N. V. | 12. 8. 2022, 11:25

5 načinov komuniciranja, ki lahko izboljšajo slab odnos

Profimedia

Učinkovita medsebojna komunikacija je bistvenega pomena v vsakem odnosu. Izmenjava misli, čustev in abstraktnih idej krepi odnose in jih naredi trajne.

Če ste zaljubljeni, a imate slabo razmerje, je lahko odpiranje komunikacijskih linij rešitev za vajin odnos. Zakaj? Ena stvar, ki loči ljudi od živalskega kraljestva, je, kako komunicirajo. Čeprav mnoge živali vokalizirajo in uporabljajo kretnje za povezovanje, imajo ljudje jezik za pogovor. Izmenjava misli, čustev in abstraktnih idej krepi odnose in jih naredi trajne.

Kdaj ste si vi in vaša bližnja oseba nazadnje vzeli odmor od tehnologije in imeli smiseln klepet? Učinkovita medsebojna komunikacija je bistvenega pomena.

Tukaj je 5 načinov, kako lahko medsebojni pogovor izboljša vaš odnos.

1. Nehajte obsojati

Eden najboljših načinov za ozdravitev slabega odnosa je odprava obsojanja. Oba v razmerju sta na prvem mestu samostojni osebi, posameznika – vsak ima svoje želje in mnenja. Kritična perspektiva izvira iz tega, da poskušate svoje poglede postaviti nad njihove.

Profimedia

Namesto tega se jih naučite poslušati in jih sprejeti takšne, kakršni so, ne pa jih siliti, da so to, kar mislite, da bi morali biti. 

Vaš partner vas bo bolj spoštoval. Tudi če se ne strinjate z njim, lahko to izrazite spoštljivo in poskušate videti njegovo stališče.

2. Osredotočite se na sedanjost

Spominjanje preteklosti je lahko blagoslov ali prekletstvo v odnosu. Za vas in vašega partnerja je lahko obujanje spominov čudovito. Spomnili se boste na vaš prvi zmenek in prvi poljub: lepe trenutke, ki jih morate vedno ceniti.

Profimedia

Ne glede na to, ali imate uspešno ali slabo razmerje, bo na poti nekaj težkih točk. Te preizkušnje so lahko učno orodje, če se na njih ne zasidrate. Ohranjanje odprtih komunikacijskih linij omogoča, da se osredotočite na sedanjost in izboljšate svojo prihodnost.

3. Več poslušajte, manj govorite

Ljudje z odličnimi komunikacijskimi veščinami so se naučili, da pogovor ni enosmerna ulica. Vaša ušesa in slušni živci lahko fizično slišijo nekoga, ki govori, vendar to ne pomeni, da poslušate. Poslušanje zahteva, da razmišljate o pomenu vsakega stavka.

Profimedia

Tako kot večina dragocenih veščin tudi aktivno poslušanje zahteva vajo in nekaj potrpljenja. Poslušajte, kaj vaša oseba govori, ne da bi jo prekinili. Poleg tega vadite, kako zrcaliti njihova čustva in ponoviti, kar so rekli, da ne boste česa napačno razumeli.

4. Bodite odkriti

Ljudje se lahko ljubijo, kolikor hočejo, a odnos ni nič brez iskrenosti in zaupanja. Najti morate nekoga, ki vam stoji ob strani in vam ne bo lagal. Pravi partner bo iskreno odgovoril na vaša vprašanja, tudi če resnica včasih boli.

Smiselne razprave vam omogočajo, da se bolje spoznate. Ko se oba odpreta, se kmalu naučita, kako razmišlja vaš bližnji.

Profimedia

Naj vas ta iskrena mnenja ne zbodejo – partner vam želi le najboljše. Cenite, da vas ima partner dovolj rad, da vam pokaže nekaj, kar vam bo pomagalo.

5. Poskušajte razumeti partnerjeva čustva – morda ugotovite tudi kaj o svojih

En najvidnejših nasvetov v psihologiji odnosov je spodbuda, da govorimo o svojih občutkih. Če oba domnevata, da znata drug drugemu brati misli, lahko to povzroči slab odnos. Iskrena komunikacija je edini način, da veste, kaj drugi misli in čuti.

Profimedia

Če izrazite svoje občutke, jih lahko globlje razumete. Če imate pristne razprave, to lahko pušča le malo prostora za nesporazume. Bolj se bosta zavedala občutkov in čustev drug drugega in si prizadevata rešiti morebitne težave.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.