N.Z. | 15. 6. 2022, 12:56

7 vprašanj, ki razkrijejo narcisa (enostaven TEST)

profimedia

Z oznako narcis danes veliko prelahko opletamo, ob tem pa mnogi ne vedo, da se na skrajnem koncu narcističnega spektra (na katerem smo skoraj vsi) nahaja čisto prava patologija: t. j. narcistična osebnostna motnja.

In tako kot pri večini duševnih motenj tudi pri narcizmu ni vse le belo ali črno.

Medtem ko se nekatere karakteristike zdijo očitne, so druge zgolj subtilne.

Kako torej diagnosticirati narcisa in katere so njegove najbolj tipične lastnosti? V nadaljevanju navajamo 7 vprašanj, ki se jih gre vprašati, če sumite, da imate opravka z narcisom.

1. Ali vsak pogovor, v katerem sodelujejo, ugrabijo tako, da lahko govorijo le o sebi?

Narcisi pogosto mislijo, da so boljši in pametnejši od drugih ljudi. In zato neprestano govorijo o lastnih dosežkih in uspehih, niso pa se pripravljeni z vami zares angažirati v kakšen pomenljivejši pogovor.

2. Jim manjka empatije?

Ena od najbolj očitnih karakteristik narcisa je njihova nezmožnost čutiti, kaj čuti drug človek. Ko je človek z njimi v interakciji, dobi občutek, da ni bil zares viden, slišan in razumljen. Tako je enostavno zato, ker narcisi ne premorejo čustveno vzajemnega koncepta.

3. Ali imajo veliko tesnih dolgoletnih prijateljev?

Če preverite narcisova prijateljstva, boste morda opazili, da okoli njega naravnost mrgoli predvsem bežnih znancev (pa tudi sovražnikov). Temu je tako zato, ker večina narcisov ni sposobna ustvariti (še manj pa vzdrževati) dolgotrajnih in pristnih prijateljstev. Še več. Morda jih boste slišali kritizirati vaše prijatelje ali pa vam bodo skušali vzbujati krivdo, ker si zanje jemljete čas.

4. Ali poskušajo z vami manipulirati?

Ste morda opazili, da vsakič, ko izrazite kakšno skrb v zvezi z njihovimi dejanji, to obrnejo zoper vas in spremenijo v prepir. To je jasen znak, da imate opravka z narcisom, in prav je, da v vas zazvonijo vsi alarmi. 

Takšni manipulaciji v pogovornem jeziku pogosto rečemo kar ’gaslighting’, posledice za žrtev pa so (psihološko gledano) lahko izjemno hude. 

’Gaslighting’ = ko nekdo drugega človeka pripravi do tega, da ta podvomi v lastno percepcijo, pravilnost svojega mnenja ali sodbe in poskuša omajati celo vero v trdnost njihovega lastnega spomina zato, da bi stvari lahko obrnih tako, da za to, kar je storil, lahko okrivi drugega človeka. 

5. Ali so vedno prepričani v svoj prav in se za nič, kar so storili, ne opravičijo?

Večina ljudi je sposobna razumeti in si priznati, da so storili nekaj narobe. V primeru narcisov pa ni tako.

Iz prepira z narcisom boste izšli izčrpani, enostavno zato, ker z njimi iskren pogovor in kompromis nista mogoča. Vedno so oni tisti, ki imajo ’prav’, kar sogovornika pušča nerazumljenega in neslišanega.

6. Ali vas neprestano zbadajo in dražijo?

Kar se je začelo kot šaljiva mala provokacija, postane bolj vsakdanje in vse bolj zlobno. Narcis si z neprestanim najedanjem in ciničnimi opazkami želi načeti vašo samopodobo. Tuji mu niso udarci pod pasom, zato so šale na tuj račun, ki se nikomur zares ne zdijo smešne, rade na njihovem repertoarju.

7. Ali neprestano hrepenijo po pohvalah in občudovanju?

Najbolj pogosta karakteristika narcisov je njihova velika potreba po potrditvi s strani drugih, zato jih boste pogosto slišali, kako se na ves glas hvalijo in močno pretiravajo na račun svojih ’uspehov’. Ko jim popihate na ego, se bo jasno videlo, kako jim je ob ’priznanju’ odleglo, saj so globoko v sebi v resnici bolezensko negotovi. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.