Vesna Hauschild | 9. 12. 2019, 13:49

Minimalizem: način življenja za več sreče in miru na vseh področjih

Unsplash
Minimalizem: način življenja za več sreče in miru na vseh področjih (foto: Unsplash)

»Ko se znebite odvečne navlake, naredite prostor za radost,« pravi Erica Layne, avtorica knjige Minimalizem, ki je pred kratkim izšla pri založbi Cangura. Preberite, kako s preprostimi koraki v svoje življenje vnesete več tistega, kar potrebujete … ko se znebite vsega, česar v resnici ne potrebujete.

Mnogi mislijo, da gre pri minimalizmu za varčevanje in skopuštvo. Temu še zdaleč ni tako. Holistični pogled na minimalizem vam pomaga spremeniti življenje tako, da imate več časa za stvari, ki so vam resnično pomembne. Pa najsi gre za prosti čas, odnose ali za kariero.

Skriti stroški navlake

Vsi predmeti, ki ste jih nakopičili, vam jemljejo veliko energije. »Najprej odpremo denarnico za stvari, ki bi jih radi imeli, a jih nato preprosto zavržemo v kot in se na njih nabira prah, ki ga morate slej ko prej pobrisati,« pravi Erica. Nato si zaželite nečesa novega, nečesa boljšega, nečesa, kar ste videli pri sosedu, nečesa, o čemer vam je govoril kolega … in začarani krog je sklenjen. Postanete suženj stvari. Po nepotrebnem trošite denar, plačujete pa tudi s svojim časom, prostorom in energijo (ki jo morate vložiti v pospravljanje, iskanje dodatnega prostora za shranjevanje itd.)

Vprašajte se, kaj bi lahko počeli takrat, ko ste v zadnjih nekaj mesecih kupovali prek spleta ali pa iskali pomembne dokumente, ki so se izgubili pod težo krame? Ali raje pol dneva pobirate s tal stvari, ki so jih tja vrgli vaši otroci, jih gnjavite, naj pospravijo za seboj, ali pa se raje ukvarjate z njimi in kvalitetno preživljate skupne trenutke?

Minimalist se zaveda, da je življenje kompromis.

Če naš čas porabimo za določeno stvar, je pač ne moremo porabiti za nekaj drugega. Tako preprosto je. Čemu posvečamo največ pozornosti, pa je naša izbira. In odgovornost. Ko prenehate razdajati najboljše dele sebe najmanj pomembnim stvarem, se boste nemudoma počutili bolje.  

V sklopu minimalističnega življenja se je dobro zavedati naslednjih izzivov oziroma vzorcev, ki poganjajo pretirano potrošnjo:

1. Izpostavljenost oglasom

Strokovnjaki za digitalno trženje pravijo, da smo Američani vsak dan izpostavljeni od 4 tisoč do 10 tisoč sporočilom različnih blagovnih znamk. Tudi pri nas so številni oglasi prilagojeni našim zanimanjem, ve se, na kaj kliknemo in katera sporočila posredujemo naprej.  Oglasi so vse bolj pretanjeni, a obenem vse bolj prodorni. Navadili smo se nanje, so del kulture, v kateri smo odrasli … ne da bi se zavedali, smo sprejeli, da je več bolje. 

2.  Pritisk primerjanja

Na družabnih omrežjih spremljamo, kaj vse se lepega dogaja našim znancem. Slabih stvari večinoma ne 'oglašujejo', kar je po svoje normalno, saj so pogosto predmet osebne intime, ampak na to pozabljamo. Zdi se nam, da vsi živijo bolje od nas in da zato tudi mi potrebujemo boljše stvari. Na resničnost gledamo skozi filter. Bolj, ki si ogledujemo ves ta navidezni blišč kolegov in znancev, bolj si želimo, da bi se tudi naše življenje doma (avto, stanovanje, oblačila, počitnice,  luksuzni predmeti) ujemali z videnim, pa čeprav vemo, da si postavljamo neuresničljivo visoka merila.

