19. 3. 2021, 06:00

Tradicionalna moškost je toksična za zdravje fantov in moških!

profimedia
Tradicionalna moškost je toksična za zdravje fantov in moških! (foto: profimedia)

Ameriško psihološko združenje je prvič v svoji zgodovini izdalo smernice za zdravnike, s katerimi naj bi pripomogli k boljšemu zdravju fantov in moških. Bistvo napotkov je, da je pojmovanje tradicionalne moškosti zdravju škodljivo.

Poročilo je podprto z več kot 40 leti raziskav, a so končne ugotovitve sprožile ostre odzive konservativnih kritikov, ki so smernice razumeli kot napad na moške. Združenje opredeljuje tradicionalno moškost kot »posebno konstelacijo standardov, ki so se vrnili v različne segmente prebivalstva, med uveljavljenimi standardi pa so tudi antifeminizem, poudarjena vrednost uspeha, izogibanje ali zanikanje šibkosti, pustolovščine, tveganje in nasilje«. Smernice so bile objavljane v januarski številki revije Monitor on Psychology.

Psihologi ugotavljajo, da pritisk na fante in moške, ki ga čutijo zaradi pričakovanj, da bodo izpolnili vse vidike tradicionalne moškosti, lahko vodi do zdravstvenih težav. Negativen vpliv so zaznali tako pri telesnem kot duševnem zdravju. Posledice so zaskrbljujoče: porast samomorov, uživanja opojnih substanc, nasilja in zgodnjih smrti.

Na poročilo ameriškega združenja psihologov so se s kritiko ostro zagnali konservativci in kolumnisti, češ da vse moške enači s Harveyjem Weinsteinom in da gre za odkrit napad na moškost.

Vodja združenja Jared Skillings je raziskavo seveda branil in opozoril, da se tradicionalna moškost nanaša na vse moške lastnosti in ne zgolj na temne: »Ko govorimo o negativnih lastnostih, mislimo na nasilje, prekomerno tekmovalnost in zanikanje slabosti, a moški imajo tudi prednosti, kot so pogum, vodstvo, zaščita. Poročilo upošteva obe plati.«

Namen raziskave je bila obravnava trpljenja moških, saj so zaradi izpolnjevanja vnaprej postavljenih standardov precej prikrajšani. Le zakaj moški ne bi smel jokati, ali pokazati, da ga je strah? Predhodne študije so tudi nakazale, da so moški zaradi izpolnjevanja družbenih norm bolj nagnjeni k nasilnosti, posledično pa k preranim smrtim zaradi nenamernih poškodb.

Profesorica sociologije z arizonske univerze Jennifer Carlson, ki raziskuje povezavo orožja s spolom, je po strelskem napadu v Las Vegasu leta 2017 že izpostavila dejanske razmere: »Ko govorimo o spolu, pogosto mislimo na ženske, ki ponavadi potegnejo krajši konec. Toda ni lahko biti niti moški. Streljanje ni vstopnica v boljše življenje. Vem, da v Ameriki ni preprosto izpolnjevati moško vlogo, saj se od njih veliko zahteva. Bili naj bi zaščitniki in družinski skrbniki, v različnih življenjskih okoliščinah naj bi se odzvali po vnaprej določenem vzorcu in na pričakovan način, s čimer naj bi dokazali, da so res pravi moški. Nazadnje se jim vse poruši in ne ravnajo destruktivno zgolj navzven, ampak tudi navznoter.«

V smernicah združenja so psihologom priporočili, naj se soočijo z lastnimi pogledi na moškost in moške ter jih usmerili:

  • naj vzpodbujajo zdrave medsebojne odnose pri odraščajočih in odraslih moških;
  • naj obravnavajo moške privilegije in moč;
  • naj predstavijo zdravo očetovsko vlogo;
  • naj si prizadevajo, da bodo razumeli dejavnike, ki vodijo do napadalnosti in nasilja.

Združenje, ki je začelo delati na smernicah leta 2005, je doslej že pripravilo podobne napotke za druge populacije, tudi za pripadnike LGBT, rasne in etnične manjšine, starejše, dekleta in ženske.

Vir: USA Today

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.