N. V. | 26. 8. 2022, 16:22

To so znaki, da ste odraščali v toksični družini: posledice lahko trajajo vse življenje ...

Profimedia

Brezbrižnost staršev do čustev svojih otrok ima lahko resne negativne posledice. Posledično se otroci počutijo nemočne in imajo težave v družbenem življenju.

Okolje, v katerem odraščate, lahko dramatično vpliva na to, kdo ste kot oseba pozneje v življenju. Ni zanikati, da družina in vzgoja oblikujeta vaš značaj.

Če ste odraščali v toksični družini, se boste morda v odrasli dobi soočili s težavami, s katerimi se ljudje, ki so bili vzgojeni v bolj zdravem okolju, ne morejo poistovetiti.

Razumevanje, kako vaše otroštvo vpliva na vaša čustva in odločitve kot odrasla oseba, vam lahko pomaga živeti v življenju z več miru in zaupanja. Ko prepoznate svojo toksično vzgojo in se z njo sprijaznite, se lahko začnete otresati njenega pritiska na vas. Tukaj je 5 učinkov odraščanja v toksični družini.

1. Bojite se manipulacije

Pogosto se zgodi, da toksičen član družine manipulira z drugimi družinskimi člani. Takšno vsakodnevno vedenje ni normalno in se lahko spremeni v čustveno zlorabo.

Profimedia

Zaradi tega boste morda imeli težave z zaupanjem drugim ljudem, kar vam bo otežilo začetek romantičnih odnosov.

2. Težko se soočate z neuspehom

Otroci, ki so odraščali v toksični družini, lahko celo življenje čutijo, da niso dovolj dobri ali da so ničvredni. Možno je, da so imeli starši od takšnih otrok velika pričakovanja in jih potem krivili ali kaznovali, če jih niso izpolnili.

Profimedia

Otroci imajo tako razvito nizko samozavest in samospoštovanje, zaradi tega pa jih lahko že najmanjše napake 'vržejo iz tira'.

3. Vaša čustva so zadnja na prednostnem seznamu

Če starši ignorirajo čustva svojih otrok, bodo malčki na nek način skušali pritegniti pozornost, za to pa so lahko kaznovani.

Zaradi tega se otroci naučijo skrivati ​​svoja čustva in kasneje v življenju imajo čustva drugih ljudi prednost pred lastnimi.

Profimedia

To lahko povzroči tudi težave z lastno identiteto, kasneje v življenju pa jim je lahko težko razumeti, kdo v resnici so, kako se počutijo in kaj si želijo.

4. Vedno se počutite kot nemočen otrok

Toksični starši otroku želijo ukazovati in govoriti, kaj naj naredi, in če naletijo na odpor, delujejo užaljeno. Če otrok nima dovoljenja za sprejemanje lastnih odločitev, se lahko razvije tesnoba, strah pred poskušanjem novih stvari in se težje vključi v družbo.

Profimedia

5. Pogosto se počutite tesnobni

Otroci, ki prihajajo iz toksičnih družin, imajo pogosto anksiozne motnje. To se zgodi zaradi družinske nestabilnosti, psihične in fizične zlorabe ter pomanjkanja varnosti.

Profimedia

Anksiozni otroci imajo težave s koncentracijo in so lahko razdražljivi, nemirni, zaskrbljeni in napeti, piše portal Brightside.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.