3.  Občutek pomanjkanja

Ljudje pogosto zbirajo stvari, ki jih ne potrebujejo, saj se bojijo, da jih bo nekoč zmanjkalo. Ali vam opravičevanje 'hrček sindroma' oziroma kopičenja 'za vsak slučaj', in 'nikoli ne veš, kdaj bo prišlo prav' zveni znano? Ste se že kdaj oklepali svojih najljubših čevljev, ki so imeli že luknjo na podplatu, ker ste bili prepričani, da podobnih ne boste več našli? Ste že kdaj kupili neko stvar v spletni prodaji samo zato, ker je spodaj pisalo, da je na volji samo še nekaj kosov?

4. Izogibanje čustvom

Pogosto imamo občutek, da se v nas nekaj nabira. Iščemo nekaj, s čimer bi ublažili napetost. Prigovarjamo si, da nekaj kupimo, ker to res potrebujemo, vendar v resnici nekaj sprostimo. Sproži se dopamin, nekaj odvrne našo pozornost – otopimo. Marsikdo je pripravljen narediti marsikaj, da bi se izognil neprijetnim čustvom. Nekateri tolažbo iščejo v hrani, drugi v alkoholu, tretji v obsesivnem čiščenju, četrti si pogledajo nekaj komičnih posnetkov … peti pa se odpravijo na nakupovalno 'terapijo'.

Namesto, da bi svoja čustva predelali, praznimo bančne račune in polnimo domove s preveč navlake.

Vprašajte se:

 • Kako lahko zmanjšam izpostavljenost posrednim in neposrednim oglasom, da ne bom seznanjen s številnimi izdelki, ki si jih želim kupiti?
 • Ali si lahko iskreno priznam, kaj zares potrebujem, kaj pa samo hočem?
 • Koliko časa zares traja evforija po nakupu nečesa novega?
 • Ali bi raje imel to stvar ali bi mi bila ljubša tista izkušnja?
 • Koliko časa bom v naslednjih letih vzdrževal izdelek, ki ga ''nujno potrebujem'' (menjal baterije, ga čistil, popravljal in podobno)?
 • Kako se počutim v natlačenem prostoru, polnem navlake?
 • Ali je moj dom odsev človeka, kakršen si želim biti?
 • Kdo bo urejal moje stvari po smrti – ali ni bolje, da že zdaj zmanjšam to breme?

10 nevarnih potrošniških misli

Danes bi bilo bistveno lažje jesti zunaj.

Saj tole lahko kupim s kreditno kartico.

Potrebujem novo obleko (telefon/zvočnike/uro – vse, kar HOČETE), a tega v resnici ne potrebujete.

To bi bilo pa zelo všeč sestri/prijatelju/otroku/možu …

Kaj pa, če bo tega zmanjkalo?

Če to kupim, se bom bolje počutil.

Če imajo sosedje, si moram to omisliti tudi jaz.

Mar mi ne bi ta izdelek olajšal življenja?

Profimedia

Vrednote so počasi goreč ogenj, ki v nas zaneti iskro želje po uresničitvi sanj

Preprost trik, s katerim preverite svoje vrednote in odnos do materialnih reči: če bi vaše stanovanje zagorelo,  kaj bi vzeli? Vse tisto, kar je natrpano v omarah po kleteh? Trdnjavo krame, na kateri se nabira prah na podstrešju?

Ko spoznate svoje resnične vrednote, lahko zares zaživite v skladu s seboj. Kako lažje ugotoviti, katere so vaše prave vrednote?

1.  Utišajte tiste vrednote, ki 'bi jih morali imeti'.

Vaše vrednote se lahko močno razlikujejo od tistih, ki jih imajo vaši sorodniki in prijatelji. Če se nehate primerjati, boste lažje ugledali, kdo v resnici ste in kaj je pomembno VAM.

2.  Vprašajte se, katere vrednote bi se oklenili, četudi bi zaradi tega izgubili nekaj udobja.

Tisto, v kar zares verjamete, bo namreč ostalo na prvem mestu. Na primer: če vam je integriteta pomembnejša od šefove pohvale, boste priznali, da nimate zaslug za opravljeno delo, po katerem vas je na lepem začel kovati z zvezde.

3.  Prisluhnite notranjemu glasu!

Obstaja mnogo načinov, kako ojačati intuicijo in se naučiti delovati v skladu s svojim notranjim jazom, ki vedno ve, katera pot je prava. Če si zaupate in se poslušate, ne boste več tratili časa, svoje dragocene energije in denarja po nepotrebnem.

