N.Z. | 17. 6. 2022, 11:05

8 znakov, da imate opravka z nekom, ki ima histrionično osebnostno motnjo

profimedia

To so ljudje, ki neprestano hrepenijo po pozornosti drugih in so pripravljeni narediti karkoli, da bi to dobili.

Histrionično osebnostno motnjo je mogoče najti pri 2 % populacije, pogosteje jo diagnosticirajo ženskam.

Nekaj znakov, ki izdajajo, da bi človek, s katerim imate opravka, lahko imel histrionično osebnostno motnjo, so pogosto razvpito vedenje, vpadljiv videz in kričeči odzivi na vse okoli njih. Histrioniki bodo storili vse, da bi nase pritegnili pozornost drugih. Tudi v najbolj benignih situacijah se radi zatečejo k vlogi ’žrtve/dame v težavah’.

In čeprav so, ironično, njihova čustva praviloma plitka, se nagibajo k naravnost ekshibicionističnemu čustvenemu razkazovanju.

Pogosto prenaglašajo svoja čustva in občutja, pa čeravno ta zares ne izkušajo. Njihovo vedenje je eno samo veliko nihanje iz čustveno ’nabitih’ stanj do čiste indiferentnosti. V enem trenutku tako ’strašno in glasno’ hlipajo, da bi ponazorili, kako zelo ’trpijo’, da bi že v naslednjem trenutku radostno ’skakljali’ naokoli na način, ki bolj pritiče otrokom kot odraslim. In med tema dvema skrajnostima praktično ni sredine. Ker je ne more biti. Prav vse – od tega, da so globoko na dnu, do tistega, da so pravkar posegli za zvezdami – je namreč zaigrano. Ko se ti ljudje odzovejo na dogodek, se zdi, kot da se odzivajo po vnaprej pripravljenem scenariju.

Ker je njihova energija usmerjena le v en cilj, t. j. pritegniti pozornost (simpatijo in empatijo) drugih, so se davno tega naučili, kakšen image morajo projicirati v okolje, da se bodo znašli v središču pozornosti. Kaj natančno bodo v okolje projicirali, je seveda odvisno od trenutne ’publike’.

Včasih bodo pokazali svoje nadpovprečno razvite veščine osvajanja in spolne privlačnosti, spet drugič se bodo poslužili kakšne povsem druge taktike, da bi zbudili zanimanje tistih, ki se nahajajo v njihovi bližini.

Histrionična osebnostna motnja se tipično razvije v zgodnji odraslosti, diagnosticirana pa je lahko na podlagi naslednjih (najmanj petih od navedenih osmih) znakov:

1. Počutijo se neugodno, če niso v centru pozornosti.

2. Vdajajo se v neprimerne spolno zapeljive ali provokativne vedenjske akcije, da bi pritegnili pozornost.

3. Izkazujejo hitro spreminjajoče se in nepristne čustvene izraze.

4. Neprestano izrabljajo svojo fizično podobo, da bi nase pritegnili pozornost.

5. Izražajo se nejasno, v njihovem govoru manjkajo detajli.

6. Vedejo se teatralno in zaigrano, čustva izkazujejo pretirano ekspresivno.

7. So sugestibilni. Ljudje okoli njih nanje zlahka vplivajo.

8. Prepričani so, da so njihova ’razmerja’ bolj intimna, kot ta v resnici so.

Poznate v svojem življenju kakšnega takšnega?

profimedia

Nekaj slavnih zvezdnikov, ki jim pripisujejo histrionično osebnostno motnjo:

  • Megan Fox
  • Jessica Simpson
  • Kim Kardashian
  • Miley Cyrus
  • Kanye West

Seznam bi lahko bil tudi daljši, a dotične nekateri izpostavljajo zaradi tveganih dejanj, ki so jih sposobni izpeljati z enim samim namenom: pritegniti pozornost ljudi (pa naj bo to z videzom, dramatičnim vedenjem ali svojimi mnenji). Histrioniki so znani po pretiranem čustvenem izrazu, manipulativnosti, šarmu, zapeljevanju, zahtevni težavnosti, energičnosti in impulzivnosti

Povzeto po psychologytodaySpremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.