N.Z. | 30. 3. 2023, 08:20

5 tipično manipulativnih taktik narcisoidnih ljudi (tako se poigravajo z vašimi čustvi)

profimedia

Narcisoidne osebe so zelo vešče manipulativnih igric. Vedo, kako pritegniti pozornost drugih, nato pa izkoristiti njihovo naklonjenost.

Narcisoidno osebnostno motnjo prepoznamo po izrazitem egoizmu, pomanjkanju empatije za druge ljudi, neprestani potrebi po tem, da jih drugi občudujejo, arogantnost in manipulativnost. Gre za ljudi, s katerimi je na dolgi rok praviloma težko sobivati ali delati, saj so prepričani, da si zaslužijo poseben tretma. Tako poslovni kot čustveni odnosi z narcisi praviloma toksično vplivajo na naše čustveno zdravje, samozavest in splošno kvaliteto življenja.

Če niso v središču pozornosti, začnejo kazati svoje najtemnejše plati. Postanejo konfliktni, čezmerno nezadovoljni, njihova komunikacija pa je praviloma toksična in destruktivna.

Da bi pritegnili pozornost nase, bodo narcisi naredili vse. 

Naslednje manipulativne taktike so pri njih praviloma neprestano na repertoarju: 

1. Igra žrtve

Ko se narcisi znajdejo sredi konflikta (ki ga pogosto sami ustvarijo), bodo prek uporabe projekcij vso krivdo zvalili na drugo osebo in se tako prikazali v vlogi žrtve. Naredili bodo vse, da bi se vi počutili slabo (ker se bodo le tako oni počutili bolje).

2. Zvračanje krivde

Ta taktika se prepleta in pogosto spremlja prvo. Narcisi niso sposobni prevzeti niti delčka krivde za nastalo situacijo. Če jih ujamete na laži ali jim date vedeti, da delajo napako, se bodo potrudili, da bodo za vse to okrivili vas. To bodo naredili tako vešče, da se boste ujeli, kako se vi njim opravičujete (namesto da bi bilo obratno).

3. Pripravljeni so storiti vse, da bi izzvali reakcijo drugih ljudi

Če niso v središču pozornosti, bodo naredili vse (tudi nekaj nepremišljeno impulzivnega), da bi izzvali reakcijo drugih ljudi.

4. Ne znajo poslušati drugih

Narcisi preprosto ne znajo poslušati, saj so prepričani, da šteje le njihova zgodba. Med pogovorom z narcisom vam bo zato uspelo spregovoriti le nekaj besed, celo srečanje pa bo minilo tako, da boste vi poslušali o njihovem življenju in iskali rešitve za njihove probleme. Pričakujte, da vas bodo zgolj na začetku (iz lažne vljudnosti) vprašali, kako ste kaj, a vas bodo nato kmalu prekinili z neskončnimi prepovedmi, v katerih tako ali drugače oni igrajo glavno vlogo.

5. Impulzivne spremembe razpoloženja in energije

Impulzivne reakcije in hitre spremembe razpoloženj so pri narcisu zgolj sredstvo za privlačenje pozornosti nase. Celo, ko narcis demonstrativno in nenadno zapusti prizorišče, je to zgolj zato, da bi bil v središču pozornosti.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.