Svojih vrednot ne moremo uresničiti, lahko pa si postavimo cilje, ki so v skladu z našimi vrednotami.

3 koraki za čuječe odločanje:

1. Najprej zadihajte!

Nehajte se ves čas samo odzivati. Najprej zadihajte, nato se šele odločite. Vprašajte se, če res potrebujete nov avto, ali ta nakup lahko počaka še kakšno leto. Je res treba otroka vpisati na še eno dejavnost, za katero se nam zdi, da bi mu bila všeč, samo zato, ker drugi starši nanjo vpisujejo svoje otroke? Če si vzamete čas in v miru razmislite, se boste lažje odločali v skladu s svojimi vrednotami.

2. Spremenite svojo okolico

Kadar se vam zdi, da je vsega preveč, zamenjajte okolje. Pojdite v gozd, na sprehod, na izlet … Vsaka takšna sprememba vam bo dala novih moči in sposobnost, da na situacijo pogledate s svežimi očmi.

3. Prepoznajte možnost, ki je najbolj v skladu z vašimi vrednotami

Vprašajte se: ali bom tako bolj radosten?

Če se odpoveste nečemu novemu zato, ker niste povsem prepričani v nakup, ne boste prav nič zamudili. Prišla bo priložnost, ko boste vedeli in v sebi čutili, da je prava za vas.

Profimedia

Kako ustvariti minimalističen dom

Načeloma nimamo težav z organizacijo, pač pa s preveč stvarmi. Bistveno lažje je biti organiziran, če okrog sebe nimamo preveč navlake. Prvi in nujen korak pri tem je zmanjšati vse, kar imate. Kako?

1. Izpraznite omaro s kramo

Znebite se vsega, česar ne uporabljate redno. Pospravite vse, kar redno uporabljate, da boste v vsakem trenutku vedeli, kje to stvar najti. Bodite pozorni na zadovoljstvo, ki vas bo preplavilo vsakič, ko boste odprli omaro in bodo stvari pregledne, nič ne bo padlo na vas, ne boste kihali zaradi nabranega prahu … Lahko začnete počasi. En predal na dan.

2. Tehnika '10-minutni alarm'

Če se res težko odrečete stvarem, ki ste jih dolga leta zadrževali (v resnici pa so le-te zadrževale vas), potem se stvari lotite s sočutjem do sebe in svoje čustvene navezanosti na določene predmete (na primer na predmete, ki ste jih sami uporabljali kot otrok, zdaj pa ste v srednjih letih in ne služijo več niti vašim otrokom, ker so tudi že odrasli). Nastavite si alarm, ki bo zazvonil čez deset minut in do takrat brez slabe vesti praznite omare z navlako. Ko zazvoni alarm, prenehajte. Če ste zadovoljni s tem, kar ste izbrali za 'odvoz', nadaljujte, če vam je težko, pa kak dan počakajte in se potem spet lotite čiščenja.

3.  Metoda vreče za smeti

Očistite svoj dom z vrečo za smeti v rokah. Nekateri jo napolnijo zelo hitro; rekord, ki ga beleži avtorica knjige, je 45 sekund! Tovrstno čistilno akcijo načrtujte tik pred odvozom smeti ali preden imate namen svoje nerabljene predmete odpeljati organizaciji, ki sprejema rabljene stvari v dobrodelne namene. Tako ne boste imeli priložnosti, da bi navlako zadržali.

4.  Postopno opuščanje krame

Se lahko zavežete, da boste vsak dan našli 3 predmete, ki jih boste donirali? Če to počnete 30 dni, boste kar konkretno izpraznili vaš dom, ki zdaj poka po šivih.

Do predmetov, na katere ste čustveno navezani, prehajajte postopoma. Veliko lažje vam bo, če začnete s stvarmi, ki vam ne pomenijo nič. Ko boste naredili nekaj prostora, boste videli, kako lahkotno se počutite in potem vam ne bo žal niti tiste vaze, ki ste jo dobili v dar pred dvajsetimi leti (in je niste nikoli vzeli iz darilne škatle). Če boste čistili v skladu s svojimi vrednotami, boste hitro prepoznali tudi resnično vrednost vseh predmetov. Nihče ne zahteva od vas, da se znebite vseh, nekatere lahko brez slabe vesti obdržite, če vas navdajajo s prijetnimi občutki.

