še več. Prepričan je, da se gejevska in lezbična skupnost zavedata, da seksualna polarnost ni odvisna od spola. »Še vedno sta potrebna dva pola za igro strasti, moškost in ženskost, zgoraj in spodaj ali kakorkoli že imenujemo privlačna pola v seksualni igri, da odnos zdrži. Ljubeče prijateljstvo je seveda stvar izbire, a če želite čutiti močno seksualno polarnost, mora biti en partner bolj možat in drugi bolj ženstven. Pri tem ni pomembno, ali sta oba partnerja moška ali ženski, kot tudi ne kdo v heteroseksualni zvezi igra žensko in kdo moško vlogo. Vlogi se lahko kadarkoli poljubno zamenjata.«

Avtor, ki si ga je za svojega vzel tudi soustanovitelj projekta Moške skupine Borut Bric (ki tudi v Sloveniji organizira skupine za moške), skratka trdi, da ljubezen ne pozna razlik, a hkrati dodaja, da so te vendarle nujno potrebne za ohranjanje spolne strasti.

In čeravno bodo po knjigi najverjetneje večinoma posegali moški, je čtivo v resnici namenjeno tudi ženskam.

Ali, kot v spremni besedi zapiše Borut Bric: »Nekateri kritiki Deidi očitajo vulgarnost, obsedenost s spolnostjo, mizoginizem in šovinistično omejevanje žensk, vendar drži ravno nasprotno. Avtor namreč pokaže, kako preseči stereotipe o vlogah spolov, ki že od nekdaj ne služijo nikomur več (in nikdar niso), in kako prevzeti naravne vloge v življenju. Le tako bomo lahko moški in ženske svobodno stopili drug ob drugega in z roko v roku soustvarjali boljši svet).«

Za več branja pa ...

Pot odličnega moškega

Pot odličnega moškega je osnovni vodič za moške (in dobrodošlo branje za ženske) o tem, kako lahko moški ponudi svoje avtentične sposobnosti in darove, ostane v predani ljubezni svoboden in neovirano živi iz svoje najgloblje resnice.

Chiara Press

Pričujoča knjiga je vodič za tako imenovanega novega moškega. Gre za moškega, ki se ne sramuje svoje moškosti, ki je samozavesten, pozna svoj namen in smer ter skladno in s humorjem živi svoje življenje, kakršno si je izbral, in je hkrati občutljiv, spontan, duhovno živ ter srčno predan odkrivanju svoje najgloblje resnice, ki jo potem tudi udejanja.

To je moški, ki ga ženskost popolnoma prevzame. To je moški, ki si žensko rad vzame z velikim zanosom in ljubeznijo (ne v starem, okorelem mačo slogu), da se oba razblinita v popolnosti ljubezni same. V svetu skozi delo in spolnost predano uteleša ljubezen, kar počne kot svoboden moški, ki ga ne omejujejo ne družbeni dogovori ne lastni strahovi.

Novi moški ni dežurni postavljač ali nasilnež, ki iz svojega strahu ustrahuje druge ljudi. Prav tako ni zasanjan, plehek in omahljiv »new age moški« brez hrbtenice, ki se samo prijazno nasmiha.

To je moški, ki je sprejel obe svoji notranji plati, moško in žensko, a se nobene posebej ne oprijema. Nobene potrebe nima, da bi imel vedno prav in nima potrebe po nenehni varnosti, sodelovanju in izmenjevanju kot androgeni Mr. Nice Guy * (Prijazni fant). To je moški, ki preprosto živi iz svojega najglobljega bistva, brez strahu uporablja svoje sposobnosti in deli darove ter skozi minljivi trenutek čuti večnost življenja in je popolnoma predan širjenju ljubezni.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.