31. 7. 2020, 06:00 | Vir: Govori.se

Psi prek svoje mimike zares komunicirajo s skrbniki, kažejo študije!

profimedia

Znanstveniki so po obsežni raziskavi pod črto potegnili naslednji sklep: mimika pasjega obraza kaže, da domači štirinožci skušajo komunicirati s svojimi skrbniki.

Raziskovalci so se poglobili v vse oblike pasjih izrazov na obrazu - od dviganja obrvi, navideznega povečanja oči, ki dobijo poseben izraz in se z ljubkim, nežnim pogledom zazrejo v človeka, do jezika, ki ga izplazijo na različne načine ali z njim lastnika obližejo.

Najbolj jih je osupnilo spoznanje, da je obrazna mimika psov na moč aktivna, ko jih gledamo, in je skorajda ni, ko smo obrnjeni drugam. Mimike ni pospešil niti trenutek, ko so dobili slasten zalogaj.

Z novim spoznanjem je padlo dosedanje prepričanje, da so živalski izrazi na obrazu večinoma nezavedni gibi, ki izražajo trenutna čustva živali, ne pa način komuniciranja.

»Izraz na pasjem obrazu pogosto razumemo kot posledico trenutnih čustev, živalim pa ne pripisujemo zmožnosti, da svoj izraz spreminjajo in prilagodijo okoliščinam,« je povedala profesorica razvojne psihologije na univerzi Portsmouth in avtorica raziskave Bridget Waller.

Raziskava Bridget Waller je ena izmed mnogih, ki so se poglobile v nenavaden odnos človeka in njegovega pasjega družabnika, študija, objavljena v znanstveni reviji Scientific Reports, pa je izluščila tezo, da psi razumejo tako besede kot ton človeškega govora. Skupina znanstvenikov se je dela lotila s kamerami, ki so beležile obrazno mimiko 24 psov v različnih okoliščinah: raziskovalci so bili obrnjeni k psom ali so jim kazali hrbet, včasih so pse nagradili s priboljškom in včasih ne.

Na posnetih kadrih so natančno pregledali sleherno sličico in podrobno pretehtali vsako spremembo obraznih mišic. Odkrili so, da so se izrazi psov mnogo bolj spreminjali, ko so si s človekom gledali iz oči v oči, kot pa takrat, ko jim je raziskovalec obrnil hrbet. V mimiki sta izstopala kazanje jezika in dvig notranje obrvi, v oči pa je zbodla ugotovitev, da na pasje izraze ni niti malo vplivala prisotnost hrane. To spoznanje je raziskovalce napeljalo na misel, da pasja mimika ni zgolj izraz čustvenega vznemirjenja, ko s potrtim izrazom skušajo oviti svojega skrbnika okrog tačke, da bi dobili še kaj za pod zob.

»Hoteli smo ugotoviti povezavo med mimiko in hrano. Spraševali smo se, ali se bo izraz na njihovem obrazu bolj spreminjal, ko bodo oči zagledale hrano, s čimer bi nam mimika jasno povedala, da skušajo manipulirati z nami, a tega nismo zaznali,« je razložila podrobnosti Wallerjeva.

Raziskovalci so ugotovili, da pasji izrazi niso le odslikava notranjih čustev, ampak bi lahko bili tudi način komunikacije, niso pa mogli zatrdno dognati, ali so se živali preprosto naučile določene mimike, s katero se odzovejo na človekovo pozornost, ali gre morda za odziv, ki kaže na globljo povezavo. Povedali so tudi, da so se živali potrudile in na obraz pričarale tiste velike oči, ki se ljudem zdijo tako prikupne.

»Raziskava je pokazala, da se domači štirinožni prijatelji z obrazno mimiko ne odzivajo zgolj na druge pse, ampak da poskušajo reagirati tudi na človeka. Bržkone ima pri tem prste vmes udomačitev psov, ki je preoblikovala njihovo naravo, zato postajajo vse bolj odzivni na dejanja svojih lastnikov,« je še razložila Wellerjeva.

Soavtorica raziskave Juliane Kaminski pa je dodala: »Pridobili smo kup dokazov, da se psi zavedajo naše pozornosti in se nanjo odzivajo. Ljudje, ki jim doma delajo družbo štirinožni kosmatinci, najbrž ob tem niso presenečeni.«

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.