Sledite pravilu 'eno noter, eno ven'. Na ta način boste trikrat premislili, preden si kupite novo obleko, če imate v omari že dvajset podobnih. Če vam je nek kos res zelo všeč, si ga privoščite – ampak za ceno 'odhoda' enega starega. Če kupite nov kuhinjski nož, se znebite topega starega. Če ste zamenjali ključavnico na vratih, res nima smisla hraniti starih ključev, kajne?

Ključne metode za odpravljanje krame v garderobni omari

Preden kupite nov kos oblačila, ali pa se odločite, da zavržete starega, se vprašajte: Ali ga obožujem? Življenje je prekratko, da bi trpeli v kavbojkah, ki so nam pretesne, in nosili bluze, po katerih nas srbi koža. Vprašajte se, ali vam je oblačilo prav?

Normalno je, da se skozi leta naša oblika telesa spreminja, nerealno pa je pričakovati, da se bomo po petnajstih letih spet lahko stlačili v kostim iz osemdesetih, če že deset let nimamo več enake konfekcijske številke. Ključno vprašanje, ki si ga morate zastaviti, je: Ali to oblačilo nosim? Če je preteklo že več kot dva meseca, odkar ste nekaj oblekli, je mogoče z 90-odstotno gotovostjo trditi (če zanemarimo vremenske razmere), da vam ni tako zelo všeč. Ne popuščajte, ko se začnejo oglašati dvomi v slogu:

Ne nosim ga, ampak je čudovito. Res bi si ga morala nadeti!

Ne, ampak mogoče potem, ko bom shujšal/a  …

Ne, ampak mogoče se bo pa spet nekoč pojavila priložnost, da se elegantno oblečem.

Držite se naslednjih pravil:

1.  Iz omare zložite vsa oblačila in ko boste videli, kakšen ogromen kup je nastal, vam bo povsem jasno, da morajo določene stvari oditi.

2.  Vzemite v roke vsak kos in se ga dotaknite. Kritično ocenite, ali vam je sploh všeč, in ali vam je (še) prav. Če je odgovor ne, ga ne dajte nazaj v omaro. Garderobna omara naj bo od zdaj naprej dom za oblačila, ki jih obožujete, v katerih se dobro počutite in ki so vam kot ulita!

3.  Če ste svojih starih oblačil naveličani, ampak so še vedno v dobrem stanju, jih lahko odnesete v izmenjevalnico oblačil, prodate na sejmu rabljenih stvari ali pa se dogovorite za menjavo s prijateljicami.

4. Kose, ki jih ne morete kar tako odpisati, čeprav ne ustrezajo sloganom 'prav mi je, udobno je' in 'všeč mi je', dajte nazaj v omaro, ampak obrnite obešalnike v drugo smer. Vsakič, ko katerega oblečete, ga obrnite v drugo smer (enako oblekam, ki jih redno nosite). Tako boste imeli po dveh mesecih dober pregled nad tem, kolikokrat ste jih dejansko želeli obleči in kolikokrat ste jih dejansko oblekli. Če je odgovor 'nikoli', potem veste, kateri naslednji ukrep je neizogiben ...

Profimedia

... preden nekaj shranite,

se vprašajte, ali bi bilo preprosteje, če bi predmet spet kupili, ko/če ga boste potrebovali?

 • Vse, kar shranite, naj bo dostopno in jasno označeno.
 • Ravnajte se po pravilu, da shranite samo vsega po eno (včasih pa še eno za rezervo). Ne, ne potrebujete štirih polnilnikov za telefon.
 • Ob generalnem čiščenju dvakrat letno podrobno preglejte vse, kar ste shranili. Je to še uporabno? Vam je še všeč? Če je odgovor ne, predmet podarite.
 • Uporabljajte stvari, ki so vam dragocene. V čem je smisel, da ležijo v omari? Uživajte v njih!
 • Ni vam treba povezovati vsakega predmeta s spominom na določen dogodek. Pozitivni spomini bodo dlje časa živeli v vaših srcih, kot pa v predmetih, verjemite.

Dom še zdaleč ni samo vse imetje, ki ga hranimo v njem, pač pa najbolj viden prikaz življenja, kakršnega si želimo.

Če uteleša, kar je pomembno za vas, si boste tudi življenje uredili v skladu s tem.

Strategije za minimalistične finance

»Povezava med denarjem in minimalizmom na prvi pogled že bije v oči: minimalist potroši manj in prihrani več! Vendar tudi minimalisti uživamo v mentalnem in čustvenem prostoru, ki nastane, ko začnemo minimalistično trošiti. Od tega, da nas manj skrbijo položnice in dolgovi, do tega, da se počutimo varnejše, ko pomislimo na prihodnost,« pravi Erika.

 • Poiščite bančne izpiske in račune za kreditne kartice za zadnje pol leta in kritično razmislite, če je vaše trošenje v sinergiji z vašimi vrednotami.

Če ste po duši avanturist in je vaša vrednota raziskovanje, pa ugotovite, da v zadnjem letu niste šli nikamor na potovanje, potem je skrajni čas, da prevetrite svoje nakupovalne navade. Ko spoznate, da za hrano zapravite bistveno več, kot bi si želeli, jo čim večkrat pripravite doma, da vam ne bo treba vedno jesti zunaj. Vsak teden pregledujte bančne izpiske in spremljajte svoj razvoj v skladu z vrednotami, ki so vam res pomembne.

 • Načrtujte obroke.

Izkoristite popuste v trgovini z živili, redkeje hodite v trgovino, ne mečite hrane v smeti. Ne kupujte hitre hrane, kadar greste na izlet; pripravite sendviče ali solate za s seboj. Enako velja za čas, ko ste na delu.

 • Ne hodite po trgovinah, kadar ste povsem izčrpani, lačni ali čustveno pretreseni.
 • Eksperimentirajte s kuponi (a ne dovolite, da postanete njihov suženj).
 • Naročite se na spletne ponudnike televizijskih vsebin, namesto da plačujete drago kabelsko televizijo.

Lahko pa se televiziji povsem odpoveste.

 • Udeležujte se brezplačnih dogodkov.
 • Dajte prednost kakovosti pred količino.
 • Preživite več časa v naravi.
 • Bodite hvaležni za vse tisto, kar že imate.
 • Poskusite si kakšno stvar samo izposoditi.

Kadar kaj potrebujete, najprej vprašajte prijatelje in družino (lahko tudi prek družabnih omrežij), saj si to morda lahko izposodite ali celo dobite brezplačno.

 • Dogovarjajte se za skupne prevoze z avtom, ali pa uporabljajte javni prevoz.

Kratke razdalje raje premagujte s kolesom ali peš.

Si upate sprejeti izziv, ste za nakupovalni post? 

Še posebej v predprazničnih in prazničnih dneh človeka hitro pograbi panika, da mora kupiti darila za vse, ki jih pozna. Poskusite se zadržati pri kupovanju traparij, ki nikomur ne koristijo (in po možnosti še prispevajo k onesnaževanju okolja).

Zakaj pa ne bi letos daril izdelali sami? Ljudem, ki vas imajo radi, ne bo pomembno, koliko ste odšteli za darilo, ampak kaj ste poklonili. Če bo vaše darilo srčno, boste dosegli svoj namen.

Kadar planirate večji finančni izdatek, se boste brez slabe vesti odpovedali drugim dragim nakupom, da bi le uresničili svojo veliko željo. To lahko prakticirate tudi kar tako – da vidite, če zmorete.

Odločite se, koliko časa se boste postili in na kakšen način. Morda izločite samo nakup oblačil, ali pa si obljubite, da en mesec ne boste kupovali nove dekorativne kozmetike. Nekateri ljudje se odločijo tudi za strog post, pri katerem eno leto kupujejo samo osnovne higienske stvari in hrano. Potem si lahko s privarčevanim denarjem privoščijo izkušnjo – na primer daljše potovanje ali pa si omislijo nov avto – karkoli si pač močno želijo.

Preberite še: Uroš Petrič: Najsrečnejši ljudje jemljejo življenje kot igro ali pa Zaživite po načelih feng šuja in vnesite v svoje življenje harmonijo

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.